Blog

Google Website Translator Gadget

Chat




Zack dE gReAt

mE aNd mY LiFe

[READ]|[LEARN]|[SPREAD]|
zackhashim. Powered by Blogger.

Follow by Email

Followers

My FB Fanpages

Contest

cLick..cLick..

Under Construction

Saturday, December 12, 2009 - - 2 Comments

Sorry..T_T..




Misteri Jam 12

Monday, November 30, 2009 - - 1 Comments

Misteri Jam 12





Di suatu malam yang dingin,kelihatan seorang gadis berjalan seorang diri keluar dari bangunan 20 tingkat yang gah tersergam indah menuju ke arah sbuah perhentian bas,lalu menahan teksi..
“nak kemana dik?” Tanya pemandu teksi tersebut. 
“hantar saya ke Gombak boleh bang?”
“boleh,naik lah..”
Semasa di dalam teksi.
“berani jugak cik balik lewat-lewat malam cam ni ye?” pemandu teksi itu memulakan bicara untuk mengelakkan kebosanan.
“nak buat macam mane bang,kerja banyak tadi..kalau tak siapkan cepat,bertimbun-timbun la kerja kat office tu nanti..”
“ohh..saya bukan ape,..yela..zaman sekarang ni..perompak,perogol,peragut..macam-macam ade..”
“saya tau tu bang..tapi..saya pun bukan selalu balik lewat-lewat macam ni..ni baru je first time..err..bang..turunkan saya kat depan tu ye..”ujar ina sambil menuding jari kearah flet setinggi 25 tingkat didepan nya..
“oh..kamu duduk sini ye?”
“iye bang..berapa ringgit bang?”
“hurm..rm15 je..”ujarnya selepas melihat bacaan meter di bawah radio.
“nah..”ujar ina sambil menghulur 2 keping note RM10..
“alamak..abang pun tak de duit kecik ni..takpa lah..abang kira RM10 je la..”ujarnya sambil menghulurkan kembali note RM10 tersebut..
“terima kasih ye bang..”ina mengambil kembali duit tersebut sambil melemparkan senyuman kepada pemandu teksi tersebut..
“sama-sama”Ina berlalu masuk sebaik saja teksi tersebut berlalu pergi..dia terus kearah lift..sebaik sahaja dia tiba ke lift..die menekan butang keatas..sebaik sahaja pintu lift terbuka..dia pun masuk sambil menekan butang 13..keadaan yang suram dan sunyi didalam lift membuatkan bulu romanya meremang..
“ding”
Pintu lift tersebut terbuka..sebaik sahaja dia melangkah keluar,tiba-tiba lampu-lampu disitu terpadam..hampir saja ina menjerit ketakutan..tetapi..keadaan menjadi tenang apabila lampu tersebut kembali menyala..yang anehnya..keadaan di kaki lima tersebut berubah!!..ina bukan lagi di flet tempat dia tinggal..tetapi..dia di kawasan yang seperti sudah berapa bulan ditinggalkan..ina kembali ke lift..namun..apa yang dapat dilihatnya..lift tersebut seakan tidak wujud sama sekali..dia semakin takot…ditambah pula dengan bunyi tapak kaki sayup-sayup berlalu di cuping teling nya..untuk mendapatkan kepastian,ina cuba memberanikan diri menoleh ke belangkang..namun,tiada sesiapa pun dibelakangnya..

Ina cepat-cepat kearah tangga kecemasan yang ada berdekatan dengan lift..sebaik sahaja dia berjaya ke tingkat 1,dia terus mencari pintu keluar dari bangunan asing tersebut..kelihatan seorang guard duduk dikerusi sambil menghisap rokok berdekatan dengan post kawalan..

“pakcik..pak cik..tolong saya..”ujar ina sambil menangis teresak-esak..
 Guard tersebut hanya mendiamkan diri..sambil tersengih…
sesekali menhembus asap rokoknya ketepi..
Sebaik saja ina sampai kearah guard tersebut..lampu terpadam sekali lagi..
“arggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh…”
Kedengaran suara ina menjerit di dalam kegelapan tanpa ada sesiapa pun mendengarnya..
Selepas beberapa minit kemudian,keadaan menjadi sunyi semula..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keesokkan paginya..di lokasi berdekatan..

“eh..minah..ko ade bau tak?”
“a’ah la siti..bau ape ni ye?”
“entah la..macam bau bangkai kucing je..jom kita tengok..”
“hish..tak mahu la aku..takot aku..”
“alah kau ni..penakut betul lah..aku kan ada..jom la..”
“yela..yela..kat sana kot..”
“argghghghhhhhhhhhh..”
Mereka berdua berlari sekuat hati sambil melemparkan raga sayur yang dijinjitnya tadi..
Tidak sampai 10minit,keadaan menjadi kecoh..pihak polis,bomba dan wartawan sibuk menjalankan tugas masing-masing..
Disuatu tempat yang tidak jauh,kelihatan pihak polis menyoal para saksi..
“macam mana makcik boleh jumpa dengan mayat tersebut?”
“makcik dengan kawan makcik ni hah..lalu kat sini sebab nak pergi pasar sane tu..nak beli ikan dengan sayur-sayur” ujar makcik tersebut sambil menuding jarinya kea rah pasar berdekatan..
“bagaimana keadaan mayat semasa makcik mula-mula menjumpainya?”
“hish..teruk dah..macam dah 3 4 hari kene tinggal..dia kena bunuh ke?”
“itu saya xdapat nak bagitahu..tapi pihak kami masih membuat siasatan..terima kasih kerana membantu kami menjalankan siasatan..kalau ada ape-ape masalah lagi,kami akan hubungi mak cik lagi ye…”
“err..buleh..buleh..mak cik xkisah pun..”
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Di sebuah rumah teres,kelihatan sebuah teksi memasuki perkarangan disalah sebuah rumah disitu..
Dia memasuki rumah tersebut selepas beberapa kali mengeliat..penat benar keadaan nya..
Dia duduk di sofa sambil mencapai remote Tv yang berada diatas meja..
"Berita terkini,seorang gadis lewat 20-an ditemui mati di hadapan sebuah apartment tinggal..pihak polis yang ada mengklasifikasi kan kes ini sebagai kes bunuh diri ekoran tiada kesan rompak,kesan pergelutan,dan juga kesan rogol..mayat yang dipercayai telah berada disitu selama 2 atau 3 hari berikutan keadaan mayat yang ditemui..pihak polis berjaya menhubungi waris berdasarkan kad pengenalan yang ditemui di dalam beg duit mangsa..”
Skrin tv memaparkan kad pengenalan mangsa..
“ehh..ni awek yang aku bawa semalam..2 3 hari mati???”
Seketika itu juga..bulu romanya meremang..peti telivisyen masih lagi memaparkan suasana di tempat kejadian…ada yg melihat, ada yg sedang bercakap di telefon bimbit, ada yg menangis, ada yg sedang menekup muka, dan ada yg hanya melihat dari jauh sambil menggeleng2kan kepala..

Sejurus hembusan angin sepoi2 bahasa meniup kearah kelompok manusia yg masih tidak mengerti...
Apakah yg terjadi sebenarnya?Apakah yg berlaku sebenarnya?
Benarkah Ina telah membunuh diri?
Benarkah kejadian bunuh diri benar2 berlaku?Atau .............

Kita begitu cepat mempercayai setiap apa yg direncanakan...Entah benar...entah tidak..Benarkah ketulenan setiap rencana yg diutarakan di media?Disebalik kejadian pasti ada sebabnya..sebab yang kita sendiri tidak pasti..


*Credit to Yan @ Red_Brush Design





"Potong Zaka"

Thursday, November 26, 2009 - - 0 Comments

"Potong Zaka"



Di suatu petang di kedai kopi simpang 2...

Apek:Lu potong zaka ada bagut ka?
Ali: Manyak bagus. Bila? lu potong haa, lu punya barang manyak bersih loo…
Apek: err … saya kawan ala cakap, potong zaka aaahh…. manyak ploblem..
Ali: Apa problem?
Apek: Manyak buang lui, lagi aah… dia punya performance tadak bagut… manyak cinang semputloh …
Ali: Cehh… apek, lu apa cerita… saya suda lama potong. tada apa problem… bini saya manyak puas woo…
Apek: Lu mini puas sama? itu potong zaka ka?
Ali: Ya laa. Bila lu potong aahh… lagi sedap main woo.. lu lagi lambat pancut..
Apek: err… lu punya 1.3 atau 1.5??
Ali: woi apek cakap baik2 sikit ha … saya punya 6 inci laa..
Apek: Tiu nia ma… lu jangan main2 haa… mana ada potong zaka 6 inci..
Ali: Cilaka apek ni…nah tengok (opens his trousers).
Apek: Chee sin punya olang…..gua tanya baik2 … lu tunjuk lupunya lanchiau..
Ali: Abis… lu tada percaya..saya tunjuk la..
Apek: Saya tadak tanya sama lu punya lanchiau… Saya tanya lu pasal itu nasional car… potong zaka.. bolo punya olang..
Ali: Aiya… apek… lain kali lu sebut betul2 la….kasi susa saja.. Bukan potong zaka la….. Proton Saga……..lah
Apek : haiya..wa salah cakap ka,lu salah lengar??pasat lu..wa manyak suwey ali ni..tengok lu punya "zaka"..haiyaa..
Ali : @!#$%^%&



Qurban

Monday, November 23, 2009 - - 2 Comments

Qurban

Dialog antara Lembu ngan Ayam disatu petang yang kurang pasti keadaan cuacenye...
ume angin ade gak bertiup sepoi2 bahase..ala2 bahase iban rasenye..xpasti la..kene tanye En Karam Dilaut..
Lokasi tempat kejadian, padang ragut sebelah sekolah kebangsaan vokasional daerah kluang-men..hehe..


L = Lembu
A = Ayam


A : *semekom..oit cik lem..murung je..apehal??
L :wasalam..eh cik yam..dah lame ke lalu??
A : ade la 4 hari 2 malam..haha..knape ngan ko ni?..kusut semacam je ak tengok..ko datang bulan xikot tempoh lagi ke??
L : ish ko ni..ke situ pulak..xde la..aku tengok kalender hijrah semalam..tetibe ade gambor sedare mare aku plak..tu yang aku kusut tu..
A : lah..famous gak keturunan ko ye..smpai masuk dalam kalender..ni mesti tok wan ko dulu artis AF ni..eh..sign otograph kt dada aku yang bidang ni buleh??nanti ko dah famous,xpayah aku nk cari ko lagi..
L : ko nampak x high heel yang aku pakai ni??klo ko nak rase cop high heel ni melekat kat keturunan ko sampai kiamat..ko buat lah lawak bodo ko kat depan aku ni lagi sekali..(sambil menggangkat kaki depan nye ke arah Ayam..)
A : eleh cik lem..gurau2 pn dah xbuleh..rilek la..
L : ko buleh la..ko bertelur sekali smpai 8 9 biji..aku ni mengandung..dapat anak kembar 2 pn da syukur..
A : laki ko marah ko beranak sikit ke??suruh la die kawen 3 ke 4 ke..baru la buleh dapat anak banyak..tengok cam aku..sume ayam jantan yang ade kt dalam reban tu..aku yang conquer..(bercakap dengan nada ego sambil menepuk2 dada..)
L : ade jugak tuan ak makan ayam betine masak kari malam ni karang..
A : err..jangan la macam tu cik lem..ok..ok..aku serius dengar luahan hati ko..hehe..
L : cam ni..mengikut pengalaman aku,berserta dengan bukti2 yang telah nenek moyang aku ceritekan..ni kire long past memory la..aku try citekan kat ko ape yang arwah nenek aku cite kan kat aku..
A : panjang x??aku nak ajar anak2 aku care2 cari cacing dengan betul jap lagi..
L : sekejap je la..cam ni cerite die..base on my late grandma told me..
A : ko nak rase penyepak cap ibu dan anak x??aku ni sekolah xtinggi macam ko..mane aku paham bahase inggris..bongok..
L : alah..aku baru je intro..ko ni gelabah laa..yela..aku story dalam bahase kebangsaan..cam ni..dulu..arwah nenek ak ade cite..kalau kat kalender hijrah tu ade gambar keturunan aku..kene la bersiap sedia..
A : bersiap sedia??kenape??kiamat??banjir besar??laut terbelah??
L : ko kalau xpotong ayat aku xbuleh ea??kejap la..
A : (mengais2 tanah sambil tersipu2 malu..)
L : die cakap..suruh jage2..sebab bakal ade pertumpahan darah..
A : ish..takut aku pasal darah2 ni..ade rusuhan kaum ke??
L : bukan laa..umat islam akan mengerjakan ibadah kurban sempena hari raya adha..
A : owh..bagus laa..aku buleh suruh anak2 aku p collect duet raye..haha..
L : eh ko ni..aku takot separuh mati..ko buleh suke plak..
A : bis..kan raye..hari untuk kite bersuke ria..
L : hah..tu la..aku suruh ikot aku pegi sekolah..ko pegi ngurat ayam jalak jiran sebelah..kan dah jadi bodoh..apesal lah orang buat pepatah "bodoh macam lembu"..patutnye..dieorang buat pepatah "bodoh macam ayam"..
A : eh..apesal pulak..
L : ko ngan aku ni binatang la bodoh..mane sambut raye..kalau ko ni orang..buleh la sambut hari raye..bongok..
A : eh..ape beza orang ngan aku??orang jalan gune 2 kaki..aku pn jalan gune 2 kaki..same ape..
L : lantak ko la ayam..so..yang membuatkan aku takot..tu hah..(memuncungkan mulut ke arah parang dan kapak.."
A : owh..ko takut kene "kasi" ke??
L : hish..cam ne la aku nak explain kat sahabat aku ni..lembab betol pick-up nye..aku takot kene sembelih lah bongok!!..
A : hah!!??..sembelih..fuh..nasib baik aku punyer musim dah lepas..lega aku..
L : musim??musim ape??
A : yela..bab2 sembelih ni..aku cume takot time raye puase je..market aku tinggi time raye puase je..hehe..
L : ye xye jugak..aku setiap kali sebut je raye..kecut perut ak..tu yang xlalu makan..xlalu minum tu..
A : yang ko lalu je buat ape..ko sambil lalu tu,ko makan je la..konpem ade selera..
L : ape yang ko merepek ni yam??
A : ye la..tadi ko kate xlalu makan..xlalu minom..
L : buat lawak bodoh lagi kawan aku ni..kuang ajar btol lah..AKU HILANG SELERA MAKAN NGAN MINOM LAH MANGKOKKKK!!..
A : Ooooo..tapi kan..aku pelik la..kenape kene ade sembelih2 ni??kan ikan banyak kat laut..tangkap je la..
L : hurm..tu la..aku pun xpasti sangat..tapi..arwah nenek aku ade cakap..ni sume sebab nak ulang semula kejadian pada zaman rasulallah dulu2..
A : yeke..macam ko,zaman rasulallah dulu kenape??
L : arwah nenek aku kate..zaman Nabi Ismail,baginda akan dikorban kan kerana mimpi bapanya,Nabi Ibrahim..
A : Ooooo..pastu..kene korban gak ke??xsayang anak laa..ish2..sedang kan kucing sayangkan anak..inikan pulak manusia..
L : aku belum abis story laa..xjadi..Nabi Ibrahim xsampai hati nak bunuh Nabi Ismail..lagipun,mase Nabi Ibrahim nak sembelih Nabi ismail,parang die yang tajam tu jadi xlut..pastu..Allah pn utus malaikat kt Nabi Ibrahim..suruh bagitau,ujian lulus..
A : alhamdullilah..aku ingat kene gak jadi korban..
L : tapi..
A : eh..ade tapi2 jugak..
L : mesti lah ade..tapi..Nabi Ismail cakap..xpe..die sanggup jadi korban kalau itu ketentuan Allah..
A : perghh..cekal sungguh Nabi Ismail..Kalau aku,konpem aku cabot..lari rumah...eh silap..lari reban..
L : hah..tu lah pasal..lepas tu..Nabi Ibrahim pun bincng2 ngan semua orang..dieorg bagi idea,suruh cabut undi..ganti kan Nabi Ismail dengan Kibas..klo undi tu name Nabi Ismail,maka Nabi Ismail akan dikorbankan..Kalau kibas,maka selamatlah Nabi Ismail..
A : ish..ish..kesiannye..
L : 1st dieorg cabut,name Nabi Ismail..sampai la yang ke 4(Harap maaf kalau silap..T_T..)..baru la dapat kibas..sempene dengan peristiwa tu la,sampai sekarang ibadah tu dilaksanakan oleh umat islam..

A : ohh..tp kan cik lem..aku pelik la..xkire la..hari ape2 pun kan..kat mesjid tu..asyik orang2 yang berumur je singgah..yang mude2 xde nampak batang hidung pun..
L : tu la..mungkin yang mude2 ni anggap,dieorg mude lagi kot..tu pasal laa dieorang rase majlis ni untuk orang2 tua je..
A : tapi kan cik lem..konsert jom heboh ramai pulak orang2 mude..
L : ntah la..aku pun malas nak amik port sangat..
A : ko xrase bersalah ke lem..kite xbagi dieorg nasihat..nanti kite dianggap syubahat tau..xbuat ke buat ke..masing2 masuk nerake..
L : xpe..kite binatang laa..konpem masuk syurge..kite mane ade buat dose..
A : a'ah la..hehe..eh lem..tu macam tuan kite je..ramai pulak orang kampung ngan die kan lem??
L : err..aku rase xsedap ati la yam..jom blah yam..
A : aku pun berperasaan macam ko la..
L : dah..dah..jom cabotttttttttttttttttttttt....
Tuan Tanah Kedaung : eh..mane pulah aminah ngan siti tadi ni..baru kejap tadi aku nampak..
Tok Penghulu : macam mane ni pak imam..kate ade lembu nak dikorban kan mase raye nanti..jangan buat pasal imam..raye aji xlame lagi ni..selang 2 ari je lagi..
Tuan tanah Kedaung : iye..aku tau laa..tadi aku baru je nampak lembu aku ngan ayam aku makan kat sini..
Orang Kampung 1 : die tau tok nak sembelih die kot..sebab tu die lari sembunyi..haha..
Orang Kampung 2 : a'ah tok..xpe la tok..saya rase..baik tok tangkap besok pagi je..hari dah lewat ni..
Tok Penghulu : ye la imam..tok pun rase besok pagi je la kite tangkap..dah nak maghrib ni..besok awak tangkap die mase die tengah tido..
Tuan tanah Kedaung : hurm..ye la..(menggaru2 kepala kepelikan..)
Tok Penghulu : Assalamualaikum imam,jumpe kat masjid malam nanti ye..
Tuan tanah Kedaung : Waalaikumsalam..(dalam ati = baru aku nak rase kari ayam malam ni..dah lari pulak siti..macam tau2 je aku nak tangkap die..)
A : weh lem..dieorang dah blah dah..
L : diamlah yam..nanti dieorang dengar..(sembunyi di belakang pokok ketapang dengan Ayam..)
A : weh..ader camere la..
L : maner??
A : ni..jap..jap..test mic..1..2..3..testing..
L : weh..jangan cakap kuat2..nti tuan kite dengar la..
A : iye...kejap la...aku nak buat ucapan raya ni..**kokokokokkkkokokoookokokoookkk...
L : aku pun nak gak laa..***moooooooommmmooooomomoooooooooooommmmoomomoomomomo..
A : err..Cik lem..ko ader rase ape yang aku rase x??
L : rse ape??
A : tuan kite kat belakang kite??
L : errr...aku rase,baik jangan pandang belakang..
A : kalau pandang cik lem??
Tuan tanah Kedaung : dapat pun!!!..owh..kat sini korang sembunyik ye..korang ni macam tau2 je aku nak korban kan korang bedua..(menjijit ayam dan menarik tali lembu sambil mengeleng2kan kepala..)
A & L : T_T..tolongg..huhu.. 

*Assalamualaikum wbt. 
** & *** = "sELaMat hArI RaYa AiduL adHa yAnG kE-1430" 

P/S = Tuan tanah Kedaung : saya selaku tuan tanah ingin mengambil kesempatan (bukannakbuatape2ye) ni,untuk mengucapkan sELaMat hArI RaYa AiduL adHa yAnG kE-1430..berkorban tak semestinya kite kene sedekah lembu kat masjid pastu blah ok..tolong la sekali tengok lembu tu kene sembelih..tolong potong2 daging ke..ape daa..korban ni pn bukan sesuatu yang umum..kalau kite berkorban mase lapang kite dihari raya korban dengan menghadiri tazkirah bersempena hari raya korban pun dianggap korban..mengorbankan waktu tidur..hehe..k laa..thanks to all readers..



A Millions Forgiveness

Saturday, November 7, 2009 - - 2 Comments

A Millions Forgiveness



To all loyal followers,
i am very sorry to all of you
because
i really really didn't have time to update my blog..
for your information,
i am now working..
at 1700 to 0300..
hurm..
i will update my blog as soon as possible,
just for you all..

thanks to all followers..

Best Wishes,
-ZackHashim-




I Stole This Pictures...

Thursday, September 10, 2009 - - 0 Comments

Kepada Semua Pelawat,Followers Dan Juga Yang Mengenali..

"sELamAt bErpUasEr diBuLaN rAmAdHan"

Dengan Ucapan :-
Sentiasa setting NIAT,
Upgrade IMAN,
Download SABAR,
Upload USAHA,
Delete DOSA,
Update DOA,
&
Topup ILMU..
Supaya dapat Redeem PAHALA banyak-banyak..

"sELamAt hAri RayEr"
"mAaF zAhiR & bAtiN"

Ikhlas Dari,
ZackHashim




Wheel Of Life

Tuesday, September 8, 2009 - - 0 Comments

  Wheel Of Life

Petang,waktu malaysia..
selepas azan asar..
dirumah 0rang-orang tua..

Zack  :assalamualaikum,boleh saya duduk sini?
Yana :duduk la..tempat ni pn xde name 0wner
Zack :dari tadi saya tengok awak s0rang2 kat sini,awak lawat sape? 
Yana :at0k saya..awak?
 Zack :0wh..saya memang penjaga kat sini 
Yana :0wh..dah lame ke awak kije kat sini?
Zack :lame jugak la..dari saya lepas SPM,sampai sekarang umur saya dah 24.. 
Yana :0wh..lame jugak ye..ser0n0k ke kije kat sini?
 Zack :hehe..buleh la..0wh ye..name saya zack,awak?
Yana :ariana..panggil je yana
Zack :0wh..dah lame ke at0k cik yana kat sini?
Yana :xpayah la bercik-cik..lame jugak la..kl0 xsilap yana,da 5x raye..raye tahun ni..6 tahun la..
Zack :lamenye..hurm..yana xrase ape2 ke?
Yana :rase ape?
 Zack :yela..rase kecian kat at0k yana? 
Yana :0wh..ada la jugak..tapi..parent yana busy..xde sape nak jage at0k..lagi kecian nanti..
Zack :parent kije ape?
Yana :dady bisnezmen..m0my yana jadi secretary club ape ntah..
Zack :0wh..yana camne?xbusan ke duduk kat umah tu sorang2?
Yana :busan jugak..kadang2 yana ajak makcik timah b'bual,kadang2 yana kuar ngan bf yana..lepak2 ngan kwn2,tgk wayang..
Zack :dady yana xmarah ke keluar ngan laki2?
Yana :dady ngan m0my sib0k,mane die0rag nak amik tau sangat hal kat umah..
 Zack :kecian kat yana..s0..raye ni yana xbalik kampung la ye?abiz at0k dah ada kat sini.. 
Yana :xtau lg la bang,my m0m ajak pergi paris..tp..yana xmau la..watpe nak meriahkan negare 0rang..sedangkan 0rang malaysia yang kat paris 2 berlumbe2 nak balik malaysia,kite pulak yang terhegeh2 pegi negare 0rg..
Zack :bt0l 2..hurm..yana sek0lah lagi? 
Yana :baru f0rm4
Zack :mude lg la ye?PMR 0k?
Yana :hehe..malu la nak cakap.

 Yana hanya tersengih.

Zack :alah..nak malu watpe?ada yang gagal ke? 
Yana :gagal 2 xde la..hurm..yana dapat 1 je A,yang lain sume C ngan D..
Zack :hehe..abiz parent xbising?
Yana :mule2 dady bising jugak..tapi mumy yana cakap,nanti yana lepas SPM,mumy suruh dady ajar yana bisnez..nak suruh yana jadi pengganti dady
Zack :0wh..ser0n0k la kalau camtu.. 
Yana :ser0n0k ape nye..yana xsuke la bisnez2 ni..yana suke seni..seni menenangkan hidup yana..
 Zack :0wh..ada darah seni la ye..amik aliran seni ke?
Yana :xjugak..dady xbagi..kate die,seni ni xde mase depan..die suruh yana amik bisnez
Zack :la..sampai camtu sekali?

yana terdiam..menunduk bisu..
dari raut wajahnya..tergambar penderitaan yang sukar diungkap..harta, wang ringgit, kemewahan..
semua terbentang luas dimatanya,tp..dihatinya..masih lagi terdapat kek0s0ngan....
kek0s0ngan yang xmampu diisi menggunakan wang ringgit..

Mommy  :yana..c0me 2 mummy..
Yana       :yes mum
Mommy  :yana cakap ngan siape 2? 
Yana        :0wh..abg zack
Mommy  :hah?mumy xnampak siape2 pn?u didnt lie 2 me right h0ney?
Yana        :xkan la yana nk tipu mumy,lagipun..ni kan tengah bulan puase ni..tadi abg zack ade kat kerusi tu..
Mommy  :hurm..da la..j0m kite makan kat pizzahut nak?
Yana        :alah..asik piza je mummy..b0san la..
 Mommy  :biz anak mumy nak makan ape?
Yana        :kite pegi bazar nak x mumy?
Mommy  :hurm..0k..tapi,mumy xnak turun k..its so dirty there.. 
Yana        :Pak atan,j0m pegi bazar..

 aku hanya mampu berdiri memegang penyapu,mengeleng2 kepale,aku melihat gelagat keluarge pasca merdeka seperti yana..kasihan pada yana,walaupun die mempunyai harta,tapi..die masih lagi rugi..
Jalan hidupnya seakan sudah terc0ret 0leh pena buatan ayahnya di atas hamparan kertas putih..
tidak mustahil insan kecil yang tidak mengenal erti hidup sebenar itu hanyut dek arus gl0balisasi..
jangan salahkan insan tersebut jika n0ktah hitam terpalit dalam diari hidupnya..kebebasan dan kemewahan yang dicurahkan 0leh kedua ibubapanyalah yang akan mer0sakkan hidup insan seperti yana..


Dunia ini bak r0da..yang diatas xkan kekal diatas,
dan yang dibawah..xkan kekal dibawah..
ibu bapa bkn saja contoh dalam intitusi kekeluargaan,tapi..mereka juga contoh dalam pr0ses pembelajaran ke arah masa depan anak2..
jangan salahkan anak2 jika mereka hisap r0k0k, merempit, bergaul bebas, mer0mpak, menagih, kurang ajar dan lain-lain lg..
kerana..kite mungkin menjadi punca mengapa mereka begitu.. 
simpan jari yang menuding,kerana disitu permulaan sesuatu titik itam..
aku kembali menyapu sampah di tepi tiang jalur gemilang yang megah berkibar dek tiupan angin monsun barat daya...sambil aku hilang menjadi kabus2 penyesalan..



JUST "IF"..

Monday, September 7, 2009 - - 0 Comments

JUST "IF"..


Semakin laju kaki ini melangkah mengejarnya,
semakin ia jauh dari pndanganku..
Haruskah aku berhenti,
mengharap sesuatu yang tak pasti..
Kuatkah aku untuk melakukan ini semua?
0h tuhan,knapa kau uji aku sebegini cara?
Cinta?
masih adakah cinta suci didunia ini?
atau
ia hanya tinggal kata-kata
yang dilafaz oleh setiap pasangannya untuk memperoleh 'sesuatu'?
aku pening,
aku buntu,
arah mana yang patut aku tuju..
mengejar atau lari?
tangkap atau lepas?
EGO?..
perlukah aku buang eg0 aku smata-mata kerana "dia"?
semakin hari,semakin banyak pers0alan yang menggangu ruang fikiran ku..
KALAUlah aku tau peritnya percintaan,
takkan aku dekati alam ini..
tapi..
ianya hanya perkataan 'KALAU'..



The time will come where i will stop love her,
It is not because i am tired to love her..
BUT..
I now realize..she will be much more happier if i let her go..




Another story of mEseLf..

- - 0 Comments

Another story of mEseLf..

Hurm...today..
i "berbuka puasa" with my hausemate n fren..
i have something to tell them..
its about my further study..
its because my lecturer have to me about something..
so..i ask them to give me an opinion..
but..hehe..just read yourself k..shame..shame..

----- Our chat on Mon, 9/7/09 11:48 AM -----
mimie_irdina (11:25 AM): mmg pn suria la
mimie_irdina (11:25 AM): saya nak tau zack yg mn satu nih
mimie_irdina (11:25 AM): saya tau awak ni student saya
mimie_irdina (11:25 AM): cuma konfius yg mn satu
mimie_irdina (11:25 AM): ramai yg saya panggil zack
mimie_irdina (11:25 AM): ni zack yg mn?
zack (11:26 AM): carry bendalir??
mimie_irdina (11:27 AM): oh
mimie_irdina (11:27 AM): kenal
zack (11:27 AM): DKM 5
mimie_irdina (11:27 AM): yg hensem2 tu kan?
zack (11:27 AM): hahaha
mimie_irdina (11:27 AM): pe cite skrg z?
zack (11:27 AM): hurm..mkin susah life ni..
zack (11:27 AM): huhu..
zack (11:27 AM): kije kt econsave senai..
zack (11:28 AM): cm da lari bidang je kan??
zack (11:28 AM): huhu..
zack (11:28 AM): pn sihat??
zack (11:29 AM): xde klas ke pg ni??
mimie_irdina (11:30 AM): aik
mimie_irdina (11:30 AM): camne blh keje kat econsave je?
mimie_irdina (11:30 AM): takkan cashier kot
mimie_irdina (11:30 AM): syg je bljr kat sini bertahun2
zack (11:30 AM): ish..xde la..
zack (11:30 AM): store keeper je..terpencil skit...hehe
zack (11:31 AM): tu la..
zack (11:31 AM): bkn ape..
zack (11:31 AM): ade gak apply kilang..
zack (11:31 AM): tp..
zack (11:31 AM): dgn pointer yg z ad..n experience yg kureng..so..pham2 je ler..
zack (11:31 AM): huhu
mimie_irdina (11:31 AM): takpe...
mimie_irdina (11:31 AM): cuba lagi
mimie_irdina (11:32 AM): insya allah
zack (11:32 AM): ni tgh apply uitm ngn unikl..
mimie_irdina (11:32 AM): kalau ada rezeki tak ke mn
zack (11:32 AM): moge2 dapat ler..
zack (11:32 AM): doa2 kn la yer..
zack (11:32 AM): hehe
mimie_irdina (11:33 AM): insya allah
mimie_irdina (11:33 AM): kalau sy ckp awk jgn mrh ye
mimie_irdina (11:33 AM): sbnrnya
mimie_irdina (11:33 AM): pd pendapat saya, awk seorg student yg sgt baik
mimie_irdina (11:33 AM): tertib, attitude awk sgt baik
mimie_irdina (11:34 AM): sy suka sikap dan perangai awak
mimie_irdina (11:34 AM): tapi syg...
mimie_irdina (11:34 AM): ramai pensyarah yg ckp benda ni psl awk
mimie_irdina (11:34 AM): awk agak 'slow'
mimie_irdina (11:34 AM): phm tak?
mimie_irdina (11:34 AM): so...
mimie_irdina (11:34 AM): nak atasi kelemahan awak ni
mimie_irdina (11:34 AM): awak kena rajin lebih berbanding org lain
mimie_irdina (11:34 AM): kena study extra drpd org lain
mimie_irdina (11:35 AM): ataupun sbnrnya mechanical terlalu berat utk awak
mimie_irdina (11:35 AM): so...
mimie_irdina (11:35 AM): kalau dpt smbg,
mimie_irdina (11:35 AM): kalau blh, tukar la course
mimie_irdina (11:35 AM): amik design ke, art ke,
mimie_irdina (11:35 AM): management ke
mimie_irdina (11:35 AM): hehehe
mimie_irdina (11:35 AM): sori ye
mimie_irdina (11:35 AM): ckp ni

zack (11:35 AM): hurm..hehe..makaseh..
mimie_irdina (11:35 AM): jgn amik hati tau
zack (11:35 AM): xpe..
zack (11:35 AM): z trime seadenye..
zack (11:35 AM): but..
zack (11:36 AM): mmg btol pn puan ckp..
zack (11:36 AM): z kureng skit bab mekanikal ni..
zack (11:36 AM): biase la..blajar atas reason terpakse..
zack (11:36 AM): mmg z dulu basic art..
zack (11:36 AM): n da dapat offer dari uitm utk coz seni reka n seni lukis...
zack (11:36 AM): but..
zack (11:37 AM): parent ckp xde mase depan..
zack (11:37 AM): juz follow je la ckp parent..
mimie_irdina (11:37 AM): so...
zack (11:37 AM): xmo kecikkn ati die..
zack (11:37 AM): huhu
mimie_irdina (11:37 AM): parents nampak awak ada ms dpn tak skrg ni?
mimie_irdina (11:37 AM): jgn ckp camtu
mimie_irdina (11:37 AM): awak mengingatkan saya dgn adik saya sendiri
mimie_irdina (11:37 AM): dia pun slow gakj
mimie_irdina (11:37 AM): *gak
mimie_irdina (11:38 AM): last2 saya masukkan dia poli perlis
mimie_irdina (11:38 AM): amik course pengajian filem
mimie_irdina (11:38 AM): so..
mimie_irdina (11:38 AM): apa pendapat awak?
mimie_irdina (11:38 AM): saya takkan paksa adik saya buat benda yg dia tak mampu buat
mimie_irdina (11:39 AM): dari kecik saya dah nmpk dia takblh dlm kira2 ni
mimie_irdina (11:39 AM): tapi dia minat design
mimie_irdina (11:39 AM): so skrg ni
mimie_irdina (11:39 AM): saya dgr dia dah jadi senior photographer kat jbtn dia
mimie_irdina (11:39 AM): ada masa dpn gak nanti
mimie_irdina (11:39 AM): ntah2 jadi jurugambar filem ke
mimie_irdina (11:39 AM): amik upah amik gambar pengantin ke
mimie_irdina (11:39 AM): mcm2...
mimie_irdina (11:39 AM): think positive
zack (11:40 AM): nth laa..ayah z pelik skit..susah nk pham..
zack (11:40 AM): z mmg nk ke arah tu..
zack (11:40 AM): but..tu la..
zack (11:40 AM): bile parent da masuk cmpur urusan mase depan kite..
mimie_irdina (11:40 AM): zack
zack (11:40 AM): jadi cmni la..
mimie_irdina (11:40 AM): it's ur life
zack (11:40 AM): hehehe..
mimie_irdina (11:40 AM): awak kena tentukan hala hidup awak sendiri
zack (11:40 AM): kn best klo z je jd adik puan..
zack (11:40 AM): buleh blajar atas reason minat..hehe
mimie_irdina (11:41 AM): mak bapak awak patutnya beruntung dpt anak yg baik mcm awak
mimie_irdina (11:41 AM): tak rosak akhlak
mimie_irdina (11:41 AM): sopan
mimie_irdina (11:41 AM): baik
mimie_irdina (11:41 AM): awak kena pk ms dpn awak sendiri
mimie_irdina (11:41 AM): duit pengajian pun pakai duit pinjaman awak sendiri kan?
mimie_irdina (11:41 AM): awak yg byr sendiri nanti kan?
mimie_irdina (11:41 AM): so?
zack (11:42 AM): hurm..mksud puan,puan nk tolon masukkan z ke poli perlis n sambung dalam jurusan seni ke??
mimie_irdina (11:43 AM): hehehe
mimie_irdina (11:43 AM): yg tu daya tak mampu buat
mimie_irdina (11:43 AM): awak still kena apply ikut saluran biasa
mimie_irdina (11:43 AM): kalau tak dpt gak, rayu
mimie_irdina (11:43 AM): rayu lagi
mimie_irdina (11:43 AM): adik saya tu
mimie_irdina (11:43 AM): hopeless
mimie_irdina (11:43 AM): taknak sambung bljr
mimie_irdina (11:43 AM): saya ni tiap hari online check permohonan dia
zack (11:44 AM): haha..xbik kutuk adik sendiri..
mimie_irdina (11:44 AM): tak dpt gak, rayu2 lagi
mimie_irdina (11:44 AM): sampai dpt
mimie_irdina (11:44 AM): saya drive dr jb sampai perlis
mimie_irdina (11:44 AM): tu kalau tak jadi org gak tu...mmg mkn penampor
mimie_irdina (11:44 AM): hahahaha
zack (11:44 AM): xpe2..meh sini bagi no tepon adik puan..biar z kasi school skit..hahaha..gurau je..
zack (11:45 AM): hurm..
mimie_irdina (11:45 AM): awak try la apply
mimie_irdina (11:45 AM): tapi...
mimie_irdina (11:45 AM): since awak dah ada dip, buat pe masuk poli lagi?
mimie_irdina (11:45 AM): sambung la uitm ke
mimie_irdina (11:45 AM): buat degree plk
mimie_irdina (11:45 AM): mst jadi best student
mimie_irdina (11:45 AM): sbb awak dah prnh jumpa benda yg lagi ssh...
mimie_irdina (11:45 AM): kan?
zack (11:45 AM): buleh ke z aliran mechy (dip) smbung seni(degree)?
zack (11:46 AM): cm pelik je??
mimie_irdina (11:46 AM): blh...
mimie_irdina (11:46 AM): jgn risau
mimie_irdina (11:46 AM): tapi mcm saya ckp
mimie_irdina (11:46 AM): extra effort
mimie_irdina (11:46 AM): lebih drpd org lain
zack (11:46 AM): haha..effort tu dah extravaganza lebih..tp..xmasuk2 dalam kepale ni..
zack (11:47 AM): benak kot..
zack (11:47 AM): hehehe
mimie_irdina (11:47 AM): eh
mimie_irdina (11:47 AM): jgn ckp camtu
mimie_irdina (11:47 AM): cuba minta kat ustaz ke, apa ke
mimie_irdina (11:47 AM): minta air penawar
mimie_irdina (11:47 AM): ok la z
mimie_irdina (11:47 AM): saya ada keje jap
mimie_irdina (11:47 AM): nice chat with u
mimie_irdina (11:47 AM): bye
zack (11:47 AM): ok..semekom..
zack (11:47 AM): thanks bg advise..

so..this is my conversation with my fren at a A&N Corner..(Bandar Putra,Kulai..)

Z[Zack] :hurm..nk tye la..klo kwn dari lepasan dip mechy,buleh xsmbung degree seni??
D[Abg Digun]:buleh la..awat xbuleh plak..dulu ak SPM aliran agame,diploma aliran sukan..ituari PJJ ak amik HR..ok je..
Z :hehe..saje je tanye..
D :nape??ko ade apply U ke??
Z :a'ah..uniKL..amik course mechy design..2nd mechy aircraft..
D :haha..atas reason ape ko nk mik aircraft??
Z :xde..saje je..
D :sah ko ni xde pendirian lg..mcm lalang..ni mesti ko nk masuk sbb ko dgr gaji bebudak airasia ngn mas tu meriah kan??
Z :hehe..xde la..td on..tgok kt unikl ad offer tu..saje je tye..
D :zul..abg nk ckp somting k..tp..ko jgn kecik ati..ko ni kn ak tgok pn pelik..
Z :pelik??ape yg pelik..
D :xde la..ko suke wt keputusan terburu2..kiteorg ni kan ad..bwk2 la berbincang..
G[A.Gusdur] :a'ah zul..contoh macam ko kene domestic inquiry kt econsave tu la..
Z:hehe..bkn salah kwn la..dieorg tu yg bengong..
S[A.Syahril]:bkn masalah bengong ke x..tp..ko tu je yg suke carik pasal..da bik2 kije..brenti..bkn ko nk kije lame pn kt situ..
D :ko tau ril,ak dgor je je die brenti..tekejot ak..
Z :hehe..biz..dari ngadap muke2 org yg aggp kite bersalah wlopn x..
D :xkire la sape btol,sape salah..ko pn awal2 dulu ckp..ko nk kije sementara je kn..lantak p la sama depa..bkn depa yg bg ko gaji..
Z :hhee..(tersengih cm kerang busuk..)
S :klo ko msih kije lg..da dapat blnje kiteorg mkn mlm ni..
G :a'ah..bile lg ko nk blnje abg2 ko ni mkn..
D :itula..ikotkan ati sgt..klo xikotkan ati,ikotkan kawan..kwan pn aku tengok ad yg bertindik2..(apis..sowi bro..dieorg xsuke style ko la...huhu..)
G :a'ah..mne budak tu zul??
Z :hehe..die nt negeri sembilan,last sem kt sane..(masih tersengih..)
D :aku xsalahkan ko nk kawan ngn sape2 pn..seganas2 kwn2 ko tu,die mkn nasi gak..lain la klo die mkn besi tiang letrik tu..mmg konpem ak pn takot..(huhu..sowi tu apis once again..0
G :abg nak tye ko..ko amik mechy kt poly dulu sbb ape?
Z :abah suruh..
D :biz ko minat??
Z :seni..
D :ko nk jd art performence??
Z :ish..xlah..seni lukis je..
D :biz..apsal xapply??
Z :da apply da..da dapat pn..dip seni lukis & seni reka kt uitm..
D :bis..apesal xpegi..
Z :abah xbg..die kate art xde mase depan..
D :die ckp mesti ade reason..cth..ko ni minat art,tp..ko xde pn perform ape2 mase kt sekolah dulu..btol x??
Z :hehe..
D :mgkn abg2 ni xtau pape..tp..cube la dengar sikit ckp org tue ko..
G :sementara ade zul..t dia da xde..ko nk dgor suare sape lg..
D :ko igt sikit zul,xde dia,xde ko..
Z :hehe..(da nk menangis rasenye..)
D :abg2 ni ckp bkn nk marah..nk bg ko nasihat..bapak ko ni da rase nasi awal dari ko..kiteorg pn penah gak alami mcm ko..cme xde la smpai tahap mcm ko ni..
S :la ni ko nk nyesal pn da xgune..nasi da jd bubur..
D :mmg ko minat art tu..abg pn tgok..ape yg abg xtau..ko tau..donload cite..lagu..edit2 gmbo..kire ko ni ade extra..tp..ko pn ad gak kekurangan..tp..ko jgn asik nk tunjuk kekurangan ko je..ni kt umh mesti ko sorg je yg asik lawan ckp org tue ko kn??ko ade abg??
Z :xde..kwn sorg je bujang tunggal..
G :tunggal ke tunggul???
(masing2 tergelak)
D :ko kene igt zul..ade mase kite tunjuk,ade mase kite kene ditunjuk,ade mase kite kena arah,ade mase kite plak yang di arah..itula dinamekan idop..
S :budak ni masih tahap kije main2 lagi..
D :itulah..pokok pangkal ni ha..(menunjuk dada ak..)hati tu..mcmne hebat pn kiteorg bg nasihat kt ko,tp..klo nawaitu ko tetap agp..a'ah..awal lg nk serius..bik ak men2 je..sampai bile2 la ko xberjaye..
G :ko xpenah ke byangkan mase depan ko..kate la ko jadi engineer Mas ke jadi ape ke..berjaya la..kiteorg yg dengar brite ni,bangge tau..
S :ha'ah..yela..penah makan same2,men game same2..tidor setilam..(err..jgn salah agp..ak tido setilam sbb kiteorg tido kt lantai..bentang tilam @ toto..)
D :tp..klo time tu ko sombong..mmg mkn penampo ngn ak la..jangan tye kenape..
S :aku senang je gun..ak ckp je..alah dulu ko makan pn ak payong,la ni da berjaya..ang lupa..
D :haha..da..xpayah ko buat muke cmtu..da terlambat da..
Z :hehe..
S :bang kira bang..

in the car..they still make fun with me..but..its ok..cause..it is for me anyway..and what they said are totally true..how can i denied it..so..serve me right..thanks bro cause teach me what is life..



Fantasy Football

Sunday, September 6, 2009 - - 0 Comments

Dream It,Pick It & Win It!!..

Fantasy Football

Salam..to all visitors..
For those who know what is 'This' and who don't know 'this'..'this' is what i call "Fantasy Football"..a football die-hard-fan dream..
as u hear from astro sport(for those who didn't have astro on their house,its OK..because..they r no rules that say u must have astro to get in participate it),astro have create a game that offer u a big reward..the sponsor say that,who win this games,they will get RM50,000..and for your information..ITS TOTALLY FREE!!..
just log in this site,http://fantasy.stadiumastro.com/..and simply register your teams..
u can go for freelance or..if u want to fight againts ur fren,just create your own private league..for example..if u want to fight with me..this is my secret code(2219-263 = Harimau Malaya Jr.)..just copy and paste it on the private league..
orait guy/gurl,see you there..



I Know That...(Sedarkah Aku??..)

Saturday, August 29, 2009 - - 1 Comments

I Know That...(Sedarkah Aku??..)

Aku Sedar:
sok dah nk poser..(aiseh..mak bulan ni asik beranak je tiap2 taun..)
Tapi,Aku tak sedar:
puase 2 taun lepas ak xgnti lg..(mase mnom air 100 plus kt bwh jembatan nuuu..)

Aku Sedar:
Raye dah nk dekat..(yeah..raye!!!..buleh dapat duet raye..)
Tapi,Aku tak sedar:
puase baru je start,

Aku Sedar:
bulan ramadhan,bulan beribadat,
Tapi,Aku tak sedar:
aku asik ngumpat org n buat perkare yg xberfaedah,.(jiran sebelah umh ak selalu buat,xkire la..puase ke x..klo xbuat sehari,mule la xsenang duduk..hehe..)

Aku Sedar:
puase ni untuk jimat cermat
Tapi,Aku tak sedar:
abiz satu bazar aku borong juadah..(nasi ayam,nasi ambang,kueh lopez,kuih talam,cucur badak,laksam,ayam golek,air katira,bancau)

Aku Sedar:
baju raye taun lepas elok lagi..ak simpan dalam almari..ade 3 4 pasang kot..
Tapi,Aku tak sedar:
2 ari lepas,mmbr ajak shoping..(beli kasut raye,baju raye,spek raye,songkok raye,samping raye,butang baju raye,hantu raye..opss..silap..)

Aku Sedar:
tgu waktu berbuka,sekejap je..
Tapi,Aku tak sedar:
azan zohor ak da berbuke..(ak ad kupon lunch at McD la..xgune,mmbazir..kn tuhan marah membazir..)

Aku Sedar:
setan2 kene gari time bulan ramadhan
Tapi,Aku tak sedar:
ade setan terlepas ramadhan taun ni..Red Devil ak la..wakaka..(Glory..Glory..Man United..yeargh..)

Aku Sedar:
malam2 ramadhan ni kne solat terawih,
Tapi,Aku tak sedar:
ak pi masjid,tp p lepak ngn mmbr..yela..dieorg sume cuti sem..bile lg nk jumpe..

Aku Sedar:
asal terawih je,mesti ade moreh..(mcm2 ade..sempoi..)
Tapi,Aku tak sedar:
ak xpenah antar juadah moreh mcm org lain.

Aku Sedar:
umat islam kene bayar zakat,
Tapi,Aku tak sedar:
tiap2 taun,bapak ak je yang p bayar..(ak klo da kawen,da buleh dapat anak kembo 4..)

Aku Sedar:
puase ni penat,
Tapi,Aku tak sedar:
asal penat je,ak p toilet..(air paip pn xpe la,jnji tekak ak basah..)

Aku Sedar:
puase ni,bkn tahan lapar je,mulut,mate,telinge,hidung,nafsu..mcm2 lg la nk kene jage..
Tapi,Aku tak sedar:
semate2 nk jage sume tu,ak tido dari lpas sahor smpai waktu berbuke..(zzzZZzZZZ..biz..itu xbleh,ini xbleh..tido je la..)

Aku Sedar:
aku byk wat silap,..(terkate blakng,tercuri duet akak ak,terpukul kwn baik ak,terhutang ngn mmbr ak,terlupe kesilapan ak..)
Tapi,Aku tak sedar:
ak xpenah pn rase nk mintak maap..(ade ke ak wt silap??klo ade..mntk maap ye..)

Aku Sedar:
bace artikel bongok ni,ak ade mase,siap tergelak2 lg..(err..ak xde wt lawak ak rase..tp..thanks la klo korg gelak k..)
Tapi,Aku tak sedar:
penulis ni suruh ak forward mesej ni..

Salam Ramadhan..^_^..



Cekguku sayang..

Thursday, August 27, 2009 - - 0 Comments

Babak 6 Ugutan

“ko igt mimie..ko jgn bgtau sape2..klo x..satu skola ak sebarkan video ni..dan ko jugak kene bg ape yg ak nk..termasuk juadah percume ni..paham!!”ugutan ash msih terngiang2 di ruang telinga mimie wlopn perkara tersebut sudah seminggu berlalu..kini..air mata nya sudah tidak lagi berharga..kering sudah air matanya..
Tok..tok..tok..lamunan mimie terhenti seketika..
“najmi..sayang ok ke??mama nk masuk ni..”
“masuk lah ma..”
“sayang..sayng kenapa ni??mama tgok,sayang macam ada masalah je..”
“xde la mama..mie ok je..”
“sungguh ni??hurmm..so sekolah mcmna??”
“hurm..biase la mama..da nk dekat SPM ni..mcm2 kelas tambahan ad..papa mane mama??”
“mcm biase la..kije..kije..kije..sayang,sayang da makan?”
“da..mimie da mkn td..”
“klo cmtu..teman mama mkn jom..”
“hurm..mimie nk siap kn homework mimie la ma..sorry..”
“owh..xpe la..mama kluar dulu ye..klo mimie ad masalah..mimie bgtau mama k..”
Hati mimie semakin sakit..bg nya..bgtahu atau tidak,keadaan nya tetap sama..mama nya hanya risau bkn kerana dia sayangkan mimie,tetapi hanya cukupkan syarat untuk jadi mama yang baik..sebaik sahaja mamanya menutup pintu bilik..mimi menutup mukanya dgn bntal..seakan mahu membunuh diri..titis2 air hangat mengalir di pipi nya..dia menyesal..tapi..aper yang dia buleh lakukan..
-------------------------------------------------------------------------------------
“mimie..ko ok ke??”sapa zati sebaik melihat rakannya melintasi pagar sekolah..
“oh..ko T..sori r..ak xpasan ko la..”
“ko ni cm ad masalah je??”
“xde la..ak pening2 la..”
“ko demam ke??”
“xtau la..hurm..da la..jom letak beg..”
-------------------------------------------------------------------------------------
Kringggg..
Loceng berbunyi menandakan waktu rehat..
“T..kema mne hah??”
“lah..ko xtau ke??semalam bapak die dtg skola..”
“hah..pasal ape??”
“kn die ngndung..ko xtau cite ke??”
“hurm..dgn sape??”mimie hanya menggeleng kepalanya..
“sape lg..abg sham die la..”
“ko nk mkn ke??”
“x kot..xde mood la..”
Sebaik menuruni tangge..
“hi sayang..malam ni abg nk lagi ye??”ujar ash..
“ko nak ape lagi hah setan!!..”
“wow..garangnye tuan puteri ko ni ash..”ujar abu..
“weh..ash..mimie x sihat la..baik ko jgn gngu die lg..”smbung zati..
“xsehat..kesiannya tuan puteri..nk abg bawak pegi jumpe doctor??”
“woi setan..ko xpaham bahase ke??ak ckp blah,blah rr!!!”
“wow..mne pegi kelembutan tuan puteri??ahhh..ahhh..b..i nk lagi..”ujar ash smbil mengajuk suara mimie..
“korg ni..jgn sampai ak plak yang bersuara..”ujar zati..
“weh pompuan..ko brani sound ak eh??ko igt sikit..rahsia ko bedua..ad dalam tgn ak!!”marah ash..
“da lah ash..jom blah..”ali terus menarik tgn ash sebaik saja zati menyinsing lenggan bajunya..
Sebaik saja mereka bertiga berlalu…
“mie..nape ni..rahsia ape??”
Mimie senyap..seray itu,air matanya mengalir membasahi pipi..mimie terduduk di tangga batu itu..mana sifat garang nya??kini dia hanya seperti gadis kecil yang merengek meminta belai ehsan..
“mie..klo ko xnk bgtau ak..its ok..tp..ak xnk ilang kwn mcm jadi kt kema..”
“tp t..ni life ak t..”
“mmg ak tau..privacy..tp..monyet 3 ekor tu xpatot ckp ko mcm tu..”
Esakan mimie mkin kuat..
“tp t..btol la ape yang die wt tu..n now..i’m pregnant!!..I’M PREGNANT!!!..”
“xkn ko pn same mie..”
“ye..ak same je cm kema..ak bodoh T..pecaye ckp jntan bodoh tu..”
“dah..dah..stop it k..da la..rehat dah nk biz ni..jom blah..monyet2 tu,pndai la ak setle nti k..”
-------------------------------------------------------------------------------------
“haha..ko dapat bape royalty film mimie tu??”
“wow..meriah bro..wa kire2 ad la dalam Rm250..”
“wow..bape ringgit ko jual??”
“biase la bos..fresh stok,I copy,rm10 la..”
“bgus2..kepala otak ko mmg kepale otak bisnes..”
“well..klo x,sia2 la nme bapak ak dato harun..hehe..”
Sebaik sja mereka keluar dari pagar sekolah..
“boss..tgok tu..”ujar ali smbil menuding jarinya kea rah zati..
Mereka melangkah denagn penuh keegooan kea rah zati yang sudah lame menunggunya di kereta ash..
“ko nk ape lagi hah pompuan??”
“ape ak nk..ak nk video zati”
“huh..so..btol la ko ni lesb..huh..geng..minah lesbo n ink video awek ak la..”
“boss nk bg free ke??”
“free??weh..msuk jmban pn byr 30sen laa..”
“wei monyet..ko nk bg ke xnk ni??”
“bape ko ad??”
“satu..”
Mereka bertiga tergelak..
“satu??klo singgit..xpyh la ko nk beli..ko simpan duit ko..ko p beli jajan..hahaha..”ujar ash smbil menahan gelak..
“ak xde singgit..”
“haha..biz..ko ade satu ape??”
“satu nih!!!!...”ujar zati smbil melayangkan penumbuknya ke muka ash..
Suasana menjadi tegang seketika..
“amcm..sedap xmonyet??”
“kurang ajar pnye pompuan!!!..ali,abu..tangkap pompuan ni!!”
Mereka berdua berlari untuk menangkap zati..tetapi..mereka silap..zati merupakan pesilat yang bukan calang2 untuk ditundukkan..beberapa minit kemudian..mereka mengikuti jejak langkah ash yg terduduk di tanah akibat penangan zati..
“ok..ok..ko menang..mne henpon ko??on blutooth la..”
“huh..ak nk hard copy..”ujar zati smbil menghulur kn tapak tgnnya
“hard cpy??mksud ko??”ujar ash..
“ak nk sume video yang ko capture..dari video cam,smpai la video henpon”
“mne buleh!!..”
“hehe..xbuleh ye??”zati ketawa smbil mengeluarkan sesuatu dari dalam begnya..
“weh..ko nk buat ape dgn kayu tu??”ujar ash..
Zati hanya menepuk2 kayu tersebut di tgn nya..
“ko nk tau ke??jwb dulu soklan ak..ko nk bg ke x??”
“xkn!!..”
“hehe..ash..tgok ni dgn mate kepla ko sendiri!!!..”
Zati menghayunkan kayu dari kaki meja itu kea rah cermin tingkap kete ash seperti memukul bola besbol..
KrankpKrankKrankpKrank..
Kaca2 bertaburan di luar dan dalam kete ash..
“so..ko nk bg ke atau ko nk ak pecahkan kepala ko plak..??”
“ookkk…ookkk..ak bg..ak bg..kjp lg ak dtg umh ko..”
“kjp lagi??wht do u mean by that??ak nk sekarang!!!”
“mane ad kt ak!!..”
“hurm….bg ak henpon ko..”
“err..nah..”cepat2 ash menyeluk saku seluarnya dan member hp nya kepada zati..
“hurm..mahal hp ko..”
“so..ak buleh pegi ke x ni??”
“weh monyet..hp ko bedue mne??nk ak tibia kepala ko plak ke??”
Ali dan abu cepat2 mengeluarkan hp masing2 dari kocek seluar..
“hurmm..hp ni bkn cagaran..ak nk ko buat sesuatu sebagai cagaran..”
“ko nk ape lagi hah??”
“hehe..ko nk tau ke??bangun..pusing blakng..”
Zati mengeluarkan sesuatu dari begnya..segelung tali raffia dan pisau lipat…dia mengikat badan ash dan kawan2nya ..kemudian..dia mengerat baju dan seluar mereka bertiga..sekelip mata..mereka bertiga berkeadaan tanpa Seurat benang membelakangi zati..
“PUSING!!!..ak nk tgok kejantanan ko yang korg agung2 kn sgt..”
Mereka hanya bertindak mengikut arahan..mereka tahu..jika arahan tersebut dilanggar,maut padahnya.
“ni lah kehebatan zaman IT..”zati mengeluarkan hp ash..video mode dan..
Selang beberapa minit,
“ko igat ash..klo xde video tu petang ni..tau la nasib korang sume!!!!..da..blah dari pndgn mate ak!!jijik ak tgok kejantanan korg..da la kecik!!..”ujar zati..



I Stole This Pictures...

- - 0 Comments

sELamAt mEnYambUt BuLaN RamaDhaN + HappY iNdiE_pEndEnTdAy 2009

Puasa
Gambo Curi
! malaysia
Indie-pendent

Hepi IndiePendent Day + Salam Ramadhan..




Puaser 2009

- - 0 Comments

Puaser 2009

Suatu tengahari,angin sepoi2 bahase ingeris,
dibawah jembatan pulau pinang..

Z : woi!!!..hampeh..xpuaser..
Y: Shh..diam2 la mangkuk..wa ade gestrik.
.Z : ah ko..menipu je..da la xpuase..menipu lagi..ish6..sape bgtau ko ade gestrik..ko kn takot jumpe doktor..
Y : tok mudim la..ptg semalam ak p jumpe die..
Z : wakaka..ko ni..tu la..dulu ak ajak p skola,ko ajak ak cabot..da jd bangang..nsb bik ak ade gak blajar kt umah..tok mudim potong-potong buleh la..mne buleh chek sakit,..
Y : iye ke??tok mudim potong ape??
Z : potong daging kt kedai daging la..kdg2 part-time sembelih lembu korban..ape la..tu pn xtau..
Y : iye ke??ape2 je la..ko ke sini wt pe??
Z : jeng...jeng..jeng..(mengeluarkan nasi briyani gam dari dalam baju)
Y : ceh..rakan subahat rupenye..ko pehal plak xpuase..
Z : tadi ak bace buku sekolah agame adik ak..die tulis,perkare yang boleh membatalkan puase..ak terbace.."keluar darah"..
Y :owh..tp...ak xnmpk pn ko ad kuar darah??
Z : ni hah..(menunujukkan lutut nya yg berdarah..)
Y : dah..dah..cepat la makan.

Selang beberape minet kemudian..

X : tok..tu hah tok..dua org tgh mkn..
Atok : masha allah..betuah punye budak..korg xpuase ye!!
Z : alamak..y..cmne ni??
Y : xpe2..ko jgn riso..mat saleh ckp..dont wory..biar ak setel..
X : woi mangkuk..owh..ni keje korg ea??sihat tubuh badan,tp xpuase..
Y : woi x..yg ko xpuas ati dari puase taun lepas apehal??
X : dah..dah..jgn byk ckp..ikot kiteorg p naik ven mayat tu hah..
Y : apehal plak..mne saksi ko??
X : aik??kene ad saksi ke??
Z : mesti lah kene..ko nak ak sman malu kt ko ke??
Y : ntah..ko igt nk tngkap khalwat je ke kne ad saksi..
X :ceh..pedulik ape ak ngn saksi2 ni..bukti ad..
Y : hah..ni yg ak nk jd hulk ni..mne bukti??ko nmpk ke ak yg mkn??
Z : a'ah..mne ade kiteorg mkn..mne bukti??
X : tu...(smbil meninjuk ke arah bekas nasi briyani..tetapi kmudian menepuk dahi..)
Atok : korhang hetle hulu..haku hk hest hasi hi hasi hemalam he hahi hi..(korg setle dulu..ak nk test nsi ni,nasi smlm ke nsi arini..)
X : Pulak!!..(menepuk2 dahi..)


X,Y & Z : Selamat Menyambut Bulan Puasa di Bulan Ramadhan Ini Dengan Hati Yang Tulus Dan Ikhlas..Sekian dari Kami,Wasalam.

Atok : Dan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-52..



Puaser 2008

- - 0 Comments

Puaser 2008

lalala,,(sila bersiul..)
dengan langkah seperti pencuri..Y dan Z merangkak2 seperti bayi kecik..
cut!!!!!!
woi..2 cerite pe..hish..nk ak pecat korg ker??wt kije elok2 la..
"sori bos.sori.."
"a'ah bos..die ni bos..sy ikot je..marah die bos..sy baik.."
"eeh ko..nk ak cepuk ke??..klo bodek org..no 1.."
"eehh..ape ko kisah..sukati ak la.."
"SUDAHHHHHHHHHHH..cepat redy.."
"ok bos..kami pegi.."
-------------------------------------------------------------------------------------
"woi Y..da nk poser la..bis la xbuleh isap rokok..makan2..ngeteh kt warong ptg2.."
"a'ah la z..bile pose hah??"
"jap ak tgok jam.."..(menyingsing lengan baju)
klepuk!!!..
"woi badigol samdol..sjak bile arwah cekgu math ko ajar tgok haribulan guna jam??"
"wah ko..bukan main sedap ko luku kpale ak hah..ko pikir bapak ak xbyar zakat..main suka hati ko je ketuk pale ak.."
"ea apeda..sudah besar gajah pn parent byr zakat ka..lu kalo kawin anak buleh dapat kembar 5 tau.."
"wah..ini sudah lbey..ko da bukak pekung kt dada ak ni..ko ni ckp org..ko pn 2x5 la..ko da byr ke??ko ni bkn xbayr..nth2 puase pn xgnti2 lg.."
"wei..ak da gnti la..awal2 lg.."
"iye ke.."..(cekak pinggang smbil mencebik..)
"ko xcaye..ko tye tn director la!!.."
"weh..pose pnoh nk x taun ni??.."
"bgus gak idea ko..kdg2 ko ni bijak gak ye.."
"well..u know me.."(nada bangga)
"hah..mule la 2..riak..taksub..bongkak.."
"ish..mne ade..see..see..ak baik je la.."
"pstt..poser bile hah??"
"aik..td ko kate ko tau.."
"jam ak bis batri la.."
"bukan jam beli kt pasar lambak ke 2??"
"shhhh..jgn la bising2..t sluruh malaysia tau.."
"hehehe..mnurut firast astrologi ak..berkemungkinan besar kite raye 1 sept ni.."
"jap..wah..mgu dpan la ye,,"..(mendongak kelangit dan mengaru kpale)
"a'ah.."
"yahoo..mgu dpn rayer,..mgu dpan raye.."berpegang tgn..pusing2..lonjak2..hepi2..
KLEKUK..
"WOI..saper baling batu ni hah?lahanat..xde sivik btol..parent xajar ke??"
"wah..byknye darah ko y..woi..kluar lah..takot ke??"
"hehehe..ak da kuar..ak brani pe..parent ak mmg xajr ak sivik.sbb 2 ak kuang ajr..cekgu ak pn ckp cm2..so.ko nk ckp pe??"(kuar sorg yg bdn sasa)
"ko sape hah.."
"ak X..ko nk ak tibai kpale ko plak ke..giler ape..poser blom da rayer..da..da..tn director sroh korg bedua blah..nk bg anouncement pn pyh..!!"
"yelah..yela.."..due2 blah ngn muke sedey..
"baiklah tuan puan..sy sebagai wakil kepada tn director serte krew ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL_MUBARAK..dgn...."(kpale ditutup dgn guni)
"hehe..u all..kami pn same..salah silap mohon ampun k..k r..kami ad kije ni..nk kijekan org yg da amik kije kami..so..hope korg pose full k..jgn hngat2 taik ayam je.."
"taik ayam pn skrg ad gune..jd baje pokok.."
"diam la ko..jom blash X.."
"jom..tata.."



Rayer 2007

- - 0 Comments

Rayer 2007

ehem..ehem..
test mic..1..2..3..
'dalam dingin subuh,hatiku terusik..kenang nasib diri dirantauan,bergema takbir rrayaaaaaaaa...arrrggkhh..'
alamk srak plak sore..air kurang r..almklmlah..pose full..hehe..so..by the way..sy da dlm pejlnn nk balik kmpong ni..ni pun singgah skejap je..nk singgah slalu,'singgah slalu' da ad kt joho..haha..
hurm..so cam mne pose taun ni..mcm taun lpas gak ke or ad prubahan..alhmdulilah klo ad prubahan..wlopun sikit..hehe..tak kisah r kan..yang penting ad..drpd xde..coz..ble kite da mengalami perubahan 2 bermkna kite tlah berjaya mematangkan diri kite step by step..
actually..bkn snang nk brubahkan??so..korang..korng..dan korang sume spatutnya bebangga krna mmpunyai inisiatif utk mengubah diri korang sendiri..
wlopun korg ad pendorong YG mndorong korg utk brubah..itu hak korg r..kan??if kite tak ubah diri kita,sape lagi yg nk ubahkan diri kita..xkn nk suruh mak bapak kite..awek2 kite..pakwe2 kite..makcik jual cendol tepi jalan..bai roti..polis diraja malaysia..ataupun..pak imam yg da gigil tgnnya smbut akad zakat fitrah????
arini sy terkilan sgt2 sbb bile sy g mesjid or surau2..sume yg azan golongan veteran..so..tedetik ati kecik sy nk tye satu soklan..iaitu..where r the youngers???takkan stiap taun2 raye kita kene dengo takbir raye dari pak imam-pak imam yang sepatutnya mengiatkan ibadahnya..kita nk tgu bape lame lg..baru nk insaf..
xkn nk tgu sampai kita da tegolek tepi jalan sebab excident lumbe haram..smpai kite da telantar kt katil spital sebab kene pukul ngan geng oTai..kite patah kaki sebab teseliuh mase wt breakdance or shuffler..kene rape ngan balak kite punye member..meriam buluh mletop kudungkan tgan korg..orang malaysia mendarat kt bumi lepas bersiar2 kt bulan..kene culik ngan penculik..kite da tak de duit nk enjoy..kite jd imam kt jenazah kaum kluarge kite..ataupun nk tgu malaikat maut cakap kt kite.."saudara..saudari..masa anda telah tamatttt..."..ingat pop kuiz aznil ke???..
sy pun bukannye baik sgt..tp da telanjur singgah skejp ni..tak salah sy bg nasihat kn??..if bukan utk korg pun,,untuk sy memperbaiki diri sy yg kerdil di muka bumi ALLAH yang indah ini..
so..bersempene bulan ramadhan yg baik ni..sy nk susun 10 jari mintak ampun maaf klo ad yg sakit ati ngn perbuatan sy yg kurang menyenangkan korang sume..huhu..dgn ucapan tulus ikhlas dr sy "sLaMat hAri rAye,mAaF zAhiR & bAtiN"..isk..isk..isk..



+        : pssst..nh tisu..buruk r da tue2 nangis..
@       : makacih..gua sedey r..ari2 gua tgk kt brite ngan paper kes bunuh..kes rogol..cmne mlysia zaman kite da pangkt tok wan ek??4 ari lg da raye..huhu..nsib bik gua bik..xjhat cm dieorg..klo x,mesti gua smbut raye kt bilik pagar besi..huhu..
 +        : sabo je r..ea..wait a hours!!!..lu bukan i2ari gua nmpk lu minom cendol kt bwh jmbatn ke??aha..btol2..gua cm lg muke lu..
 @      : woit bangang..amik ni sedass(klekukkk)..senyap2 da r bodo..kantoi nti..gua mse 2 'month come' r..xbley pose..
 +       : woit..bapak gua bayo zakat r..amik balik sedaass(klekukk)..lu nk kencing pn agak2 r..lu jantan..mne ad period..bodo..
 @      : ish..mamat ni..gua ckp senyap..senyap je r..yg lu makan roti john sebelah gua kt bwh jmbatn i2ari ape kes???..
 +       : ea..gua wt buke r roti john 2..
 @      : buke kpale lutut hang!!..pukul 2pm buke pejadah!!..lu punye makcik belah mne ajo lu wktu buke kol 2pm..
 +       : ea..makcik tiri laki nenek aku punye cucu yg duduk kt england bgtau da buke mse 2..die 3G ngn ak mse 2..
 @      : hei bangang..wk2 mlaysia ngn england xsme r bangang..2 r dulu gua ajk masok klas geog blajo zon wk2 lu cabot g kdai snooker ah cai..kn da jd bodo.
 +       : ahh..lu pun bodo gak..gua ajk masok klaz biologi knal jantn btina.. lu cabot g brendot kt bilik stor sukan..
 ****  : woi..sbelom ak sepak korg bedua kluar dari Proton PERSONA colour silver gua ni..baik korg senyp!!!..gua nk dgo carta hot.fm tiga puluh ni..memekak je!!!..

@+    : sori bos..hurm k r..korg2 yg kt luor 2..kami bedue ngn bos kami nk ucap "SELAMAT HARI RAYA,MAAF ZAHIR & BATIN" n doa2kn r kami semua selamat sampai kedestinasi ye..bye..



PRINCIPLE OF RUKUN NEGARE

- - 0 Comments

PRINCIPLE OF RUKUN NEGARE

PRINCIPLE OF RUKUN NEGARE..

- BELIEF IN GOD
- LOYALTY TO KING AND COUNTRY.
- SUPREMACY OF THE CONSTITUTION.
- THE RULE OF LAW.
- MUTUAL RESPECT AND GOOD SOCIAL BEHAVIOUR.

FIVE OBJECTIVES OF RUKUN NEGARA
- to achieve greater UNITY among malaysians.
- to maintain a DEMOCRATIC way of life.
- to creat a JUST society in which the wealth of the nation shall be EQUITABLY SHARED,
- to ensure a LIBERAL approach to her rich and diverse cultural traditions.
- to build a PROGRESSIVE SOCIETY that will be oriented to modern science and technology.

our diversity is our strength,our future lies in living and working together in harmony.

happy 52th independent day to all malaysians..

p/s:jgan lupe rukun negare..pas lu bce in Bi..gua nk tye.."pe rukun negare yang ke-3?"..
klo lu dapat jwb b4 30second..lu mmg true malaysian..but..klo lu lambat jwb..xgune lu blajo tingi2..jangan marah..hehe..



Puaser 2007

- - 0 Comments

Puaser 2007

tuk..tuk..
yuhuuuu..anybody there??
"hi..masih igtkah korg kat ak?.good..very good..hehe..actually..i got a news 4 u..that is..hooorrreeeyyyy..dah dekat nak raaayyyyeeerrrr...."
...KELETUKKK...
..hadooii..woi..ni saper kuang ajo men baling2 kayu ngan batu ni hah!!brani kuar r..pas baling smbunyik plak!!!..mangkuk jmban punyer budak.."
"woi ngok!!baru 1stday puaser lah bangang!!rayer mende..ko nk mak bulan branak xcukup umo ke??"
aiseh..ak silap haribulan r..sori r brader..ak test ucapan rayer r td..
"hehe..so..di hari baik n bulan baik ni aku suson 20 jari ak mohon ampun daaannn...
...PPPAAANNNGGG..
"..woi..bapak ko xajo sivik ke..lempang2 plak!!.."
"woiii bangang!!brape kali ak nak cakap..blom rayer lah!!!.."
"WOi..ak punyer suke larrr...ko sibok apehal!!!!.."
kawan2 ak ad hal nk setle ngan mamat pnyibok ni..t kte comen2 lg k..by the way..b4 ak undur diri ak yg hina ni..ak nak wish kt korg..
"SELAMBAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK"
but..jgan sambut ngan tngan kosong..Paham mksud ak?xpham?pham2kn aje r..hehe..k bye..
"WOI LAHANAT!!ko nk g mane 2..ko da baling2 aku..lempang2 ak..sesukati mak bapak belah laki tiri makcik sedare aku je ko wat sume ni..ko pikir ko saper??meh sini..meh..kuang ajo!!"
"bLuEk..;P"



Merdekahkah Kita??

- - 0 Comments

Merdekahkah Kita??

waSsuP!!!...
haha..bersua lg kite kat ruang komen mengomen..bersama dJ yang disyangi..mr...
CUUUUTTTTTT!!!!!...
oPss..silap cHanel plak..gua igt cHaneL x-pAx td..wakaka..ad x,ad sgalenye..tp bile xde krdit..da ilang 'x'..wakaka..gua lyan tige2..sentiasa bErrsaaamaaamuuuu..rentak hidup mobiliti..sbab tu gua always xde krdt nk msj2 ngan korg..n gua xde niat nk kutuk chanel x k..
b4 gua mkin ngomel yg bukan2..meh cnie gua bgtau nape tetibe guanyer komen ad kt sini..
actually ari2(mase gua bukak frenster gua)..gua terpandang tarikh 31 ogos..so..like u all know..we already have our independent day 4 about 52 years!!!..horeeyy..MERDEKA!!(1000x)..
bUt..did u all 'merdeka'???..(perghh..gua pandai speaking sey..)
korg cube tgok kt paper..ape yg ade..kes rogol..kes bunuh..kes culik..mcm2 kes yg wt ramai takut kuar umh..ape kes!!!..korg amik tau x?.pe yg korg tau..bukak paper..chek intisari rancangan..komik..carta lgu stiap ari ahad..sukan malaysia asik kalah..huhuhu..sedeynye..
pe?korg xde duit beli paper..xpe2..cube korg tgok brite kt tv..rakyat miskin..siswazah ngangur..harge barg nik..jgn plak ad tv korg tgk sinetron indon,akasia,melodi,i2 yg xde astro..yg ad astro..mcm2 ad!!
still xmmpu untuk ad tv..dun wory..korg g r kije..carik duit..bile da ad duit..korg beli r umah..tv..kete..korg nk pasang astro pun boleh..but..jgan juz angat2 taik ayam..buktikan yg korg boleh..(malaysia boleh!!..)
so..
let make our parents,our fren,our sibling,our neighbour,our nation,our country proud to have 'we' in this one and only world that have life..
why 'we'?..becoz..there have many 'i' in 'we' right?together we r strong!!but..alone??we r only a symphatetic LOSER!!!..so..come join me..together we stand up and make them proud with us..with what??with..
our spirit..our believe..our teamwork..our kindness..
1 4 all and all 4 1..happy independent day for the 52 years..

from where i stand,i PROUD TO BE MALAYSIAN...
(don't just say it,make it come true..)
p/s:kengkwn..klo trase jgan amik ati ea..gua pn cm lu gak..but..sampai bile??if merdeka yang ke-100,ke-1000 pn,klo kte still xbrubah..ntah r..gua rase..kite merdeka juz pd name kot??..and soalan yang gua mampu tanye kat diri gua yang kicik ni ialah.."merdekakakah kita..?"



Cekguku sayang..

Monday, August 17, 2009 - - 1 Comments

Babak 5 Percintaan

4 bulan kemudian..
Ash dan mimie mula menyayangi antara satu sama lain..mimie mula lupakan rakan2nya dek kerana hanyut dengan dunia percintaan mereka..zati semakin minat belajar..dia Berjaya mendapt markah tertinggi dalam kuiz..kema pula bercinta dengan cekgu hisham..sehinggalah..
“weh..zati..ak rase loye la..ko ad gule2 x??”ujar kema..
“xde plak..ak xsempat beli semalam..”
“mimie mne ek??jarang dah die lepak ngn kite kn??”
“a’ah la..weh..ptg ni ak ad wt study group ngn budak klas A..ko nk join??”
“huh??sejak bile plak ko kd ulat buku ni??”
“xde la..ak cume wt ni utk mse depan ak..”
“mase depan??haha..ko jgn wt lawak la..”
“weh..korg..ptg ni tgok wayang jom..ash payong..”jerit mimie..
“eh..ko mimie..lame xnmpk..”
“hehe..wa kn da kapel..so..bz sikit la..”
“iye la tu…ko igt sikit..ash tglkn la ko..jnji ituari 6 bulan je kn??”
“ish ko ni..die ckp..die xkn tglkn ak la..”
“laki2..same je..”
“eh..ko ni..jgn nk samekan ash dgn cekgu hisham k!!”
“heh..ko blom rase lg mimie..ak doakan ko bjaye k..”
“weh..sudah la..kn kite kwn baik..xmo la gado2..”
“kwn??start ari ni..pompuan ni bkn kwn ak k..i’m leaving!!”kema menjinjing beg smbil menekan2 protnya..
“sudah la lu..kerek..pegidah..sape nk kwn ngn ko!!”jerit mimie smbil memberikan isyarat lucah..
“mimie..sudah la k..kema xsihat tu..”
“ah ko..ko lebeh kn mnah kerek tu pehal..”
“xde la..korg kn kwn ak..xkn ak nk biarkan korg gado psl bnde kecik ni..”
“weh t..ko nk follow ak ngn ash p tgok wayang x??”
“ak ad jnji la ptg ni..”
“hurm..xnk ke??xpe la klo cmtu..k r t..jmpe ko sok..abg ak da tgu tu..”
Mimie berlari mendapatkan ash yd berada di ketenya smbil melambai2 kearah zati..
-------------------------------------------------------------------------------------
“geng..sory r..bhgian korg xde r..wa dapat chief je..kongsi amcm??”
“kongsi??ak nk second trip k..”
“itu ak xtau..lu deal la ngn ucop..”
“ucop xde hal la..lokasi??”
“lokasi??cm biase r..hotel dpn wayang..bilik 513 k..”
“orait bos..t wa sediakan recorder k..kunci lu ltak bwh pasu kn??”
“yup..thts my boy..”
“u ckp ngn sape tu b?”tegur mimie smbil membawa bertih jagung..
“eh syg..sorg I xpasan u..i ckp ngn kwn i..u da beli pop corn??”
“dah..ni hah..xpe ke besar b??”
“hehe..xpe..i tau u kuat mkn..”
“alah b..i mkn sikit je la..”ujar mimie smbil mencubit lengan ash..
-------------------------------------------------------------------------------------
Dalam wayang..couple seat..
“b..u mcm xsuke je cite yg I pilih ni??”
“ish..suke la..kn I tgh tgok ni.”
“hurm..yeke??u mcm tgok lain je..u tgok ape?”
“I tgok u la syg..”
“i??i ad mcm cite tu ke b??”
“u?u lebih dari story ni tau..i klo tgok u hari2 pn xjemu..”
“ade2 je la b ni..”
“u..u syg I x??”
“hurm..nape b tye I cmni b??”
“hurm..xde pape..so..u syg I x??”
“klo I ckp xsyg??”
“I nangis t..”
“haha..ape la b ni..msti la I syg b..i synnnnggg sgggttt2 kt b tau..”
“hehe..ape buktinye u syg sgt2 kt i??”
Mereka bertentangan mate..smbil mulut masing2 semakin dekat..XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX..(patik xbuleh troskan..harap maaf..nti patik kene banned..)..
“hurm..syg..kite wat tempat lain la..xprivacy la..”..ujar ash..
“alah b..lagi la..”rengek mimie..
“hurm..i bg u lebih dari ni k..jom la..”
“kat mne b??”
“depan panggung ni je..”
“ok..b jnji ngn I k..b bg lbih..”
“ye..i jnji..”
-------------------------------------------------------------------------------------
Dalam bilik hotel..
“b..cepat la..”
“u ni..sabarla..i nk kunci bilik ni..u nk ke org lain masuk??”
“alah..b ni lambat la..”
“ye..i dtg k..”
“b..sakit x b??”
“I pn xtau la syg..ni 1st time i..”
“klo sakit..kite stop ea b??”
“ok..i promise k..”
XXXXXXXXXXXXXXXXXxxxxxxxxxXXXXXXXXXXxxxxxxxxxxxxxxxxXXXXXXXXXXXXXX
Sedang mereka melakukan asmara..pintu kemudian diketuk..
“b..sape tu..”
“alamak..u..i..i..da temasuk..”
“hah??b da masukkn??klo I pregnent??”
“jp..jp..i p tgok sape tu k..room servise kot..”
Ash berlari ke pintu..sebaik sahaja die membuka pintu..die tersenyum..
“sayang..room servise..”
“hi cik mimie..”abu dan ucop tersenyum girang..
“abu?usop..ko wt pe kt sini??”
“ak??ak nk ambil bhagian ak la..ko igt..kteorg xde share ke??”
“share??b??ape dieorg ckp ni..”ujar mimie smbil mengesot kea rah hujung katil..
“sory tuan puteri najmi..terima kasih atas layanan ko..sedap gak sesekali rase dare..n..one more thing..ko punye mmg ketat..ketat giler..haha..”ujar ash smbil ketawa..
“cop..amik camcorder tu..ko rekod aksi ak plak k..lpas ni ko plak..”ujar ali smbil membuka t-shirtnya..
Ucop bergegas kea rah pasu bunga di sisi katil..smbil membuat aksi seperti seorg juru gmbr professional..
“b..ape sume ni b??”
“ape??seronok la..ko xseronok ke game td??mne pergi keseronokan yg td cik mimie??”
“b..smpai ati b wt I cmni..”ujar mimie smbil menangis..
“ko yg kolot..ko nk marah ak..cop..ak nk tgok korg berdue plak..meh sini ak record..”
Ucop pergi kearah mimie..sekelp mate sahje..tgn mimie sudah dipegang oleh ucop..mimie semakin mengis teresak2..smbil ali memegang kaki mimie..lidah ali terjelir menantikan rezki yg tersedia di hadapan nya..petang tu..pelbagai aksi telah dirakam..lepas sorg,sorg..sehingga mereka berempat keletihan..



Cekguku sayang..

- - 0 Comments

Babak 4 Rahsia

“xjumpe la mimi..”
“hurm..jom la balik..lantk la..bkn ade pape pn..”
“weh..anto ak blik mie..”
“ok..t ak bg tau pak man..”
-------------------------------------------------------------------------------------
“wah..penatnye..”jerit mimie sebaik saja melabuhkan badannya ke atas tilam..
“mimie..”
“eh mama..mama xde meeting ke ptg ni??”
“xde..delay ptg esok..anak mama sihat??”
“haha..sihat la mama..ape la mama ni..”
“hurm..bgus la..pelajaran macam mane??”
“errr..ok je ma..”
“btol ni??”
“btol la ma ..cume..da nk pekse ni..klas tambahan makin byak la ma ..”
“bgus la..nti anak mama buleh jd mkin pndai..”
“hurm..yela tu..”
“anak mama da makan??arini mama yg masak tau..”
“ye ke ma??ma masak ape??”
“mama masak asam pedas..”
“hehehe..fevret mimi la..mama da mkn??jom makan ma..”
“jom la..saje je mama tgu anak mama mkn skali td..”
“hehe..jom ma..lapar dah ni..”mimi tros berlari kluar dri bilik..Pn leha hanya mengelengkan kplanye..
-------------------------------------------------------------------------------------
“titititititititit..”
“ish..sape plak yg mesej ak ni??”
“hi.. da tido ke??”
“hurm..no sape plak ni..”bisik ati mimi..
Tititititiit.
“isk..sombongnye cik najmi ni..xreply pn msj patik..”
“no ni lg..nk ape nth..reply je la..”
“ko spe hah??nk ape??”
“jgn la marah2 cik mimie..actualy..brg cik mimi ad pada patik..klo cik mimie xkeberatan..patik nk plngkan pda cik mimi wallet cik mimie..”
“hurm..spe ko..bik ati plak kt ak??”
“patik??xpe la..nti cik mimie tau k..patik tuggu kt kantin rehat esok k..”
“ko sape hah??bgtau la..mcm mne ak nk knal ko nti??”
“xpe..cik mimie dun wory..nti patik yg crik cik mimie..ok lah cik mimie..patik ingin bradu..cik mimie pn bradu la…da lewat ni..xelok anak dara tido lewat..salam”
“Aiseh..spe plak mamat ni..wallet ak..fuh..nsib ad..klo x..nk kene wt ic bru lg..leceh btol..tp..btol gak ckp mamat ni..tido je la.sok nk g skola..malasnya nk g skola sok..”bisik ati kecil mimi..
-------------------------------------------------------------------------------------
‘weyh..korg ad bg no ak kt sape2 x??”
“huh??knape mie??”
“smalam ad mamat mne ntah msj ak..”
“ad org ngurat ko ke??”sampuk kema..
“hurm..xkn la ad yg nk ngurat mimie ni..garang cm singa..hahaha..”
“sedap kutuk I nmpak??”
“so..ape mamat tu nk??”ujar kema..
“die juz nk plangkn wallet ak je..”
“wah..jejake idaman semalaya la ni..hahaha..”
“nth..ak bkn knl pn..cume rhat t die nk jmpe ak..korg teman k..”
“orait bos..”
“bangun..Selamat Pagi Cekgu..”Kedengaran suara faisal sebaik sahaja Pn isma mejejakkan kaki nya ke kelas 5E..
“Baiklah murid2..sebelum saya mulakan kelas..sy nk chek kehadiran..sila jawab bile name dipanggil..”
“Ahmad Faizal..”
“Ya..”
-------------------------------------------------------------------------------------
“mne mamat tu mie?”..ujar akma..
“nth..td die mesej suruh tgu kt sini..”
“ehem..da lame cik mimie tgu??”..ujar ash sambil menepuk bahu mimie..
“huh..ko pedulik ape!!”memaling muke..
“wah..garangnye..jgn la garang2 cik mimie..nti cepat tua tau..”
“weh..ko nk ape hah..”marah kema..
“eh.minah kepoh ni..ko pedulik ape..ak xberurusan dgn kop n..”
“da la kema..ko nk ape ash..”
“ops..hampir ak telupe niat ak kesini..baiklah tuan puteri..jom mkn…lapar plak beta..”
“dah..dah..ak xmkn la ayat2 jiwang ko tu..ko simpan,bg kt awek lain je la..”
“ehem..tuan puteri xmo ni ke??”..ujar ash smbil menepuk2 wallet mimie smbiltersenyum..
“owh..ko la bangsat yg mesej ak semalam..pulangkan la wallet ak!!”
“pulang??boleh..tp..ad la syaratnya..”
“syarat??pehal plak..tu wallet ak..”
“ye..syarat..syartny xbesar mne pn..juz..follow my word please??”
“huh..ak bkn hambe ko utk ikot arahan ko!!”
“nk ke xnk wallet ni??”
“kema..t..cmne ni??”bisik mimie..
“hurm..ikot ko la..ak xde idea la..”
“mcmne tuan puteri..mau or x??”
“hurm..bape lame??”
“hah..mcm tu la..kn senang..bape lame??4 bulan??”
“xde..ak xnk ikot ko lame tu”
“hehe..jwpn yg salah..5 bulan..”
“ko gile ape..sesuke ati up tarikh??ko igt ak nk ikot ko??”
“still wrong answer..6 bulan..”
“ok..ok..aku ikot ko..puas ati??skrg..pulangkan wallet ak!!”
“tuan puteri nk??hehe..jom mkn ngn patik..”
“huh..buat ape??”
“aik..u said b4..u will follow me rite my princess??”
“huh..yela..”
“hah..mcm tu la..6 bulan ye tuan puteri..”..smbung ash smbil tersengih..



SAHABAT..

Monday, June 29, 2009 - - 1 Comments

SAHABAT..

Suatu petang yang damai..

Z : panas nye ptg ni..

tibe2..

Y :woi z..sorg je menung..teigt buah hati ke??
Z :ciet..ko y..klo ye pn bg la salam..
Y : hehe..semekom..
Z : hah..mcm tu la..wasalam..ko dari mne ni..
Y : ak dari warong la..cm biase..men dam aji..
Z :tu je la kije ko..men dam..men dam..men dam..cube la tolon org tue ko kt kebun tu..dulu mse org tue ko anto bljar..ko cabot..
Y : ish..xmau ak..wtpe kje kt kebun tu..busan..
Z :eleh..dulu ko kecik2,pndai plak tolon org tue ko..ni da beso..jadi mlas..ko igt sikit..hsil kebun tu lah yg besokan ko smpai tinggi cm galah ni tau..
Y :hehe..nti2 ak tolon la dieorg..weh..ko bile balik kg??seronok la ko blajo kt oversea ek??
Z : oversea mendenye..kt singapore je..
Y : oversea la tu..kn kene seberang laut gak..hahaha..
Z : a'ah..ye la 2..bab loyar burok..ko je la mng..ak bru se 2 ari smpai..
Y : owh..cuti sem la ye..bile ko graduate??
Z : sem depan ak last la..
Y : ko pegang degree la nti..mesti nti ko kije yg best2 kn??nti jgn lupe kt ak ye..
Z : heh..mne ak bleh lupe kt ko..ko jgn risau..nti ak da kije..ak jdikan la ko pekerje ak..
Y : wah..sronok2..kije ape??
Z :ape lagi..jd drebar ak la..hahaha..
Y : ciet..bik xpyah..
Z : ko nk ke xnk ni??
Y : bg la kije2 yg dkat ngn awek..senang skit ak nk tackle..pe la ko ni..

-------------------------------------------------------------------------------------
10 tahun berlalu..
dalam kereta proton persona(Silver Colour)

A : abg..kite nk pegi mne ni..
Z : blik kg abg la syg..
A : alah..xmo la syg..kg abg xbest la..xde ape2..nothing there..
Z : syg..xbik ckp mcm tu tau..kg abg,kg syg jugak..
A : hurm..ape2 je la..bape hari kite nk pegi sne..
Z : abg pn xtau..abg ad kije sikit la kt kg..
A : jgn lame2..syg busan la nti ddok sne..
Z : ok..i promise..after my job done..i will take u to paris k..
A : paris??wow..abg promise k..
Z : i swear with my own blood,,trust me..

-------------------------------------------------------------------------------------
5 tahun sebelumnye..

Z : y da siap blom..cepat la sikit..lembab la ko ni..
Y : sabar la pakcik..xmenyempat..ak tau la B ad kt sane..
Z : sebab ad B la ak nk cepat..
Y : ye..dah siap ni..ko bwk x brg tu??
Z : ad..mne buleh ak lupe..dari semalam lagi ak da siapkan..
Y : wah segaknye ko..ak rase..ngn pakai cmne..jgn kate B,mak B pn ak rse terpikat..hahaha..
Z : dah,..dah..jom cepat..dah lmbt da ni..
Y : nik kete ke Z?
Z : ye la..pnat ak p driving school tp kuar jln2 nik bas,,ape la ko ni..

Y & Z menaiki kete dan menuju ke rumah B..sesampainye mereka disane..

Y : wah..besarnye umah die z..pndai ko pilih bkal is3..
Z : hehe..

z keluar dan menghampiri pintu pengawal..

Pengawal : ya en..buleh saya tolon..
Z : owh..saya datang sebab ad invitation..
Pengawal : owh..maaf..name en??
Z : Z..err..ni kawan saya..Y..
Pengawal : owh..name en ad..en kene sign kt sini..tp..nme kwn en xde dalam senarai..saya xdpt benarkan die masuk..
Z : tp..die kwn sy tuan..
Pengawal : maafkan saya..sy cume menjalankan tugas je..
Y : knape z??
Z : xde pape la..name ak xde dalam list la...kite xbuleh masuk..
Y : ish..ko suruh lah die pgil B..suruh B yg jemput kite..
Z : xpe la Y..jom la balik..ak blanje ko mkn mee bndung k..
Y : err..tp..
Z : da..da..xde tapi2 k..
Y : sukati ko la..
Z : xpe la tuan..kirim salam dekat cik B k..
Pengawal : baiklah..

Z & Y di warong..

Y : z..ko ok ke??
Z : ak ok je..hehe..hurmm..ko rase..ak buleh ke jd org kaye??
Y : hurm..xbuleh kot..klo ak..ak mmg layak..hahaha..
Z : ak serius ni Y..hurm..
Y : ops..hurm..nth la..kite bukan siapa untuk tentukan siapa kite kn??tp..bg ak..hati dan niat tu kene pnting z..xkire sekaye mne ko..or semiskin mne pn ko..tp..klo hati ko baik..niat ko suci..tuhan sentiasa tolon ko berikan petunjuk..
Z : thanks y..wlopn ko xkaye dengan sijil..tp..ati ko..tetap kaye dengan budi pekerti..ko la kwan ak dunia akhirat..
Y : hehe..ko pn kwan ak dunia akhirat..
Z : eh..dah..dah..mkn r..t mee tu kembang,xsedap jdnye..

-------------------------------------------------------------------------------------

kt umah Z..

Y : semekom..z..oo..z..
Z : wasalam..ea..Y..masuk lah..
Y : xpe2..ak nk cepat ni..nk tolon ayah ak kt kebun..ni hah..ak ad bawa sesuatu utk ko..
Z : ape ni??
Y : ko bace la sendiri k..ak gerak dulu..semekom..
Z : err..timekasih..hati2 Y..wasalam..

"perhatian kepada pemegang ijazah kejuruteraan..kami amat berbesar hati untuk memngil tuan/puan untuk bersama2 dalam .................."

Z : eh..ni kije kosong..(bisik ati z..)
-------------------------------------------------------------------------------------
di stesen bas..

Y : igt z..klo ko da dapat kije tu..ko jgn lupe kt ak..
Z : x..ak xkn lupe kn ko..
Y : ak nk jd drebar ko..tp..gaji ak nk same mcm ko ok??
Z : itu bisa diatur pak..
Y : z..jgn lupe ak...(menangis..)
Z : x y..xkn..(menangis..)
mereka berdua berpelukn..

-------------------------------------------------------------------------------------
suatu tempat di kL..

Z : wei y..ko kt mne..ak da kt pudu ni..
Y : ak kt platform 4 ni..
Z : ok..ok..ak dtg..ko tgu kt sne ok..jgn pegi mne2..
Y : baik bos..

-------------------------------------------------------------------------------------
di pudu..platform 4..
org ramai mengelilingi sesuatu..keadaan kecoh seperti pasar malam..
z mendail no y..."tut..tut..tut.."..tiada jawapan..z kearah org2 yg tengah berhimpun..

Z : salam sedara..ade ape ni??
Orang awam : owh..ntah la..td dengar mcm ad org kene ragut..
Z : hah..org tu mne??
Orang awam : tu..die kene tikam..
Z : buleh tumpang lalu bang??
Orang awam : sila..sila..

setibanya z di tgh2..

Z : ya allah!!!!...Y!!!!!..
Y : z..ko ke tu..maaf z..
Z : shhhh..shh..ko diam..jgn gerak2..

z meriba y smbil tgnnye mendail 991..

Z : helo..kecemasan ke??antr ambulan kt stesen pudu,platform 4..ad org kene tikam..cepat ye..
Operator : baiklah..tadi sy sudah mendapat berita..ambulan sdng dalam perjalanan..

Y : z..maafkan ak..ak xdaa..paat..jd drebar ko...
Z : stop it y..ko jgn bergerak..
Y : z..ak mntk maaf kt ko ye..ni..ni ak bwkkan ko rantai..
Z : err..wt pe ni y??
Y : ak..ak..nk ko kalungkan kt bakal isteri ko..ak nk tgok ko bersanding z..(tersekat..menahan sakit..)
Z : y..sudah y..jgn ckp lg..ko kne berehat..

"weeeeeee..wuuuuuu..weeee...wuuuu..."

Klenden : beri laluan..beri laluan..
Z : en..sini encik..
Klenden : baik..angkt mangse pelan2..en..en kne ikot sy untuk buat laporan..
Z : baik en..

-------------------------------------------------------------------------------------
dalam ambulan...

Y : z..ko kt mne??
Z : y..ak ad kt sini y..
Y : owh..ak da xdpt tgok ko lg z..pandagan ak gelap z..z..ko teman ak ye..ak takot..
Z : y..knape ko ckp cmtu!!,..ko xde pape..ko akn selamat..
Y : z..igt z..ko kne bg kalung ni kt bkal is3 ko..penat ak dapatkan semule..hehe..(ketawa..kemudian batuk berdah..)
Z : Y..knape ko wt sume ni??kalung tu boleh cari y..tp..ko..ko sorg je kt dunia ni y..
Y : haha..z..kite da mcm adik bradik kt kg dulu kn??nti ko dtg jenguk ak lg kt kg x z??
Z : ak akan dtg jumpe ko y..selalu..
Y : ko jnji z??
Z : ye..ak jnji y..ko kene tahan..sikit je lagi da nk smpi..tahan y..
Y : z..ak nk tidur kejap..klo da smpai..ko kjut ak k..
Z : y..ko jgn tidur y..kjap je y..da nk smpi dah ni..
y diam..meter denyutan nadi bergrak dalam line lurus je..z terdiam..dr. memeriksa denyutan nadi y..

Dr : standy..200..
Klenden1 : 200!..ready..
Dr : 200!!..
Klenden2 : negetif..
Dr : 250..
Klenden1 : 250!..ready..
Klenden2 : masih negetif dr..
Dr : .............(menepuk bahu z...dan mengelengkan kepala..)
Z : yy..yyy..(menangis..teresak2..)

-------------------------------------------------------------------------------------
di bilik pengawal..z dan polis sedang menonton tayangan dari cctv..

situasi : selepas sahaja y meletakkan telepon..die melambung2 loket..tiba2..muncul peragut merampas loket tersebut..
mereka berdua bekejaran..sehingga di si peragut di kepung org ramai..siperagut menghunuskan pisau dari kocek seluar..smbil melibas2 ke arah org ramai..y masuk kekerumunan tersebut..dia seolah menenangkan peragut tersebut..tetapi..peragut masih bertindak diluar kawalan..
sehinggalah..
y memegang pisau tersebut..si peragut panik..merentap pisau tersebut..dan..stab!!..stab!!..stab!!..peragut yg semakin panik cuba lari dari kerumunan dengan meloncat ke basement..peragut mati akibat pendarahan di kepala..

Z : tuan..izinkan saya memiliki salinan asal ini..
Inspektor : maaf en z..sy xdapat buat demikian..ini barang bukti..
Z : tuan..klo xdapat,yg salinan pn jadilah..
Inspektor : baiklah..saya akn cube berunding denagn pihak atasan terlebih dahulu..

-------------------------------------------------------------------------------------

15 tahun lepas..z & y ditepi padang,bwh pokok..

Y : z..ko bile besar nk jadi ape??
Z : nth la..ak pn xtau lg..ko??
Y : ak nk jadi org kaye la z..duet byk..ad rumah besar..kete besar..
Z : haha..angan2 mat jenin..
Y : eh..tgok la satu hari nati..ak akan buktikan kt ko..
Z : iyelah tu..(tersengih smbil merenung ke padang..)
Y : z..nti da besar..ko kawin..ak nk diri sebelah ko k..(melabuhkan badannya dan menyilang kaki..)
Z : haha..jodoh pn xde..nk kawen dengan sape..
Y : alah..nti ko dah senang,ramai awek manis dtg cari ko tau x..
Z : mne ko tau??
Y : ak tgok kt tv la..
Z : itu kn belakon je..
Y : hurmm...Z..(bangun..)
Z : hah..ade ape??
Y : xde pape..cume..kite kwn smpai bile2 kn??
Z : iye..
Y : ko blik kg ko jgok2 ak k..
Z : iye..
Y : jnji??
z : iye..jnji..

-------------------------------------------------------------------------------------

mase sekarang..di kubur y..

Z : y..seperti yng ku janjikan dulu..ak akan sring melawat ko..y..klo ko msih hidup lagi..ko kene jd drebar ak..(menangis..)..knape ko kne pegi y..knape..

tiba2..bahunya ditepuk..

Z : eh..pakcik..apekabar pakcik??
Pak ali : baik..da lame kamu smpai z??
Z : semalam pakcik..
Pak ali : hurm..da 10 tahun y pegi z..owh ye z..pak cik rase..pak cik ad sesuatu utk ko..datang rumah pakcik ye..
Z : huh??ape die pak cik..
Pak ali : barang2 milik y..pak cik nk ko simpan..

-------------------------------------------------------------------------------------
rumah y..

Pak ali : jmput minom z..maaf la..berhabuk da kotak ni..
Z : xpe..hehe..
Pak ali : org umah ko mne z??
Z : oo..A ad kt umah..die kate nk berehat..(sambil membuka kotak kasut converse..)
Pak ali : 2 sume brg2 y..
Z : eh..ni offer letter kn pak cik..(memegang surat berlogokan universiti jepun)
Pak ali : iye..y dapat tawaran..tp..die xnk pegi..
Z : knape die xbgtau saya pn??
Pak ali : mngkin y ada sebab die tersendiri untuk tidak memberitau kamu..
Z : yyy..knape y..knape..
Pak Ali : lagi satu..Y suruh rahsiakan ni dari kamu..tp..pak cik rse..kamu patut tau..
Z : ape die pakcik??
Pak Ali : tawaran kije kt key el tu..Y hntr proposal yang kamu dan die buat mse kamu terpilih mewakili negeri dulu..
Z : maksud pakcik..tawaran tu utk die bkn utuk sy??tp..kenapa die xnk pegi pakcik??
Pak ali : itu pakcik pn xdapat nk bg kamu jawapan..

petang tu..z bergerak pulang ke key el..di sebelah nye..A sedang tidur nyenyak..z terpandang di leher A..kalung pemberian y..


"sahabat sejati sukar dicari..sukar diganti..kawan..teman..geng..partner..tidak akan sama dengan kekasih hati..kawan itu ibarat bayang2..kemana kite pergi..ia akan sentiasa bersama kite..kawan2 juga ibarat lampu..terangkan kite diwaktu gelap..kawan2 kite umpama tangan kite..kite kudung kalau xde kawan2..say beruntung memiliki kawan2 seperti kamu semua..kadang2..saya sering tertanyekan pada diri saya..ape mkne kwan2 dalam diri saya..klo dulu saya xdapat jawab soalan tadika ni..tp sekarang..sy mampu tersenyum..sebab..jawapan tu ad dalam ati saya..sejak dulu lagi..TERIMA KASIH KAWAN2,..kamu sume..sukar saya cari gnti.."

from where i stand,i PROUD TO BE MALAYSIAN.....
gua yg tulis,
(mOhd zULhiLmi sALahUddiN hAsHim)
a.k.a. zuL,zAck,bobot, n whatever name u giv to me...
for comment,mail to zack_sagi87@yahoo.com