Blog

Google Website Translator Gadget

Chat




Zack dE gReAt

mE aNd mY LiFe

[READ]|[LEARN]|[SPREAD]|
zackhashim. Powered by Blogger.

Follow by Email

Followers

My FB Fanpages

Contest

cLick..cLick..

3 Years ++ And Countings...

Friday, December 10, 2010 - - 1 Comments

Since saya dh jadi Counselor xbertauliah, mari saya sharekan apa yang patut dibuat kalau nk lupakan org yg PERNAH korg sayang :) Ini apa yang saya buat sendiri untuk lupakan kenangan yang xberapa silam, suatu ketika dulu :D

(*-*) First
- Beberapa saat yang lalu anda baru mendengar perkataan clash! adalah wajar anda berasa sedih! Sila la menangisi perpisahan itu dgn semahu mahunya.. Ingat! Hari ni je korg menangis, lpas nie.. tidak akan ada lagi AIRMATA untuk si dia!

(*-*) Second
- Jangan nk jd HERO sgt la kan.. nak simpan kesedihan tu sorg2.. Carilah seseorang yang boleh wat korg kembali tenang! Sejujur habis korg bercerita, smpai tiada apa pun yg termiss :) Peduli ape kalau korg rasa bnde tu akan buat korg termalu sendiri! Janji korg puas hati :D

(*-*) Third
- Tolong delete EVERYTHING about him/her! especially picture korg berdua..  apa2 lagi yg berkaitan dgn dia! Kalau still ade bende2 mcm nie, agak ssh untuk korg lupakan.. Tapi, if still rasa nk berkwn balik after break, xyah la smpi delete FB or No phone.. ckup sekadar hilangkn segala kenangan yg dihasilkan melalui gambar :) Nanti, kalau nk contact balik cm mane? Malu kot if nk add balik! :DD 

(*-*) Fourth
- Adalah sesuatu yang normal kalau korg tiba2 teringat, terindu, or terkenang && saya tau, mesti ade diantara korg akan stalker social network die! saya akui, saya sendiri buat bnde nie! from now, STOP stalk! Dari korg stalk page die setiap kali korg online, baik korg berchatting ngan org yg baru korg knal kt FB! Serius!! nanti hati sndiri jgak yg sakit kn :)

(*-*) Fifth
- Bila dh xde BF/GF.. sedikit sebanyak korg akan rasa LONELY kan? Dari korg duk melayan lagu yg touching habis, baik la korg bzkn diri korg dgn aktiviti2 yg xmembosankan.. Shopping, Movie, Bowling, Karaoke.. Bila masa korg dh terisi dgn aktivi2 cmni, kuranglah skit ingatan korg kt si dia :))

(*-*) Sixth
- Finally, belajar la untuk menerima kenyataan yg cinta korg terputus ditengah jalan.. berhentilah menyalahkan si dia sebagai punca cinta korg menemui noktah! Walau apa pun yg berlaku.. si dia pernah menbahagiakan hidup korg.. Selama mana korg nk hidup dibwah bayang2 si dia? Sudah2 la tu.. Jgn mengharap pada sesuatu yg xpasti.. MOVE ON, plz! :) Sometimes, org yg kita syg separuh mati xsemestinya milik kita.. mungkin itu bkn jodoh kita :) jadikan semua ini sebagai 1 pengajaran yg akan mematangkan kita :)

THE END =)




Cinta!!..

Saturday, November 27, 2010 - - 0 Comments

'awak..saya ni bukan macam ape yang awak sangka..saya k0t0r awak..saya hina..saya xda maruah..saya xcantik..kenapa awak nak dengan saya..saya xde pape dah nak bagi kat awak..cari lah perempuan lain..'
kepada 'saya'..awak xpenah k0t0r di hati saya..awak xhina pada pandangan mata saya..awak masih bermaruah bagi saya..kecantikan awak mampu buat hati saya cair..cerita masa lampau awak,sila abaikan..awak manusia,saya manusia..xda manusia yang xpenah xwt kesilapan..awk cuma nampak silap awak..awak xtaw lagi dulu saya macam mana..awak xperlu kata awak jahat..awak k0t0r..xperlu!..bukan awak nilai siapa diri awak k..tutup buku lama awk..kunci dalam peti..buang kunci tu..last skali..buang 0r tanam peti 2..end 0f st0ry k..awak nak tau knapa saya masih tetap nak jadikan awk suri dalam hidup saya?sebab awak ad sifat JUJUR..kalau awak xda sifat JUJUR,suatu hari nanti,xmustahil awk akan tipu saya..cukup la saya terasa tertipu sebelum saya knal awak..
Awak..saya xnak mintak yang bukan2..saya xdapat nak bagi awak yang bukan2..asalkan awak dapat h0rmat saya..sayang saya..percaya saya..saya akan berusaha untuk buat hidup awak bahagia..insyaallah..
Saya sayang awak sepenuh hati saya..t0l0ng terima pinangan family saya..



3 times accidently!!!..wTf!!..

Wednesday, November 3, 2010 - - 0 Comments



Hurm...exciden..exciden..n exciden..this year..3 times already..s**T..wht i gonna tell to my dad..hurm..the worst part is..it continued!!!..wht the h....start from sept...n now..octo already..still continued..how i want to go to work!!..damn..why it must happen straight..but..tht not make me angry enough..what make me angry enough..where r my fren..is it i'm lonely??..have no fren??..i think..it is alot in my phone book list..but..when i call them..nobody care..is tht a fren..shit..i should delete it when i first meet them i think..argghhh..busannye ckp english..jgn mlayu lg senang..bengang btol laa..ade kwan pn mcm xde kwn..wt menyemak je aku letak nme kt  dalam phone book list ak..msing2 xbuleh harap..bukan nye ak nk mintak duet korng pn..ntah laa..buat baik salah..xbuat baik pn salah..bile wt baik je..asik kena pijak..aku wt jahat..org plak xsuke..dunia..dunia..macam haram btol..xpe laa..adat merantau..susah senang kena laa sendri tanggung..tp..xkn aku yg da beso pnjg ni nk duduk bwh ketiak bapak aku je..nti da kawen..asal xcukup duet je..mntk bapk aku..klo cmtu..bik suruh bapak aku je kawen..senang..hurm..sekarnag ni..makna kawan pn aku dah xtaw..ade laaa dalam 2 3 org tu tolon..tp..yg lain..hampeh..nme je 1 tmpat kije..1 syif..ari2 jumpe..pegi kije sme2..tup..tup..bile aku susah cmni..sorg pn xnmpk btg idong..kwan ke nmenye??,,..ni lg sekor..da la pnjm duet aku..kate nk wt beli brg antaran kawen..jnji 2 3 ari je..ni da nk msuk sebulan..xde kabo brite..niat mmg la nk tolon..tup..tup..time kite tecepit cmni..tepon..xde ny nk angkat2..mcm nk lari2 plak..klo setakat seposen 2 tu xde3 hal la..ni smpai beratus..mmg sje cari nahas laaa...ni pn silap2 da tukar no tepon..xnk aku kol..cibai btol..ade je bnde nk wt aku sakit ati..alamat mkin kurus laa aku..tiap2 bulan asik pikir..duet..duet..duet..kn bgus klo aku pegng daun bleh jadi not rm100..senang sikit..nk pegi kije je petik daun mngge depan umh..dapt 3 helai seari..mau trus tukar kete aku..idop ni btol laaa kate org..ade jatuh bangun..tapi..bile aku pikir2 kn balik..aku ni asik jatuh je..bkn takat jatuh dah ni..da tertiarap..tersungkur da..xde pn daat bangun..igat idop bekawan ni,buleh la tolon papah kalau jatuh..ni x,..di tinggal kn sorg2 tertiarap..siallllll btolllll laaaa...apesal la aku dilahirkan sebegini rupe..kn bgus klo aku lahir2 je..jadi bendera malaysia ke..anak ayam ke...dapat gak bebakti kt org..ad gak laaa yang nk hargai jase aku..susah btol jadi "ORANG"..jd org2 pn xsusah cmni..damn..

P/S : akhir kate..ade sape2 nk join aku bunuh diri malam ni??jom laaa..tp..pepehal..isi form dulu ye..damn..life so cruel to me..kepada insan2 yg berkenaan..aku da malas nk cakap..ade otak..lu org pikir laaa sendri..




HepI IndiE_pEndEnt dAy..

Monday, August 16, 2010 - - 0 Comments

Pada suatu petang yang nyaman..angin bertiup sepoi2 bahasa jermen..



Z : tanggal 31..bulan 8..57..merdeka..merdeka..tetaplah merdeka..
(menyanyi sambil mengibar2kan bendera plastik yang ade gule2 kt batang die)
tiba2..kletuk..
Z : woi..celaka..sape ni main baling2 batu??anak harun betol laa..
(sambil mengosok2 kepalanya..sesuatu yang hangat mengalir..)
z : anak harun!!..berdarah kepala aku..woi brani keluar laa..
(memusing2 kan kepala seperti mencari2 sesuatu)
Y : hahaha..
muncul Y dari semak sambil ketawa dan menekan2 perutnya menahan gelak)
Z : binatang ko!!..atok ko x ajar matapelajaran fizik ke..baling2 batu kt kepala orang..
Y : atok aku dah arwah la mangkuk..hepi semacam nmpak..apesal ko hepi sangat ni??
Z : woi binatang..arwah nenek aku cakap..klo nk tegur orang..bagi salam bodoh..bukan baling batu..dasar anak binatang..
Y : hahaha..aiseh..lupa la plak..assalamualaikum..
(sambil menghulurkan tangan ingin berjabat..)
Z : wasalam!!..(menjawab dengan nada marah..)
Y : sorry la bro..gua pelik la..lu happening semacam je ni apehal..baru terlepas dari wad mental ke??
Z : woi..ko ni warganegare dari planet mane??ko dah xtau ke nak smbut merdeka..
Y : merdeka..pebenatang tu??makanan??shoping kompleks??filem baru??
Z : dasar anak binatang..merdeka pun xtau..err..
(menggaru2 kepala.)
Y : dah tu..ko tau ke ape bende merdeka tu??
Z : hehe..x..(tersengih..)
Y : haha,..mati2 aku ingat ko tau..ko skola sampai darjah brape??
Z : ish..aku blajar smpai degree laa..aku bukan nye xtaw..cuma..xtau nk jelaskan ko mcm mane..
Y : xpe..ko explain je..
Z : merdeka dari segi pergertian dalam kamus bahasa dan dictioniry..bermaksud..hari cuti umum!!..ade perarakan kn stadium merdeka..pgi2 buta ade orang bakar mercun..hehe..
Y : tu la ko..dulu..zaman cekgu ajar ko geografi..ko tidur dalam kelas..nah amik sedas..(mengetuk kepala Z dengan kayu)
Z : woi bangsat..sakit la bodoh..klau ko hebat sangat..ape pengertian merdeka??
Y : hurm..merdeka ni..bg aku la..negara kita ni bebas dari ancaman negara2 lain..ko tengok je la mcm gaza..afganistan..kn tgh kucar kacir..tu maksudnya..xmerdeka la tu..
Z : iye ke??..aku rase..malaysia ni pn xbebas la..sape ckp kt ko malaysia ni dah bebas??
Y : arwah tok aku la..tiap2 malam asik cerita kt aku pengalaman dia dulu mase zaman perang jepun..makan ubi kayu laa..malam xbuleh keluar laa..bunyi bom siang malam laa..naik muak aku dengor..
Z : haha..ko tak pegi sekola ke??..sekarang mane ade perang lagi..
Y : eleh..ko cakap orang..ko pn sendiri xtaw..
Z : aku ingat kan..ko xtaw..aku pn xtaw..bik kite tanye brader tu..amacam??..(menunjuk kepada x..)
Y : cantik gak idea ko tu.jom..
(mereka bergegas kearah x)
Z : bang..bang..tunggu jap..
X : ??..(memalaing kepala..dan melihat z dan y kearah nya)
X : apehal..
Z : kami nk interbiu abg jap la..
X : owh..buleh2..xde masalah..nak tanya ape??
Y : ni hah..kawan saya..xtau pengertian merdeka..abg buleh jelas kan??
Z : apehal plak aku xtaw..ko yang xtaw..aku plak yang kena..
X : hehe..dah..dah..jangan gadoh2..actually..merdeka ni bermaksud..negara bebas dari ancaman penjajah..aman,makmur,xda porak peranda..korang buleh keluar sesuka ati mak bapak korang..pergi sekolah naik bus..xde bom sana,bom sini..
Y : hah..kan betul ape aku kate..
Z : yelah2..err..so..bagi abag..malaysia ni dah merdeka ke bang??
X : hurm..entah la ye..bagi abang..belum lagi kot..
Y : eh..knape plak abang cakap macam tu??kan tiap2 tahun kita sambut merdeka??ade perarakan..ada bunga api..cuti umum lagi..
X : hehe..tu mmg btol..xdinafikan..tapi..cuba korang tengok sekeliling..ape yang korang nmpk??
Y & Z : hurm..xnmpak ape2 pn..
X : maksud abang..kalau korang pegi shoping kompleks..korang nampak ape??klo korang tengok kt tembok2,koranag nmpak ape??,,klo korang lepak kt jalan raya malam2,korang nmpak ape??..dan sebagai nya laa..
Y : owh..saya paham..saya paham..
Z : ko paham ape Y??
Y : ye la..brader ni ckp..klo kite pegi shoping komplek,kite bleh nmpak awek2 pakai baju xcukup kain jalan2 ngn couple dieorang..mcm blangkas..kalo kite lalu kt tembok2,nampak la brader2 kutu doq petik gitar xkire pagi petang siang malam...klo kite p jalan2 malam2,kite buleh nmpk aksi2 penunggang motor yang xtakot malaikat izrail..doq merempit,buat supermen kt tengah2 jalan..understand??..(sambil menunjal2 dahi z..)
Z : ko ni klo xmain kepala,x buleh ke??bapak aku bayar zakat ko taw!!..
Y : hehe..err..so..wat pe kite smbut merdeka kalo kite blom lagi merdeka bang??
(cube mengalih topik)
X : hurmm..tu..abang xdapat nk bg jawapan..korang muda lagi kan..so..abang rase..korang akan dapat jawapan tu sendiri,,ok la..abng nak gerak dulu..assalamualaikum..
Y & Z : wassalam..
(sebaik saja mamat tu beredar..)
Z : weh y,..knape brader tu ckp xmerdeka lagi hah??..cekgu aku cakap..negara kite dah merdeka nk masuk 53 tahun dah kn??
Y : memang la..tu dari segi luaran..dari segi dalaman??..xsiapa yang tahu kan??..sambutan hari merdeka xbermaksud negara kita ni dah merdeka..walaupun negara kita ni xde perang..xde huruhara..tp..segelintir masyarakat,masih lagi dijajah dengan denagn cara halus..
Z : halus??aik..zaman moden pu ade gak ke sistem bomoh2??
Y : ko nak aku ketuk kepala ko ngn kayu ni ke??..(memegang kayu..)
Z : woi!!..aku tanye je la bodoh..
Y : halus ni bukan je jin setan mangkuk..cara halus ni boleh gak dimaksud kan ngn perang psikologi..ish..buang je la degree ko tu kt longkang...xpn wat bungkus blacan..
Z : ish ko ni..aku bukan amik degree bidang kesusah-teraan bahasa laa..aku amik seni mekanikal..mane la aku paham bahasa2 a.samad said,..perang psikologi ni macam mane?
Y : perang psikologi ni..perang yang xgunakan bom..xde pertumpahan darah..tp..penjajah2 ni gunakan minda..contoh..ko minat tengok wayang..ko pegi la tengok wayang,ko bwak awek ko tengok wayang,pastu..semayang xbuat..doq leka ngn awek ko..ye la..tempat gelap..kn syok bile dalam gelap..
Z : err..aku xde awek la,xtengok wayang..bg contoh lain buleh??
Y ; ko ni gay ke ape?..
z : bangang..bagi je la contoh lain..bnyk bunyi plak!!..
Y : hurm..macam ni..ko pn tau..rakyat kt malaysia ni..berbilang kaum dan agama kn??so..automatik nya..ramai negara2 asing ni takut nk perang..sebab klo dia attack malaysia ni..sat g,negara india masuk cmpur,china masuk cmpur,sbah serawak pn masuk cmpur..pendek kate,kita akan dapat bantuan dari negara2 lain..so..dieorang pn..ubah taktik..dah xmain la bom2 lg..zaman tok nenek dia dulu buleh la..tp..zaman sekarang..teknologi no satu..komunikasi,entertainment malah..dalam bab pemakanan pn depa doq kacau gak..so..dieorang ni pn adjust la benda2 ni masuk kt negara kita..komputer games,motor,henpon,panggung wayang,shoping komplek,taman tema dan lain2..dengan tujuan..mengkhayal kan kite..so..bile kite dah kemaruk sangat dengan benda2 ni..kite xdapat la nk bersaing dengan negara dieoarang..so..boleh la die jadi negara no 1 di dunia..understand??
Z : ZZZZZZZzzzzZZZzZ..(tido berdengkur..)
Y : bangsat ko!!!!..aku crite,ko bleh wat air liur basi plak!!...amik ko!!!..
(memukul z dengan kayu dan melari kan diri..)
Z : anak harun din!!!..woi..sini la..bangsat..da pukul lari..woi..binatang kemari kau!!..
(mengejar Y.)

X yang berada tidak jauh dari situ hanya menggeleng2kn kepala..
X : tepuk dada,bukan tanya selera..tanya hati.."merdekakah kita??"..assalamualaikum..(tersenyum..)


from where i stand,i PROUD TO BE MALAYSIAN...
mALaysiA mY cOuNtRy & jOhOr mY hOmEtoWn..

tukang karut yang bercerita,
(mOhd zULhiLmi sALahUddiN hAsHim)
a.k.a. zuL,zAck,bobot, n whatever name u give to me,
*P/S:kengkwn..klo trase jgan amik ati ea..gua pn cm lu gak..but..sampai bile??if merdeka yang ke-100,ke-1000 pn,klo kte still xbrubah..ntah r..gua rase..kite merdeka juz pd name kot??..and soalan yang gua mampu tanye kat diri gua yang kicik ni ialah.."merdekakakah kita..?"



Holaa!!..

Monday, July 26, 2010 - - 1 Comments


Hi all..
how are you??
hope you all fine..
sorry for late blog post..
really busy with my new work..
i am working with the best low cost airlines now..
you all now where is it right?..^_^
hurm..
i'll try to updates this blog   as soon as possible k..
hope you all don't mind bout that..
keep in touches,

喂所有。
你好吗? ?
所有优良希望您。
抱歉为晚blog岗位。
真正地繁忙与我新的工作。
我现在与最佳的便宜的航空公司一起使用。
您现在全部它正确?。的地方。^_^
 hurm。
我将尝试对更新这blog   尽快k。
希望您全部不介意。的回合。
保持在联系,  

Regards,