Blog

Google Website Translator Gadget

Chat




Zack dE gReAt

mE aNd mY LiFe

[READ]|[LEARN]|[SPREAD]|
zackhashim. Powered by Blogger.

Follow by Email

Followers

My FB Fanpages

Contest

cLick..cLick..

Maafkan Adik,Abah.

Tuesday, August 26, 2008 - - 0 Comments

Babak Lima

“Pergi pergi pergi
engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu
engkau hadir dalam diri ini
Keluhan hatiku tak siapa yang tahu…..”
Allahuakbar..saper plak yang tepon malam2 ni..
Aku mencapai telepon aku..nama liz terpampang di skrin henpon ak..nak di angkat atau tak..hurmm..bior je lah..mungkin nak dengo clerinton ak kot..
Tiba2..
Phheeeeeewwwiiittttt…
“..salam..hi zack..tgah wat pe tu?turun makan jom..liz blanje..”
Aiseh..minah ni lagi..ape ak nak cakap ek..
“…wasalam..emm..liz..nak makan kat mana??””
….
“..liz tak kisah..ikut zack lah.. liz blanje je..”
“kat warung depan petronas nak tak?”

“..ok..zack tgu citu..nati liz datang..”
“xpe lah..zack amik liz..jap lagi zack sampai..”
..
“k..”
Aku trus bersiap..semasa aku kluar dari bilik..ramai mata yang memandang aku..mungkin ramai yang tertanya2 knape ambulan datang tempoh hari..arghh..lantak lah..mulut orang mane boleh tutop..aku trus hidupkan moto ak..dan bergerak ke destinasi ak..ke rumah ayu..
Sesampainya aku di sana..aku dapat lihat satu susuk tubuh yang menarik..menarik sangat2.. liz yang aku kenal di kolej amat berbeza denagan ape yang aku lihat di depan mata aku..mata aku tak berkedip melihat kehebatan ciptaan tuhan..
Tiba2..
“zack..oo..zack..are you alright?”
“ehh..sori..”
“zack tgok ape je?”
“keajaiban dunia..hehe..ea..da lah..jom g makan..nah helmet..”
“emm..btol ke ni..ye lah..biz..xnak nik moto?..xnak nik,kite jaln kaki..”
“ea..x..x..jom lah..”
--------------------------------------------------------------------------------
“bang..oder bang..”
“liz nak makan ape?”sambung ku sebelum waiter tu datang kearah ak..
“ape2 je lah.. liz xkisah.. liz makan je..”
“ape2 xde dalam senarai lah liz..haha..joking.. liz makan nasi goreng kampong tak?”
“ok je..”
“emm..bang..nasi goring kampong 2..letak telur mata ea.. liz nak air ape?”
“liz xnak telur lah.. liz nak air sirap limau..”
“emm..k..telur mata 1 je ea bang..air saya nak teh tarik..ngan sirap limau..ais ea bang..n lagi satu..cepat skit bang..lapo da nih..hehe..”
“ok..lagi xdekan?’
“xde..hehe..”
..”nape liz tgok zack mcm tu..ada pape ke kat muke zack..”
“errr..takde pape lah..mane ade liz tgok muke zack..pasan je.. liz tgok orang blakang tu lah..”
‘hehe..kalis lah tu..emm..ader ape2 hajat ke ni?sampai nak blanje makan..”
“takde lah..saje je..nape?zack takut awek zack nmpak ke?”
“uish..ke situ plak dia..xde lah..dia da kat perak da..da habis sem..”
“ooo..da lame kenal?”
“boleh lah..dekat staun stngah..hehe..”
“haha..zack ni klako lah..”
‘klako??pelik2 je lah liz ni..mane ad..klo ad pun..tang mane??”
‘cube zack sengih..xpun..cube gelak..”
“erm..h.e.h.e.h.e..?”
“men2 plak ea..cubit karang!!..”
“ea..jangan lah..kang orang nmpak.da timbul gossip..zack bukan tak suke..tp..takot nti jd fitnah..ha..sape susah..mereka dan kluarga mreke juga yang susah..kwang..kwang..kwang..”
“bang..ni nasik..”
“ok..thanks..”
Sebaik saja playan tu beredar,,aku menyambung perbualan ak..
“liz..zack nk tye skit bleh??”
“em..tye lah..klo bleh jawab, liz jawab..”
“liz kat luar mmg camni ke??..”
“emm..xde lah..actuly..housemate liz yang bg cadangan..hehe..”
‘ooo..’
“nape..zack xsuke ke?”
“uih..sape kate..lagi zack suke..hehe..xde lah..xmanis gurl mlayu paki cam ni..sori lah kalo liz trase..zack pun bukan bik sangat pun..emm..da lah makan lah..jap lagi zack ad hal..”
“eaa..xde lah..xpe bende bik kan..xsalah nk tgur..lgpun liz open minded..hehe..ooo ye..kawan zack yg kt icu tu da ok??”
“saper?apis?emm..xtau lah nak cakap..tp..doktor ckp stabil..Dr. liz nak tolong rawat ke?haha..”
”ada kesitu plak..xde la..just want to know only lah..”
“emm.. liz..zack nak g toilet jap.. liz dok sini je tau..jgn g mne2..klo ad somting..jerit je nme zack 3x..hehe”
“nape..t z jd hulk ke..hurm..da lah..g..g..”
Sebaik saja liz hilang dari pandangan aku..aku bergerak ke kaunter..
“bang kire table yang sane tu..yang kat awek bju pink tu ea..”
“emm..table tu ea..rm15.30..rm 15 je da lah..”
“ea..xboleh..xboleh..ni ad rm 16..keep the change ea..bukan pe..nti klo cam ni..takut rezki xnak datang lagi..bis orang datang nak makan free..hehe..k r sedara..saya grak dulu..assalammm..”
“liz..da blom..jom grak..zack ad hallah..sori ea..xdapat lme2..”
“ea..blom bayo ni..”
“da lah..jom..”
“hurm..zack..zack..kn liz nk blnje..”
“xpe lah..len kali je ea..jom zack antor balik..”
“xpe lah zack.. liz nak g kedai sane tu..barang basah da biz lah..”
“emm..zack antar..”
“ok..jom..”
Setelah aku turunkan liz dipasarraya giant tu..ak tros blah..tp..ati ak cam takot plak terjadi pape kat liz..so..aku pun patah balik lah..
---------------------------------------------------------------------------
Aku tak tros ke Giant..aku brenti kat simpang..selang bape minit kmudian aku nmpak liz menjinjit beberapa beg barang2..
kalo da name pompuan..xboleh ubah..shoping je..bisik ati kecil aku..
..Pppiiinnnn..
Aku membunyikan hon ke liz..
liz tersenyum dan menghala kearah aku..
“kate ade hal tadi..”
“xpe..malam sikit boleh..meh lah zack antokan liz balik..”
“k..tp..byak barang ni..”
“xpe lah..tak de hal..hehe”
“thank ea zack coz teman liz..”
“xpe..hehe..nti kite chat lagi ea..zack ad hal ni..k..bye..”
“bye..hati2 bawak moto tu..”
Wreeeeeennnggggg….
liz terus hilang dari pandangan mata aku..aku tak tahu nak pikir ape..aku takut nak terjebak dalam arena percintaan semenjak perkara lepas menjadi titik itam dalam kenangan aku..aku bukan takut ape..Cuma..aku tak mahu menjadi penyebab hati seseorang dilukai..hurmm..



Maafkan Adik,Abah.

Monday, August 25, 2008 - - 0 Comments

Babak Empat

“apis macam mane makcik?”aku tros menyapa mak apis..matanya merah..mungkin dia xdapat trima kenyataan..
“macam gitu je lah zack..doktor kate serahkan je pada ketentuan allah..”
Sekali lagi ak lihat berjurai air mata seorang ibu yang mengharapkan anaknya selamat..apis bertuah sebab masih ada mak ngan ayah yang sayangkan dia..
“zack..ko ok x ni?nak tgok apis tak?”
“emm..saya xpape..ha..da bleh tgok ke?..”
“da..jom la..”
Lamunan ak terhenti..ak tgok mcm2 wayar kt badan apis..meter pernafasan stbil..ak dapat rasekan kesedihan yang di alami oleh apis..sebab..aku jugak penah alami perkara sedemikian..walaupun carenye xsame..tp..bg aku..perkataan kecewa semuanya sama..
Aku tgok..mak apis tak lepas2 pegang tangan apis..bapak dia pun seperti mengeluh..kesian pulak aku tgok..semua ni silap ak..klo ak tak suruh dia stay bilik,mesti perkare ni xjadi..semua ni salah aku!!..
“en..en ni ayah apis ke?boleh saya cakap ngan en sebentar?”
Ak xsedar doctor tu masuk..wlopun ak ad kt sebelah pintu..
“emm..saya ayah dia..ad ape2 yang saya boleh wat untuk selamatkan anak saya tuan doctor?”
“emm..saya rase baik kite bincang kat bilik..”
“emm..bik lah..za..abg pegi jumpe doctor ni ye..za..tunggu kat sini tau..”
Makcik sikit pun tak pndag suami dia..sayang benar dia kat apis..wlopun apis tu anak dia yang ke empat..tp aku tgok maknya tak pilih kasih..
“makcik..petang karang saya ada kuliah..saya balik dulu ye makcik..”
“emm..bik lah zack..ati2 nik moto tu..”
“emm..terima kasih..nanti kalo ada ape2 msj saye ea?”
“biklah..”
Aku tros berlalu..sewaktu aku melintas di bilik doctor tu,ak dapat lihat ayah apis dan doctor tu bincang di biliknya..ayahnya seakan menahan sebak..dia tunduk..aku jadi serba salah..aku pasti..ni silap ak..dan ak akan cube perbetulkannya..
“hi..zack..sorang je boleh liz join??”
“oh liz..a’ah..sorang je..join lah..sori xprasan liz td..”
“takpe..tak kisah pun..hehe..emm..nape ni..zack ada masalah ke?”
“emm..xde pape..kecik je?”
“emm..bagitau lah liz..mne tau kot2 liz boleh tolong..”
“emm..actually..kawan zack..dia kt ICU lg..igt tak yng zack cite mse tu..”
“oo..ha?ICU..nape je?”
“emm..kehilangan darah..”
“biz..camne keadaan dia skrng?”
“mcm gitu lah..still xsedarkan diri lagi..liz blajar medical kan?liz ad cara untuk zack bantu dia tak?”
“emm..juz donate blood je lah..”
“zack da donate da..tp..doc kate juz serahkan pada takdir..”
“emm..liz simpati kt zack..tp..sori..liz pun tak tau nak wat ape..”
“xpe..i was not your foult..its mine..”
“zack jgn ckp camtu..”
“memang salah zack..klo lah zack tak suruh dia stay bilik aritu..mesti tak jadi..”
“Pergi pergi pergi
engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu
engkau hadir dalam diri ini
Keluhan hatiku tak siapa yang tahu…..”
“sori phone call..hello..as’kom..”
“makcik..erm..nape je..boleh saya bantu?”
“apis zack..zack kene datang sini..”
“ha..kenape ngan apis..ok..ok..zack datang..makcik tgu kat situ..”
“kenape zack?liz nak ikut boleh?”
“apis..apis in trouble..liz xde kuliah ke?”
“kuliah pe..da pukul 5 lah..”
“ha..emm..forget it lah..nk ikot ke?jom lah..tp..liz ad helmet x?”
“alah..liz mne ad helmet..emm..xpe lah..”
“k lah..zack grak dulu ea..as’kom..”
“wasalam..”
Aku tros berlari ke moto..ak tgalkan liz..ak stil tak tau sape liz..tetibe je muncul..xkn kebetulan..hurm..entahlah..
Vrrroooommmm…
Moto wave 125 apis aku pecut laju..moga2 sempat sampai..
Sebaik saja sampai..ak tros ke bilik apis dan ak tolak daun pintu..
“mak cik mane apis?”
Aku tros bertanyekan keadaan apis kerana dia tiada di katilnya..
“dia di wad kecemasan zack..doc ckp..muke dia pucat..mybe darah tak cukup..”
“bawak zack pergi jumpe doc makcik..cepat..”
“ko nak wat ape..”
“saya nak derma darah..cepat mak cik..saya rase ni je salah satu care saya boleh tolon apis..”
“emm..bik lah..”
Sebaik saja aku berjumpa dengan doc,aku tros dimasukkan ke wad kecemasan..”
Aku dapat lihat doctor tu menmasukkan jarum ke lengan aku..dan darah ak mengalir laju ke dalam bekas plastic yang disediakn..kat sebelah katil ak..ak dapat lihat para doctor berjuang untuk selamatkan sahabat ak..ak cume mampu untuk berdoa kepada tuhan agar dia selamat..
“adik..adik..”
“abah…abah nak pegi mane tu..jangan tinggalkan adik..abahhhhhhhh….”
“Masyaallah..ak mimpi…”bisik hati ak..
peluh membasahi bju yng ak pakai..hurmm..apis..mcmmne keadaan dia agaknya..
“akak nurse..kawan saya mcm mne?”
“oo..adik yg derma darah kan?kawan adik tak pape..dia selamat..cume..dia belum sedar je..adik rehat ye..adik byak sangat derma darah tadi..”
“emm..trima kasih kak..”
besok ari jmaat..hope akan berlaku keajaiban..hurmm..
“akak..bile saya boleh balik..saya ad hal lah..”
“kejap lagi doctor masuk dan akan priksa keadaan adik..klo adik ok..dia akan bg adik balik la..”
“trima kasih kak..”
Benar seperti yang di beritu akak nurse td..tak sampi lime minit..doktor dan sorg nurse datang untukl memeriksa keadaan ak..
“bik lah..adik da boleh balik..dan esok..adik boleh lawat kawn adik tu..”
“Trima kasih doctor..”
Aku lekas2 bersiap dan kluar dari wad tu..tujuanku Cuma satu iaitu untuk berjumpa dengan keluarga apis..
Mungkin maknya masih trauma lagi..hurm..
Sesampainya aku dirumah apis,aku terus memberi salam..
“assalamualaikum..”
“waalaikumsalam..oo zack..masuklah..”
“makcik ade cik??” salam ku di sahut oleh ayah apis..kelibat mak apis langsung tak kelihatan..
Mungkin masih bersedih agaknya..
“makcik ko ada kat dalam bilik tu..bile ko kuar hospital?”
“tadi pak cik..ni ha..masih berbalut tangan saya..hehe..”
“apsal tak bagitau pak cik..boleh pak cik amik..”
“takpe la..nati moto apis ni terus tak boleh start karang..hurm..pakcik ngan mak cik sihat?”
“macam gini je la zack..pak cik tak de ape2..mak cik ko je lah..mungkin..ye lah..naluri ibu..mak mane yang tak sayang anak zack..”
“saya pun turut simpati kat apis..hope dia cepat pulih..”
“insyaallah..oo ye..ko ni datang sini da makan blom?..klo belom,kat dapo tu ada nasik..makcik ngan pak cik xde slera nak mkan..”
“ea..tak pe lah pak cik..saya pun nak cepat ni..nak bersihkan bilik..”
“alah..makan lah sepinggan dulu..tak baik tolak rezki..’
“ada hal lah pak cik..nanti saya free saya makan ea?tapi pak cik kene janji..sembelih ayam sekor..Haha..”
“ye lah tu..hati2 bawak moto tu..”
“baik pak cik..kem salam kat mak cik ea..saya gerak dulu..”
Aku tros berlalu..bukan aku tak sudi..tapi aku kene paham situasi sekarang..



Maafkan Adik,Abah.

Saturday, August 23, 2008 - - 0 Comments

Babak 3

“hurm..ko g mne smalam?jenuh ak tgu nasik ko..nsib bik ad megi..”
Apis tak cakap ape2..aku dapat lihat air matanya jatuh setitik demi setitik..
“ea..nape ni..xmalu ke awek tgo nangis cam pompuan..ea..malu la..da..da..”
“zack..ayu zack..”apis teresek-esak menahan sebak..
“nape ngan dia?”
“dia…dia..huhu..ak malu zack..”
“ea..cakap lah..nape ngan ayu?”
“dia..dia kene main malam semalam..zack..ak sayang dia zack..”
“subhanallah!!betul ke?..sape punye kije?”
“ak tak tau zack..ak tgh buntu ni..ko kne tolon ak..”
“hurm..sape je yang tau prkre ni?”
“ak,dia ngan family dia je..family dia suruh ak tanggong zack..ko kne tolon ak..”
“berat kes ko ni..abiz family ko tau ke?”
“belom lagi..tp..ak tak nak dieorang tau..”
“cmni la..ayu kat mne skrg?kite g jumpe dia petang ni..pas abis kuliah..”
“ak nak cuti r zack..ko tolon tick kdatangan ak ea?..”
“ok..ko g rehat dlu kt bilik ak..ni kunci..tp..ko jangan wt kije gile plak..”
“k..thanks..ak blah dulu la..pape ko tgu ak kat bilik k..”
“oiii…biz air ni?” blom sempat ak abizkan ayat ak,apis da ilang dari pndangan ak..
Dia mmg kaki rider..xheran r name dia gah sebagai daredevil jalanraye..
“makcik..kire..”
“nape ngan apis tu zack?mak cik tgok semcm je?”
“xde pape la..dia gado ngan ayu je..alah gado2 sayang je tu..sok bik la..bape mak cik..”
“rm3.00 sudah lah..”
“mak cik ni..jgan mcm tu..tak untung nanti..tak pe lah..amik ni..simpan bakinya ea..zack nk cepat ni..ad kelas..”
sambil ak menghulurkan note Rm5 kepadanya..
“Emm..trima ksih zack..mak cik jual ea?”
“k..zack gerak dulu ye..”
“ati2 jalan..”
Ak mengorak langkah ke jabatan ak..tanpa aku sedari ad sepasang mata mengikuti gerak langkah aku..
Phewwwittt…..
Alamak..sape plak bg msej ni..
Unknown lagi..ea..ni no smalam..
“…hi..sombongnye…laju jalan..ada kelas ke?”
Laju jari2 ak membalas kandungan mesej tu..
Pheewwwiiiittt…
“…ni liz la..tgu la kjap..liz nak saing..liz ad kat blakang ni”
Ak cepat2 menoleh ke blakng..ak dapat lihat sekujur tubuh yang ak knal..liz..ayu sungguh dia hari ni..ak tros melemparkan senyuman ak..
“laju zack jalan..baru pukul 3..kelas zack pukul brape?”
“kul 3.45..liz?sori lah..semalam zack tertido..pastu..zack study skit..hp zack matikan coz nak charge..”
“nk charge ke atau xnak diganggu?emm,..same lah..klaz liz pun kul 3.45 gak..”
“liz amik course ape?”
“kosmetik..haha..”
“eh..orng ckp btol2,dia men2 plak..”
“alah jangan lah marah..gurau je..”
“mne ad marah..suke je..Amik course ape?”
“emm..liz amik medical..”
“oh..nak jd nurse la ni..haha..”
“ape kelas jd nurse..liz nak jd doctor pakar lah!!..”
“pakar?pakar sakit puan..hehe..”
“ad ke situ plak..zack..liz nak tye sesuatu boleh?..”
“ha..tye la..tp..nk jwapan kena blanje makn tau..”
“alah..loan liz xapply la..”
“xde la..gurau je..tye la..nk tye pe?klo zack boleh jwb,zack jawab..”
“emm..aiseh..da sampai jabatan liz la..kite chat malam je la..boleh?”
“insyaallah..k la liz,zack grak dulu..As’kom..ati2 jalan”
“k..bye..”liz melambaikan tgannya ke arahku..
Ak meneruskan langkah ku..sambil pikiran ak menerawang kepada kes apis..
Tanpa aku sedar..kuliah ku telah pun abis..aku segera ke bilik ku..
“pis..oo..apis..”
Hurm..nsib bik dia xkunci pintu..
“pis..ko kt mane?”
Pelik..mne plak apis ni..kat bilik xde..kt ruang tamu xde..moto ad..kasut ad..
“pis..msyaallah..pis!!!ko da buang tebiat ke??!!!..”
Ak terkejut sebaik saja pintu bilik air ku buka..apis seperti orang gila..di tangannya bayak darah merah..ak dapat lihat bilah pisau gillete di penjuru bilik, mandi tu..ak pasti apis telah mengelar tangannye..dengan pantas aku mendail ambulan..apis aku papah ke ruang tamu..ak menampar2 pipinya..supaya dia sedar..sambil2 ak mencari sesuatu untuk menhentikan pendarahan di tangan nya..aku tak sia2kan pengalaman ak di kem plkn..ak trus mencapai talipinggang aku dan menjerut pergelangan tangannya supaya darah itu tidak mengalir..muka apis semakin pucat..tibe2 dari jauh aku dapat dengar bunyi siren ambulan..apis masih lagi tidak sedarkan diri..sebaik saja pihak ambulan memasukkan tubuh apis,aku disoal bermacam2 oleh doctor yang hadir..kawasan hostel ak da macam ad konsert sure heboh..biasa lah..diaorang nk tumpang glamour..sebaik saja sesi soal jawab abis,ak trus naik ke atas untuk mengambil kunci moto apis..tiba2 aku terpandang darah merah yang bercampur air pancut mengalir deras ke lubang kumbahan..cepat2 aku tutup pintu bilik air tu..setelah aku mengunci pintu,aku tros kearah motosikal apis..orang ramai semakin beredar..tp..ad lagi klibat yang berborak sesame mereka ..mungkin untuk cari jwapan..aku pasti,besok mesti heboh satu kampus..aku tros memecut tanpa menghiraukan mereka semua..di kepala ku Cuma satu..SELAMATKAH KAWANKU???
Aku masih lagi di ICU..sejak dari maghrib td..doktor masih blom keluar lagi..doktor ad cakap,apis kehilangan bayak darah..nsib bik darahnya same dengan darah ak..aku dah pun menderma 2 gelen darah ak kat apis..moga2 dia selamat..wlopun klo boleh aku nak bg semua darah ak kt dia..dia da byak tolon ak..
Pheeewwwiit…
Alamak..saper plak mesej ak ni..
Ak tersipu malu..semua yang ad berdekatan dengan ak memandang ak..ak hanya mampu mengangkat tangan tanda maaf..cepat2 aku silentkan henpon ak..
“..hi zack..kt mne tu?”
Aiseh..liz la..ak lupe ak ad diner ngan dia malam ni…hurm..ak lebih risaukan apis..
Cepat2 ak dial no liz..
“hello..liz ea?zack ni..sori lah..zack ad emergency la..kwan zack msuk ICU..”
“oo..klo camgitu xpe la..liz ingat nak ajak zack diner same2 td..”
“sori la liz..nanti ad mase kite diner same2 k..”
“emm.ok..sampaikan salam liz kt kawan zack ea..”
“insyaallah..k..as’kom”
“Waalaikumsalam..”
Sebaik saja aku meletakkan henpon..lampu KECEMASAN terpadam..dan seraya tu gak doctor yang masih menutup mulutnya keluar..
“doctor,,mcm mane keadaan kawan saya?”
Aku cepat2 bertanyekan situasi apis..
“adik ni sedara terdekat dia ke?”
“bukan..saya kawan dia..”
“harap adik bersabar..saya telah cuba sedaya upaya..hanya tuhan je yang dapat tentukan nsib dia esok..adik kenal family dia?..klo boleh adik bgtau family dia..”
“terima kasih doctor..boleh saya tengok dia?.”
“maaf ye dik..dia masih blom sedarkan diri..dan..polisi hospital ni cme membenarkan sedara kandung je yang masuk..”
“klo cm g2 takpe la..terima kasih..”
“so..ad ape2 lagi yang boleh saya bantu..”
“emm..xde ape2..”
Aku tros mengeluh..doktor tadi telah pun hilang dari pandagn ak..dalam kepala aku..mcm mane ak nk jawab soalan kt family apis..dia ngan aku pun da mcm sdare..tak sampai hati plak..xpe lah..kejap lag ak tepon la..hurm….



JaLaN2+hEpi2=pAiN iN mYhEarT sTiLL thErE!!!

Wednesday, August 20, 2008 - - 0 Comments

Photobucket

Photobucket

Photobucket

hurmm..
i think i can remove my pain by looking at my fren smiling face..
but..it totaly wrong..
hurm..i try harder n harder..but i still cant 4get her..
but..who say i want 2 4get her??do i??
hurmm..this is my pict..perhaps..i still lucky cause have fren..althuongh my life is not like i dream off..
thanks GOD..at last i can feel free be with my fren..
Thanks guy..i will appreciate it..




Maafkan Adik,Abah.

- - 0 Comments

Babak Dua

“psst..wei awek cun lah..”
“mne?..”
“tu hah..kanan kau..”sambil jarinya menuding kearah gadis yang aku rse aku kenal..
“yang mane?bju kurung kuning gold tu ke?”
“ha’ah lah..biz yang mne lagi..”
“emm..ko igt skit..ayu tu kuat jelez..kang dia nmpk kang..”
“hah!!ngumpat ayu ea..hi zack..hi..hubby..”
“emm..pnjang umo ko yu..xde..si apis ni hah..cakap ko lah yang paling cantik kat kampus ni..”
“oo..u sayang I sebab cantik je lah ye!!klo I buruk..u xpandang i??..”
“mne ade ayng ni..b sayang ayng sebab ayang lah..cantik pun ye gak..hehe..Adooi..pe ni cubit2 b..”
“gatal..padan muke..”ayu mencubit manje apis sambil mukenye tersipu2 malu..
“da..da..aku xnak konflik umh tnge korng belaku dpn mate aku..”
“alah sori lah..itu pun berkire ke..zack da makan?”
“ayu tye r kt hubby ayu ni..nsib bik ayu datang cepat..kalo tak..da lme z telan si apis ni..da la..jom oder nasi..lapo ni..”
“alah sori lah..td lect bg asgment lah..tu yang lambat..”
“nevermind..”
Ak masih terpandang kat awek bju kunin gold tu..ak prasan dia curik pandang kt ak..
Aku cbe lemparkan senyum ak kat dia..pantas dia tunduk sambil teroskan juadah tengahari dia..
Sambil ak lihat aksi belangkas kt sebelah ak..
“hurm..korang ni..time makan lah..tak puas2..”
“sory..”
“da r..jom bayo..”
“ea..xpe..xpe..hari ni ayu blanje..father ayu bru masukkan duit..hehehe..”
“xpe lah yu..gne duit tu wat study..cian kt father ayu carik duit utk ayu..”
“da..da yg..gunung tgah panas tu..ayg blanje b je ea..hehehe..”
“Xpayah!!..u bayo sndri..saper suroh kutok 2 i..Padan muke u..”
“hurm..majok lagi..”ak dapat dengo kluhan apis..
Mane awek td..bisik hati aku..
“ea..dok seat sne r..cam free je..”
“jom..jom yang..”
Blom sempat ak dudok tiba2 bahuku ditepuk..
“Assalamualikum sedara,sedara knal ngan gurlz dalam gambo ni..”
“waalaikumsalam,boleh tgok gambo tu..”
Masyaallah..sue..ngan aku kt danga..
“kenal sangat..kenapa sedara?”
“kenapa?”
BUK!!!tetibe pipi aku kebas..dan tau2 ak da ke bawah..pantas apis kearah aku..
“xpe pis..ni masalah aku..”cepat2 aku halang..
“cmni lah sedara..ak xcarik pasal,sedara jgan carik pasal..sini tmpat awam..”
“oo..baru ko tau tmpat awam..sblom ni ada ko pikir??”
“sedara..ak xnk carik gado ea..tolon r..sedara ni saper..tetibe datng bg penangan??..”
“aku sape ko tye??aku bakal suami gurlz dalam gambo ni..puas hati!!..”
MasyaALLAH..sue da nak kawin..
“ko da paham skrang!!!..”
“ape sedare nak??”
“ape aku nak?..ko ni bodo ke??..aku nak ape yang ko da amik dari ak!!!..”
“bagi je kt aku jantan ni zack!!!..”
“sabo pis..ni problem aku..bio ak setel..nape?sue da xsayang ko ke..kan ak da ckp dulu..dia ludah ak..klo ko sanggup jilat ludah aku..mksudny..ko sgup trime die..”
“kuang hajar ko..”
“kali ni..apis Berjaya tangkap penumbok tu sebelum singgah kt muke ak..dalam sekelip mata..jantan tu da pun terduduk mcm yang dia wt kat ak td..
“da pis..ni prob ak..”ak menghulurkan tgn untuk mengangkat dia..tp di tepis..
“bik..ni tmpat ko..klo ko brani..kite jumpe kt kl..ko ad no ak..contact ak..klo ko da sampai KL..itupun klo ko anak Jantan!!..”
“woi..bodo..mne ade anak jantan kt sini..bin hashim lah…ko tu yang bodo..gado sebab pompuan..hahaha..”
“da lah pis..bio je die..”jantan tu tak paling kan muke pun mse blah..
“ko ok tak tu..”
“ak nk g bilik r..nak g sapu ubat jap..nasik ni ko bungkuskan je lah..k..ak nik dulu..”
“hah!!!korang yang tgok2 ni xde kije ke..da..da.. g sambung makan..hal kicik je ni..”
Ak dapat dengo suara apis memarahi orang yang menyaksikan pergaduhan mulut ak tadi..
Ambil ak mengorak langkah balik ke bilik..ak terperasan awek gold td..aku cube melemparkan senyum aku..kali ni..dia membalas senyuman ak..
“hi..”
“hi..”
“kenapa pipi zack?”
“oh..xde pape..perkare kecik je ni..”
“emm..nak minyak tak..liz ad bawak minyak..”
“emm..LIZ..sedap name tu..xpe lah..hal kecik je ni..”
“ea..trok tu liz tgok..meh lah sini..liz sapu minyak..tahan sikit ea..”
“aduh!!..”
“tahan lah sikit..kita dok kt tepi tu lah..”
“emm..xpe lah liz..zack nk cepat ni..ada hal..”
“emm..ok..tp..boleh liz mintak nom zack..”
“emm..012-7415134..oh ye..sori pasal aritu..”
“takpe..xkisah..salah liz gak..”
“liz..zack grak dulu lah..nak cepat ni..sori ea..”
“ok..hati2..bye..jalan tgok depan..”
“k..thanks..”
Aku tros berlari laju..ak xnak knagan ak ngan sue timbul lagi..aku segera amik first aid kit kt dalam loker aku..dan menyapu lebam kt pipi ak..
Sambil aku tekenangkan sue..
sakit di hati aku lebih pedih dari penumbok jantan tu..
liz..hurm..saper minah tu agaknye ek..
hurm..ntah lah..mals aku nak pikir lagi..
“Pergi pergi pergi
engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu
engkau hadir dalam diri ini
Keluhan hatiku tak siapa yang tahu…..”
Alamak..henpon..la..da pukul 8pm..telajak lagi..sape plak miskol2 magrib ni..
Unknown num la..4 miskol..wow..saper plak yang kaco ak ni..bio je lah..
Hati kecil ak masih tertanye2 sape yang menganggu ak..sambil kearah bilik mandi..
…”zack..oh..zack..”
Sayup..sayup ku dengar suara yang amat ak kenal..suara apis tu..
“ye..ak kat bathroom ni..apehal?”
“emm..k r..ak tgu kt depan..cepat skit..”
“ok..ko g r tgok tv ke magazine ke..”

“hurm..ha ad pe?”
“dudok lah dulu..pipi ko da ok?td ak anto nasik ko..ak tgok ko tido..ak cian tgok ko..tu yg ak tak smpai ati nk kjotkan..”
“emm..da ok skit r..kebas gak r..”
“saper mamat tu..tetibe je carik pasal?”
“da la pis..ak tak nak kenang la..”
“tapi..ko kawan ak..nsb bik ak ada kat situ..kalau tak..lauk ko..”
“emm..bakal suami sue..”
“hah..da nak kawin da sue?”..nadanya seolah terperanjat..tp..yang lebih terkejut ialah ak..dia hilang tanpa brite..tetibe..tau2 dia da nak kawin..
“tak tau la pis..klo laki tu ckp cm2..ak nk wat cmne..lgpun..ko pun tau kan..ak penah jnji xkn lpekan sue sblum ada pape ikatan yang sah antre dieorang..nmpknye..dia da sahut cabaran ak..”
“cian kt ko..xpe..sabo je lah zack..”
“emm..ak da rse ok skit da..ko cm ne ngan ayu..td cm gado je..”
Aku cube untuk mengubah topic..
“hehe..kiteorang gado2 sayang..hehe..”
“a’ah lah..kang frust menonggeng cm ak dulu..baru tau..”
“ea..ko ad..bleh teman ak..haha..”
“byak la ko..ea..jom makan..lapo r”
“emm..jom la..ak pun lapo gak..”
“Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
Bukan sengaja ku menahan
Bibir membeku lidah terkelu..”
“hello..hi sayang..b bru nak tepon ayg..ayg kt mne tu?”
“ha?emm..ok..ok..b datang skrang..”
“alamak z..kecemasan r..sori ea..”
“xpe..ak paham..ak dulu cam ko gak..da r..g r..kang lmbt ayu bising plak..”
“alah..jgn cmtu..k r..ko nak nasik pe?ak blikan untuk ko?”
“nasik goring kampong..pedas tau..”
“ok..”
Vrooommmmm……
Ak hanya mampu mlihat dari tngkt 2 moto wave 125 tu hilang dari pandangan ak..



Maafkan Adik,Abah.

Tuesday, August 12, 2008 - - 0 Comments

Babak Satu
“woi!!menung pe tu…ingat Awek ke!!..poyo lah lu..aku ada awek gak..da..da..jom ak payong minom kt café..”
“bukan lah..aku konpius result aku..hurm..”
“yelah tu..ko pikir..ak baru knal ko smalam ke??ak da knal ko 5 sem lah zack..klo x sbab sue..mesti sebab bapak ko..tu lah..ak soh kije tros pastu kawin..xnak..padan muke ko..”
“ntah r pis..aku ingat cuti sem ni ak nak tenangkan pikiran r..ko ada plan x?”
“da..da..jom bincang kt bawah..”..poof!!..apis membaling baju kemuka aku..lalu terus berlari kluar..
“ciet..kuang ajo lu..yela..yela..ak nk siap r ni..”
“cepat skit!!!aku tgu tmpat biase..”jerit apis,sebelum suaranya hilang ditnggelamkan oleh suara bising radio bilik ak..ntah brape kali ak di beri amaran oleh warden agar perlahankan radio..tapi ak buat xkisah je..aku terus memakai baju yang diberi oleh apis dan trun ke café..
-----------------------------------------------------------------------
“woi..lahanat!!!ko kt mne??kate kt tempat biase..”
“rilek r..ak kt public ni..tak nmpak ke!!..jp ea sayang..”sayup..sayup terdengar apis berbisik perlahan di gagang public tu..
“k..ak tgu kt port biase..ko nk air milo kn??”
“a’ah..k..semekom..kite kt mne td sayang..”
Kuang ajo pnye jantan..tadi cakap aku..
KELEMPUNG!!!!!!
aiseh..camne bleh telanggar ni…”bisik ati ak..
“err..maaf..cik xpape??..saya bleh ganti balik..sorry..”
Skali awek la..
“emm..xpe..not your fault..never mind..”
“emm..if you like to join with us..by the way..my name Zack..”ak perkenalkan diri..sambil menghulurkan tangan aku..
“no..dont wory zack..i can take care myself..tenQ..”
“emm..if u say like that..i can do nothing..emm..once again..i’m so sorry..”
“never mind..k..i want to go now..see you..”
“k..see you..”
Mata ku tak putus2 tgok dia sampai dia ilang dr pandgan..sebaik saja aku palingkan muka aku..
“woi..gile ape..!!!..”aku tekejot coz apis tibe2 ad kt sebelah ak..
“ko tu yang giler..ko tgok saper..awek ea?ak bgtau sue..”
“woi!!mne ade..aku telanggar orang je r td..da..da..jom minom..kate td nk payong ak..”
“aiseh zack..pulus abis r..wt gayot td..hehehe..”
“nsib bik ak ni xmakan org..klo x..ko da jadik lauk ak tau x!!da r jom..ak payong..makcik milo ais satu..teh tarik satu ea..pastu kopok lekor tu singgit..”
“ni yang aku suke kawan ngan ko ni..haha..”
“da..da..jagan nk bodek2 ak..jom g sane..”
“emm..so..pe plan ko?..”ak tros memulekan percakapan ku sebaik saja kami melabuhkan punggung kekerusi..
“ha?plan pe?plan bangunan KLCC ke”
“tu lah ko..ko ckp ak jgan cintan2..ni yang ak angin ni..td lah yang kite borak kt bilik td..tu lah..da cakap ngan awek sampai lupe sume bende..”
“ak saje test ko r..hurm..biz plan ko?’
“test mende..ko slalu cmni..plupe..ak tye ko,ko tye ak blik..bagus sgat lah tu..hurm..tp ak igat nak turun perlis r..ko nak follow tak..”
“uik..apsl jauh beno..ko nk g sane,ade ape je..sawah padi byak r..tp klo stakat nk g tgok sawah padi..bik ak ajak ko g blakang komplek sane..nun jauh mate memandang..haha..”
“itu ko xpayah ajak pun ak ari2 lalu..ko tau kn situ byak harte karun..silap2 ko bleh dapat cik tedung!!!..hahaha..”
“amboi..beso gelak..hepi je ari ni..ad pape ke..mak cik pun nk tau gak..”
“ea..mak cik..xprasan plak..Xde pape..bual kosong je..” aku xprasan makcik ros sedang menghantar air dan kopok lekor yang aku pesan tadi..
“hehe..xde mak cik..si zack ni nak gi pelis cuti sem ni..dia nak tgok padi..hahaha..”
“jauhnye..nak pegi tgok sue ke?tapi..die kat perak kan?..ha..ada awek baru ea..”
“ea..kesitu plak mak cik ni..xde lah..zack nk tenangkn pkiran..pastu jgok akak angkat zack..tu je..awek zack sue sorang je..”
“hurm..bile lah hati ko ni nak terbukak untuk orang len zack..yang sudah tu sudah la..xbik mlawan takdir..”
“ntah ko ni..dia da tgalkan ko pun ko msih ingat kt dia lg..lpekan je..byk lagi pompuan kt dunia ni..ko pun bleh tahan ensem gak what..”
“ntah r pis..aku pisah bukan sebab tu..aku pisah sebab bapak aku..sampai skarng aku dendam ngan dia..tak tau nape..’
“tak boleh zack..tu ayah zack..ayah kandung tau..mak cik bukan nak masuk campur..tp..zack paham2 je lah..mane ada ayah yang tak sayangkan anak..”
“mak cik,kire..”
“emm..xpe r,,korang borak r..mak cik ad kije ni..ni mak cik blanje..”
‘makaceh..ni yang ari2 nak lepak café ni..’
‘ah ko..bende free ko suke lah tu..da r jom biz kan air pastu nik..da nk dekat magrib ni..”
“emm..k..jom”
“Mak cik kteorg grak dlu..makasih blanje..”
“ha..yela..yela..”
Makcik ros xsempat pandang kami kerana terpaksa melayan pelanggan..aku tros melangkah pergi..sambil memikirkan semula kate2 mak cik ros td..
------------------------------------------------------------------------------
“woi..ko ni nape ha..asik temenong je..da solat isyak blom?..”
‘da lah..ko ni xreti bg salam ke..nsib bik ak xde sakit jantung tau tak..klo x da lame aku g umah tiang dua..”ak tersentak dari lamunan ak..
“Ko tu je yang xpasan..ak da bg salam da..Assalamualaikum..ha..puas ati..masok ni da 3 kali tau tak..hang tu je yang torek..g korek tlinge r, pekak!..”
‘kuang ajo lu..hambik ko..”ak membaling bantal ke mukanye,tp Berjaya ditepis..
“bantal busuk ko ni nak wt pe..busuk lah..bape taun tak basoh ni..”pegangnye sambil hidungnye kembang kempis mencium bau bantal tersebut..
‘yang ko g cium wt pe..name pun bantal bucuk..mstilah bucuk..”
“emm..ko ad masalah ke zack..ak tgok ko cam pelik je sminggu dua ni..badan kau makin kurus tau tak..”
“ntah r pis..actually..da lme ak simpan problem ni..malas nak bagitau ko..”
“pe dia..cakap r..mne tau kot2 ak bleh tolon..”
“pasal sue lah..pasal saper lagi..ko pun taukan ..ak sayang sangat kat dia..sejak aku balik poli ni..ak asik mimpikan dia je..ak tak boleh lpekan dia r..nak pulak ak knal dia kat poli ni..dating kat café tu ha..tiap2 malam ak mimpi dia tau..”
“sudah lah zack..dia bukan milik kau lagi..kau kene trima hakikat ni..ko xboleh jadi camni..yang lepas tu biarlah lepas..ko kne pikirkan mase depan..xkan sebab sue ko tros xnak carik awek..”
“aku bukan xnak carik..hati ak da xde skrang ni..hati ak masih kat dia lagi..”
“emm..susah lah ko ni..ko bukan reti dengo nasihat pon..silap2 yang ni pun da kuar ikot tlinge kiri ko..”
“Emm..biz jadi tak ko follow ak g perlis?”
“xjanji r zack..nati ak confirmkan balik r..ko pun bukan tak tau dak ayu tu..kuat cemburu,,kang dia ckp aku lebehkan kawan dari dia plak..”
“hurm..xpe lah..ak bleh g sorng..”
“sorry ea zack..hope ko pham..”
“xpe..ea..da r..g tdo..da kol 11 ni..”
“emm.k..ko tu..sbelom masuk tido..bik ko amik air semayang dulu..kang ngigau yang bukan2..aku gak yang kene..”
“yela..k..malam..as’kom..”
“k..malam..”
Macam hari2 yang sebelumnye..mata aku stil xdapat lelap..waloupun ak ngantok..ak masih terbayngkan wajah comel sue..setiap detik,wajah dia yang aku igat,,
“Saper name awak?”
“aminah..pgil je mina..”
“emm..sedap name tu..apsal xpagil ina..kan lagi sedap?’
“hehe..”
“ape hehe..saya nak cakap ngan cik mina boleh?”
“nak cakap pe..mesej je lah..”
“alah kejap je..nak dengo suare..boleh?”
“emm..yelah..”
Aku teringat lagi detik2 aku mule mengenali sue..walopon dia bohong ngan aku..tp ak tau sape dia..sayng..dia bukan milik ak lagi..walopun ak sayang dia,tp myb..bukan jodo kami..macam semalam je aku putus ngan dia..
“u tau x..family u xrestu hubungan kite..u paham!!..lgpun family I da jumpe calon untuk i..i sayang family i..i mintak maf sebab tak cite sumenye kat family i..i xnak derhake ngan family i..i accept je siape calon tu..u kne trime hakikat ni..i bukan da xsayang u..i sayang you..tp family I lbih utama..dia asal usul i..u pahm tak!!!..”
Mungkin ni hanya coretan SMS,tp..bg ak ia mcm pisau yang tngah kerat2 hati aku..puas ak pujuk tp..stil the same..puas ak tye dia nape..tapi dia xnak bagitau..sampai lah ak tepon angah dia..aku rase cam nak tejon tower senai airport je..bior ak mati..senang skit..xpayah pikir sume ni..tapi..ak nak idop lagi..entah r..da 2 sem dia tinggalkan aku..ckup bulan 6 ni..genap r staun..tp bg aku..mcm smalm je..ak tak salahkan dia..mungkin keadaan memaksa dia untuk wat kputusan..saper tau..hati masing2..
Allahuakbar..allahuakbar..
Asshaduallahilahailallah
Wa ashadu anna muhammaddar rasulallah..

MASYAAlLLAh!!da azan subuh..ak tak tido lagi..hurm..
“apis..bangun piz..subuh..:
“ha..ko g dulu..t ak follow..zZzZzZZz..” sambil tngannye melambai2 seperti menghalau..
“Sukati ko r..ak nak mandi dulu..”..pergh..sejok btol ari ni....
----------------------------------------------------------------------------------



MysELf picT..

Tuesday, August 5, 2008 - - 0 Comments

Me..

Photobucket

I "LOVE" My Family..






Testing..Testing..

Monday, August 4, 2008 - - 0 Comments

Salam..

Actually z already plan to create this blog a long time ago..
but..hehe..i still didnt have enough experience to do this..
luckly me cause have friend tht volunteer himself to help me create this blog..
TenQ..TenQ..
hurm..Mostly..i really love whatever word tht have same meaning with word ART..
like Fashion Art,Graphic Art,Skill Art,Computer,Dancing,even if they have writing art maybe??neverminds..
n u know wht..i realy want to know they all..
perhaps we can be a fren??
so just add me ad frenster kay..
err..do coment my artwork plez..huhuhu..