Blog

Google Website Translator Gadget

Chat




Zack dE gReAt

mE aNd mY LiFe

[READ]|[LEARN]|[SPREAD]|
zackhashim. Powered by Blogger.

Follow by Email

Followers

My FB Fanpages

Contest

cLick..cLick..

I Stole This Pictures...

Thursday, September 10, 2009 - - 0 Comments

Kepada Semua Pelawat,Followers Dan Juga Yang Mengenali..

"sELamAt bErpUasEr diBuLaN rAmAdHan"

Dengan Ucapan :-
Sentiasa setting NIAT,
Upgrade IMAN,
Download SABAR,
Upload USAHA,
Delete DOSA,
Update DOA,
&
Topup ILMU..
Supaya dapat Redeem PAHALA banyak-banyak..

"sELamAt hAri RayEr"
"mAaF zAhiR & bAtiN"

Ikhlas Dari,
ZackHashim




Wheel Of Life

Tuesday, September 8, 2009 - - 0 Comments

  Wheel Of Life

Petang,waktu malaysia..
selepas azan asar..
dirumah 0rang-orang tua..

Zack  :assalamualaikum,boleh saya duduk sini?
Yana :duduk la..tempat ni pn xde name 0wner
Zack :dari tadi saya tengok awak s0rang2 kat sini,awak lawat sape? 
Yana :at0k saya..awak?
 Zack :0wh..saya memang penjaga kat sini 
Yana :0wh..dah lame ke awak kije kat sini?
Zack :lame jugak la..dari saya lepas SPM,sampai sekarang umur saya dah 24.. 
Yana :0wh..lame jugak ye..ser0n0k ke kije kat sini?
 Zack :hehe..buleh la..0wh ye..name saya zack,awak?
Yana :ariana..panggil je yana
Zack :0wh..dah lame ke at0k cik yana kat sini?
Yana :xpayah la bercik-cik..lame jugak la..kl0 xsilap yana,da 5x raye..raye tahun ni..6 tahun la..
Zack :lamenye..hurm..yana xrase ape2 ke?
Yana :rase ape?
 Zack :yela..rase kecian kat at0k yana? 
Yana :0wh..ada la jugak..tapi..parent yana busy..xde sape nak jage at0k..lagi kecian nanti..
Zack :parent kije ape?
Yana :dady bisnezmen..m0my yana jadi secretary club ape ntah..
Zack :0wh..yana camne?xbusan ke duduk kat umah tu sorang2?
Yana :busan jugak..kadang2 yana ajak makcik timah b'bual,kadang2 yana kuar ngan bf yana..lepak2 ngan kwn2,tgk wayang..
Zack :dady yana xmarah ke keluar ngan laki2?
Yana :dady ngan m0my sib0k,mane die0rag nak amik tau sangat hal kat umah..
 Zack :kecian kat yana..s0..raye ni yana xbalik kampung la ye?abiz at0k dah ada kat sini.. 
Yana :xtau lg la bang,my m0m ajak pergi paris..tp..yana xmau la..watpe nak meriahkan negare 0rang..sedangkan 0rang malaysia yang kat paris 2 berlumbe2 nak balik malaysia,kite pulak yang terhegeh2 pegi negare 0rg..
Zack :bt0l 2..hurm..yana sek0lah lagi? 
Yana :baru f0rm4
Zack :mude lg la ye?PMR 0k?
Yana :hehe..malu la nak cakap.

 Yana hanya tersengih.

Zack :alah..nak malu watpe?ada yang gagal ke? 
Yana :gagal 2 xde la..hurm..yana dapat 1 je A,yang lain sume C ngan D..
Zack :hehe..abiz parent xbising?
Yana :mule2 dady bising jugak..tapi mumy yana cakap,nanti yana lepas SPM,mumy suruh dady ajar yana bisnez..nak suruh yana jadi pengganti dady
Zack :0wh..ser0n0k la kalau camtu.. 
Yana :ser0n0k ape nye..yana xsuke la bisnez2 ni..yana suke seni..seni menenangkan hidup yana..
 Zack :0wh..ada darah seni la ye..amik aliran seni ke?
Yana :xjugak..dady xbagi..kate die,seni ni xde mase depan..die suruh yana amik bisnez
Zack :la..sampai camtu sekali?

yana terdiam..menunduk bisu..
dari raut wajahnya..tergambar penderitaan yang sukar diungkap..harta, wang ringgit, kemewahan..
semua terbentang luas dimatanya,tp..dihatinya..masih lagi terdapat kek0s0ngan....
kek0s0ngan yang xmampu diisi menggunakan wang ringgit..

Mommy  :yana..c0me 2 mummy..
Yana       :yes mum
Mommy  :yana cakap ngan siape 2? 
Yana        :0wh..abg zack
Mommy  :hah?mumy xnampak siape2 pn?u didnt lie 2 me right h0ney?
Yana        :xkan la yana nk tipu mumy,lagipun..ni kan tengah bulan puase ni..tadi abg zack ade kat kerusi tu..
Mommy  :hurm..da la..j0m kite makan kat pizzahut nak?
Yana        :alah..asik piza je mummy..b0san la..
 Mommy  :biz anak mumy nak makan ape?
Yana        :kite pegi bazar nak x mumy?
Mommy  :hurm..0k..tapi,mumy xnak turun k..its so dirty there.. 
Yana        :Pak atan,j0m pegi bazar..

 aku hanya mampu berdiri memegang penyapu,mengeleng2 kepale,aku melihat gelagat keluarge pasca merdeka seperti yana..kasihan pada yana,walaupun die mempunyai harta,tapi..die masih lagi rugi..
Jalan hidupnya seakan sudah terc0ret 0leh pena buatan ayahnya di atas hamparan kertas putih..
tidak mustahil insan kecil yang tidak mengenal erti hidup sebenar itu hanyut dek arus gl0balisasi..
jangan salahkan insan tersebut jika n0ktah hitam terpalit dalam diari hidupnya..kebebasan dan kemewahan yang dicurahkan 0leh kedua ibubapanyalah yang akan mer0sakkan hidup insan seperti yana..


Dunia ini bak r0da..yang diatas xkan kekal diatas,
dan yang dibawah..xkan kekal dibawah..
ibu bapa bkn saja contoh dalam intitusi kekeluargaan,tapi..mereka juga contoh dalam pr0ses pembelajaran ke arah masa depan anak2..
jangan salahkan anak2 jika mereka hisap r0k0k, merempit, bergaul bebas, mer0mpak, menagih, kurang ajar dan lain-lain lg..
kerana..kite mungkin menjadi punca mengapa mereka begitu.. 
simpan jari yang menuding,kerana disitu permulaan sesuatu titik itam..
aku kembali menyapu sampah di tepi tiang jalur gemilang yang megah berkibar dek tiupan angin monsun barat daya...sambil aku hilang menjadi kabus2 penyesalan..



JUST "IF"..

Monday, September 7, 2009 - - 0 Comments

JUST "IF"..


Semakin laju kaki ini melangkah mengejarnya,
semakin ia jauh dari pndanganku..
Haruskah aku berhenti,
mengharap sesuatu yang tak pasti..
Kuatkah aku untuk melakukan ini semua?
0h tuhan,knapa kau uji aku sebegini cara?
Cinta?
masih adakah cinta suci didunia ini?
atau
ia hanya tinggal kata-kata
yang dilafaz oleh setiap pasangannya untuk memperoleh 'sesuatu'?
aku pening,
aku buntu,
arah mana yang patut aku tuju..
mengejar atau lari?
tangkap atau lepas?
EGO?..
perlukah aku buang eg0 aku smata-mata kerana "dia"?
semakin hari,semakin banyak pers0alan yang menggangu ruang fikiran ku..
KALAUlah aku tau peritnya percintaan,
takkan aku dekati alam ini..
tapi..
ianya hanya perkataan 'KALAU'..



The time will come where i will stop love her,
It is not because i am tired to love her..
BUT..
I now realize..she will be much more happier if i let her go..




Another story of mEseLf..

- - 0 Comments

Another story of mEseLf..

Hurm...today..
i "berbuka puasa" with my hausemate n fren..
i have something to tell them..
its about my further study..
its because my lecturer have to me about something..
so..i ask them to give me an opinion..
but..hehe..just read yourself k..shame..shame..

----- Our chat on Mon, 9/7/09 11:48 AM -----
mimie_irdina (11:25 AM): mmg pn suria la
mimie_irdina (11:25 AM): saya nak tau zack yg mn satu nih
mimie_irdina (11:25 AM): saya tau awak ni student saya
mimie_irdina (11:25 AM): cuma konfius yg mn satu
mimie_irdina (11:25 AM): ramai yg saya panggil zack
mimie_irdina (11:25 AM): ni zack yg mn?
zack (11:26 AM): carry bendalir??
mimie_irdina (11:27 AM): oh
mimie_irdina (11:27 AM): kenal
zack (11:27 AM): DKM 5
mimie_irdina (11:27 AM): yg hensem2 tu kan?
zack (11:27 AM): hahaha
mimie_irdina (11:27 AM): pe cite skrg z?
zack (11:27 AM): hurm..mkin susah life ni..
zack (11:27 AM): huhu..
zack (11:27 AM): kije kt econsave senai..
zack (11:28 AM): cm da lari bidang je kan??
zack (11:28 AM): huhu..
zack (11:28 AM): pn sihat??
zack (11:29 AM): xde klas ke pg ni??
mimie_irdina (11:30 AM): aik
mimie_irdina (11:30 AM): camne blh keje kat econsave je?
mimie_irdina (11:30 AM): takkan cashier kot
mimie_irdina (11:30 AM): syg je bljr kat sini bertahun2
zack (11:30 AM): ish..xde la..
zack (11:30 AM): store keeper je..terpencil skit...hehe
zack (11:31 AM): tu la..
zack (11:31 AM): bkn ape..
zack (11:31 AM): ade gak apply kilang..
zack (11:31 AM): tp..
zack (11:31 AM): dgn pointer yg z ad..n experience yg kureng..so..pham2 je ler..
zack (11:31 AM): huhu
mimie_irdina (11:31 AM): takpe...
mimie_irdina (11:31 AM): cuba lagi
mimie_irdina (11:32 AM): insya allah
zack (11:32 AM): ni tgh apply uitm ngn unikl..
mimie_irdina (11:32 AM): kalau ada rezeki tak ke mn
zack (11:32 AM): moge2 dapat ler..
zack (11:32 AM): doa2 kn la yer..
zack (11:32 AM): hehe
mimie_irdina (11:33 AM): insya allah
mimie_irdina (11:33 AM): kalau sy ckp awk jgn mrh ye
mimie_irdina (11:33 AM): sbnrnya
mimie_irdina (11:33 AM): pd pendapat saya, awk seorg student yg sgt baik
mimie_irdina (11:33 AM): tertib, attitude awk sgt baik
mimie_irdina (11:34 AM): sy suka sikap dan perangai awak
mimie_irdina (11:34 AM): tapi syg...
mimie_irdina (11:34 AM): ramai pensyarah yg ckp benda ni psl awk
mimie_irdina (11:34 AM): awk agak 'slow'
mimie_irdina (11:34 AM): phm tak?
mimie_irdina (11:34 AM): so...
mimie_irdina (11:34 AM): nak atasi kelemahan awak ni
mimie_irdina (11:34 AM): awak kena rajin lebih berbanding org lain
mimie_irdina (11:34 AM): kena study extra drpd org lain
mimie_irdina (11:35 AM): ataupun sbnrnya mechanical terlalu berat utk awak
mimie_irdina (11:35 AM): so...
mimie_irdina (11:35 AM): kalau dpt smbg,
mimie_irdina (11:35 AM): kalau blh, tukar la course
mimie_irdina (11:35 AM): amik design ke, art ke,
mimie_irdina (11:35 AM): management ke
mimie_irdina (11:35 AM): hehehe
mimie_irdina (11:35 AM): sori ye
mimie_irdina (11:35 AM): ckp ni

zack (11:35 AM): hurm..hehe..makaseh..
mimie_irdina (11:35 AM): jgn amik hati tau
zack (11:35 AM): xpe..
zack (11:35 AM): z trime seadenye..
zack (11:35 AM): but..
zack (11:36 AM): mmg btol pn puan ckp..
zack (11:36 AM): z kureng skit bab mekanikal ni..
zack (11:36 AM): biase la..blajar atas reason terpakse..
zack (11:36 AM): mmg z dulu basic art..
zack (11:36 AM): n da dapat offer dari uitm utk coz seni reka n seni lukis...
zack (11:36 AM): but..
zack (11:37 AM): parent ckp xde mase depan..
zack (11:37 AM): juz follow je la ckp parent..
mimie_irdina (11:37 AM): so...
zack (11:37 AM): xmo kecikkn ati die..
zack (11:37 AM): huhu
mimie_irdina (11:37 AM): parents nampak awak ada ms dpn tak skrg ni?
mimie_irdina (11:37 AM): jgn ckp camtu
mimie_irdina (11:37 AM): awak mengingatkan saya dgn adik saya sendiri
mimie_irdina (11:37 AM): dia pun slow gakj
mimie_irdina (11:37 AM): *gak
mimie_irdina (11:38 AM): last2 saya masukkan dia poli perlis
mimie_irdina (11:38 AM): amik course pengajian filem
mimie_irdina (11:38 AM): so..
mimie_irdina (11:38 AM): apa pendapat awak?
mimie_irdina (11:38 AM): saya takkan paksa adik saya buat benda yg dia tak mampu buat
mimie_irdina (11:39 AM): dari kecik saya dah nmpk dia takblh dlm kira2 ni
mimie_irdina (11:39 AM): tapi dia minat design
mimie_irdina (11:39 AM): so skrg ni
mimie_irdina (11:39 AM): saya dgr dia dah jadi senior photographer kat jbtn dia
mimie_irdina (11:39 AM): ada masa dpn gak nanti
mimie_irdina (11:39 AM): ntah2 jadi jurugambar filem ke
mimie_irdina (11:39 AM): amik upah amik gambar pengantin ke
mimie_irdina (11:39 AM): mcm2...
mimie_irdina (11:39 AM): think positive
zack (11:40 AM): nth laa..ayah z pelik skit..susah nk pham..
zack (11:40 AM): z mmg nk ke arah tu..
zack (11:40 AM): but..tu la..
zack (11:40 AM): bile parent da masuk cmpur urusan mase depan kite..
mimie_irdina (11:40 AM): zack
zack (11:40 AM): jadi cmni la..
mimie_irdina (11:40 AM): it's ur life
zack (11:40 AM): hehehe..
mimie_irdina (11:40 AM): awak kena tentukan hala hidup awak sendiri
zack (11:40 AM): kn best klo z je jd adik puan..
zack (11:40 AM): buleh blajar atas reason minat..hehe
mimie_irdina (11:41 AM): mak bapak awak patutnya beruntung dpt anak yg baik mcm awak
mimie_irdina (11:41 AM): tak rosak akhlak
mimie_irdina (11:41 AM): sopan
mimie_irdina (11:41 AM): baik
mimie_irdina (11:41 AM): awak kena pk ms dpn awak sendiri
mimie_irdina (11:41 AM): duit pengajian pun pakai duit pinjaman awak sendiri kan?
mimie_irdina (11:41 AM): awak yg byr sendiri nanti kan?
mimie_irdina (11:41 AM): so?
zack (11:42 AM): hurm..mksud puan,puan nk tolon masukkan z ke poli perlis n sambung dalam jurusan seni ke??
mimie_irdina (11:43 AM): hehehe
mimie_irdina (11:43 AM): yg tu daya tak mampu buat
mimie_irdina (11:43 AM): awak still kena apply ikut saluran biasa
mimie_irdina (11:43 AM): kalau tak dpt gak, rayu
mimie_irdina (11:43 AM): rayu lagi
mimie_irdina (11:43 AM): adik saya tu
mimie_irdina (11:43 AM): hopeless
mimie_irdina (11:43 AM): taknak sambung bljr
mimie_irdina (11:43 AM): saya ni tiap hari online check permohonan dia
zack (11:44 AM): haha..xbik kutuk adik sendiri..
mimie_irdina (11:44 AM): tak dpt gak, rayu2 lagi
mimie_irdina (11:44 AM): sampai dpt
mimie_irdina (11:44 AM): saya drive dr jb sampai perlis
mimie_irdina (11:44 AM): tu kalau tak jadi org gak tu...mmg mkn penampor
mimie_irdina (11:44 AM): hahahaha
zack (11:44 AM): xpe2..meh sini bagi no tepon adik puan..biar z kasi school skit..hahaha..gurau je..
zack (11:45 AM): hurm..
mimie_irdina (11:45 AM): awak try la apply
mimie_irdina (11:45 AM): tapi...
mimie_irdina (11:45 AM): since awak dah ada dip, buat pe masuk poli lagi?
mimie_irdina (11:45 AM): sambung la uitm ke
mimie_irdina (11:45 AM): buat degree plk
mimie_irdina (11:45 AM): mst jadi best student
mimie_irdina (11:45 AM): sbb awak dah prnh jumpa benda yg lagi ssh...
mimie_irdina (11:45 AM): kan?
zack (11:45 AM): buleh ke z aliran mechy (dip) smbung seni(degree)?
zack (11:46 AM): cm pelik je??
mimie_irdina (11:46 AM): blh...
mimie_irdina (11:46 AM): jgn risau
mimie_irdina (11:46 AM): tapi mcm saya ckp
mimie_irdina (11:46 AM): extra effort
mimie_irdina (11:46 AM): lebih drpd org lain
zack (11:46 AM): haha..effort tu dah extravaganza lebih..tp..xmasuk2 dalam kepale ni..
zack (11:47 AM): benak kot..
zack (11:47 AM): hehehe
mimie_irdina (11:47 AM): eh
mimie_irdina (11:47 AM): jgn ckp camtu
mimie_irdina (11:47 AM): cuba minta kat ustaz ke, apa ke
mimie_irdina (11:47 AM): minta air penawar
mimie_irdina (11:47 AM): ok la z
mimie_irdina (11:47 AM): saya ada keje jap
mimie_irdina (11:47 AM): nice chat with u
mimie_irdina (11:47 AM): bye
zack (11:47 AM): ok..semekom..
zack (11:47 AM): thanks bg advise..

so..this is my conversation with my fren at a A&N Corner..(Bandar Putra,Kulai..)

Z[Zack] :hurm..nk tye la..klo kwn dari lepasan dip mechy,buleh xsmbung degree seni??
D[Abg Digun]:buleh la..awat xbuleh plak..dulu ak SPM aliran agame,diploma aliran sukan..ituari PJJ ak amik HR..ok je..
Z :hehe..saje je tanye..
D :nape??ko ade apply U ke??
Z :a'ah..uniKL..amik course mechy design..2nd mechy aircraft..
D :haha..atas reason ape ko nk mik aircraft??
Z :xde..saje je..
D :sah ko ni xde pendirian lg..mcm lalang..ni mesti ko nk masuk sbb ko dgr gaji bebudak airasia ngn mas tu meriah kan??
Z :hehe..xde la..td on..tgok kt unikl ad offer tu..saje je tye..
D :zul..abg nk ckp somting k..tp..ko jgn kecik ati..ko ni kn ak tgok pn pelik..
Z :pelik??ape yg pelik..
D :xde la..ko suke wt keputusan terburu2..kiteorg ni kan ad..bwk2 la berbincang..
G[A.Gusdur] :a'ah zul..contoh macam ko kene domestic inquiry kt econsave tu la..
Z:hehe..bkn salah kwn la..dieorg tu yg bengong..
S[A.Syahril]:bkn masalah bengong ke x..tp..ko tu je yg suke carik pasal..da bik2 kije..brenti..bkn ko nk kije lame pn kt situ..
D :ko tau ril,ak dgor je je die brenti..tekejot ak..
Z :hehe..biz..dari ngadap muke2 org yg aggp kite bersalah wlopn x..
D :xkire la sape btol,sape salah..ko pn awal2 dulu ckp..ko nk kije sementara je kn..lantak p la sama depa..bkn depa yg bg ko gaji..
Z :hhee..(tersengih cm kerang busuk..)
S :klo ko msih kije lg..da dapat blnje kiteorg mkn mlm ni..
G :a'ah..bile lg ko nk blnje abg2 ko ni mkn..
D :itula..ikotkan ati sgt..klo xikotkan ati,ikotkan kawan..kwan pn aku tengok ad yg bertindik2..(apis..sowi bro..dieorg xsuke style ko la...huhu..)
G :a'ah..mne budak tu zul??
Z :hehe..die nt negeri sembilan,last sem kt sane..(masih tersengih..)
D :aku xsalahkan ko nk kawan ngn sape2 pn..seganas2 kwn2 ko tu,die mkn nasi gak..lain la klo die mkn besi tiang letrik tu..mmg konpem ak pn takot..(huhu..sowi tu apis once again..0
G :abg nak tye ko..ko amik mechy kt poly dulu sbb ape?
Z :abah suruh..
D :biz ko minat??
Z :seni..
D :ko nk jd art performence??
Z :ish..xlah..seni lukis je..
D :biz..apsal xapply??
Z :da apply da..da dapat pn..dip seni lukis & seni reka kt uitm..
D :bis..apesal xpegi..
Z :abah xbg..die kate art xde mase depan..
D :die ckp mesti ade reason..cth..ko ni minat art,tp..ko xde pn perform ape2 mase kt sekolah dulu..btol x??
Z :hehe..
D :mgkn abg2 ni xtau pape..tp..cube la dengar sikit ckp org tue ko..
G :sementara ade zul..t dia da xde..ko nk dgor suare sape lg..
D :ko igt sikit zul,xde dia,xde ko..
Z :hehe..(da nk menangis rasenye..)
D :abg2 ni ckp bkn nk marah..nk bg ko nasihat..bapak ko ni da rase nasi awal dari ko..kiteorg pn penah gak alami mcm ko..cme xde la smpai tahap mcm ko ni..
S :la ni ko nk nyesal pn da xgune..nasi da jd bubur..
D :mmg ko minat art tu..abg pn tgok..ape yg abg xtau..ko tau..donload cite..lagu..edit2 gmbo..kire ko ni ade extra..tp..ko pn ad gak kekurangan..tp..ko jgn asik nk tunjuk kekurangan ko je..ni kt umh mesti ko sorg je yg asik lawan ckp org tue ko kn??ko ade abg??
Z :xde..kwn sorg je bujang tunggal..
G :tunggal ke tunggul???
(masing2 tergelak)
D :ko kene igt zul..ade mase kite tunjuk,ade mase kite kene ditunjuk,ade mase kite kena arah,ade mase kite plak yang di arah..itula dinamekan idop..
S :budak ni masih tahap kije main2 lagi..
D :itulah..pokok pangkal ni ha..(menunjuk dada ak..)hati tu..mcmne hebat pn kiteorg bg nasihat kt ko,tp..klo nawaitu ko tetap agp..a'ah..awal lg nk serius..bik ak men2 je..sampai bile2 la ko xberjaye..
G :ko xpenah ke byangkan mase depan ko..kate la ko jadi engineer Mas ke jadi ape ke..berjaya la..kiteorg yg dengar brite ni,bangge tau..
S :ha'ah..yela..penah makan same2,men game same2..tidor setilam..(err..jgn salah agp..ak tido setilam sbb kiteorg tido kt lantai..bentang tilam @ toto..)
D :tp..klo time tu ko sombong..mmg mkn penampo ngn ak la..jangan tye kenape..
S :aku senang je gun..ak ckp je..alah dulu ko makan pn ak payong,la ni da berjaya..ang lupa..
D :haha..da..xpayah ko buat muke cmtu..da terlambat da..
Z :hehe..
S :bang kira bang..

in the car..they still make fun with me..but..its ok..cause..it is for me anyway..and what they said are totally true..how can i denied it..so..serve me right..thanks bro cause teach me what is life..



Fantasy Football

Sunday, September 6, 2009 - - 0 Comments

Dream It,Pick It & Win It!!..

Fantasy Football

Salam..to all visitors..
For those who know what is 'This' and who don't know 'this'..'this' is what i call "Fantasy Football"..a football die-hard-fan dream..
as u hear from astro sport(for those who didn't have astro on their house,its OK..because..they r no rules that say u must have astro to get in participate it),astro have create a game that offer u a big reward..the sponsor say that,who win this games,they will get RM50,000..and for your information..ITS TOTALLY FREE!!..
just log in this site,http://fantasy.stadiumastro.com/..and simply register your teams..
u can go for freelance or..if u want to fight againts ur fren,just create your own private league..for example..if u want to fight with me..this is my secret code(2219-263 = Harimau Malaya Jr.)..just copy and paste it on the private league..
orait guy/gurl,see you there..