Blog

Google Website Translator Gadget

Chat




Zack dE gReAt

mE aNd mY LiFe

[READ]|[LEARN]|[SPREAD]|
zackhashim. Powered by Blogger.

Follow by Email

Followers

My FB Fanpages

Contest

cLick..cLick..

Posmen Oh Posmen..

Monday, March 28, 2011 - - 0 Comments


Posmen..ada apa dengan en.p0smen?..sbnrnya..xtaw nk p0st ape..tetibe teng0k pejabat p0s..tu yg rase nk hapdate bel0g..hehe..

S0al slidik.(kateg0ri umur 10thn-40thn)
1.Ape tugas p0smen ye?..
95 percen - antr surat..
5 percen - repair m0t0 kt p0st 0ffice..(ADA 0RG SAB0TAJ B0RANG KAJI SELIDIK AKU!!.)

2.buat ape pegi p0st 0ffice..
60 percen - bay0r bill
20 percen - renew lesen/r0adtax
10 percen - pos surat
5 percen - beli setem
3 percen - ngurat awek@makcik jge kaunter
1 percen - parking m0t0,pas2 p war0ng sblah
1 percen - saje jalan2,saje amik tiket utk rse nikmat MENUNGGU,mak suruh beli santan kelapa..(K0NPEM ADA 0RG DAJAL KN B0RANG AKU!!.)

Tu adalah salah satu s0alan yang ad kat b0rang kaji selidik..

But..based 0n pemerhatian saya pn..bet0l la..tak ramai yang ke pejbat p0s untuk menghantar surat..walhal..dari kecik,kite pegi sk0la..cekgu2 ajar kita..'PEJABAT P0S - MENGHANTAR SURAT/DOKUMEN/DLL)..
Kan?kan?..jadi..kalau saya keluarkan statement macam ni,bt0l x?
'akan datang nanti,generasi muda..xtaw ape funtion sbenar pejabat p0s..'
S0..nk salahkan saper?..rata2 akan cakap,
1.rilex la..blom raye..nk antr surat wtpe?
2.hek eleh..k0l0t la lu br0..skrg mne men p0s2 surat..zaman dah canggeh beb..ad email,sms,mms,tep0n,..nk wt pe pkai surat?
3.leceh la..nk pkai setem,nk tgu 2 3 ari..bru dpt reply..
4.xpe lah..bg en.p0smen 2 rilex..nti raye,dia busy la tu..
5.ang tanya2 ni..ang RnD p0s malaysia ka?..(erk..0rg mcm ni pn ad?)
-Jangan salahkan teknologi,semua kt hujung jari,sbb kita yang nak berlari,sebab kita dah puas berdiri,dah naik lenguh kaki,dia suruh pergi,belajarlah berdikari,
cme yang pasti,jangan ada rasa iri di hati,dendam dan benci,penuh pula dengan hasad dengki,diri sendiri yg rugi,
salah silap hitung pakai jari,siapa juri?,masih lagi tercari-cari,tak pasti,sedarlah diri,kita tak kekal abadi,kita milik yang HAKIKI,..

Hehe..yang menulis ni pun sama jgak kadang2..bak kate dr.fadilah..cermin diri,rawat r0hani,perkasa peribadi..
Sekian,tenQ..;D




My First Online Contest

Thursday, March 17, 2011 - - 0 Comments

“Saya nak menangi iPad dari Lotdotmy contest”






hurm..macam senang ada..macam susah pun ada jugak..tapi..terai je lah..first of all..to all readers yang berminat nak join..klik je sini..syarat-syarat,peraturan,macammana nak join..semua ada kat sini..


ok..saya pun tak tahu sangat pasal lot.my ni..apa yang saya tahu web ni memberikan peluang kepada para customernya untuk mempromosikan hasil jualannya dalam bentuk perniagaan web..atau dengan kata lainnya,jual-beli online..tapi..takde lah sampai korang beli barang kat lot.my ni..lot.my ni cuma pautan je(orang tengah)..macam blogger.com jugak..


laman web ni sesuai untuk para peniaga untuk mempromosikan jualan diorang..contohlah...saya ada bukak kedai bundle..tapi..tak ramai yang tahu saya ada bukak kedai bundle..cume jiran kedai saya je yang tahu saya ada kedai...zaman sekarangkan dah canggeh beb..dunia hujung jari lah katekan..so..peniaga macam saya ni boleh lah ke lot.my ni..and then,register la kat laman web ni..contohnya..kedaibundlezack.lot.my  ..walaupun domain bukan lah .com tapi..lot.my ni tetap mudah diselengarakan..


so..kepada para readers semua yang rase nak bukak kedai..tapi xjumpa cara nak mempromosikan kedai..boleh la terai kt lot.my ni..hehe




Raja Lawak 5

Saturday, March 12, 2011 - - 2 Comments

Raja Lawak 5


Pada suatu hari,sedang KAMI berjalan-jalan bersama petnya,BOBO..dia tersepak TBO(tutup botol oren)..dengan perasaan marah,dia menyepaknya seperti membuat tendangan penalti..NAZMI yang kebetulan lalu disitu berjaya mengelak ufo(unidentify flying object) tersebut..dia sebenarnya baru lepas memenangi LUCKY draw disebuah pasaraya yang terkenal..EPY yang menyaksikan kejadian itu,terPUKAW dengan kecantikan tendangan tersebut..dia yang merupakan coach bagi my-team terus memBALAS tendangan tersebut dengan menendang R2(sejenis kueh tradisional seakan-akan kueh lopez) kearah mereka..MAN yang tidak mahu mereka terus berbunuh-bunuhan,terus mengajak mereka minum KOPI-O diwarung abangnya,warung LEMAN..
-eNd-



Selamat Cuti Sekolah..

Friday, March 11, 2011 - - 2 Comments

Selamat Cuti Sekolah..

Petang hari sabtu tahun 2000 somting-somting..
Kat Padang sekolah tengku rakhang..

Y : weyhh..ko ni asyik main layang-layang je..
Z : yela..takkan nak suruh aku main adik ko plak!!..
Y : wah ko..da pandai double meaning nampak..
Z : eh..mana ada..ko buat apa petang-petang ni?
Y : aku saje je lalu kat sini...ko tak pegi sekolah ke semalam?
Z : aku demam laa..
Y : ahh ko..alasan tak boleh blah..ni,ko main layang-layang..sihat pulak?
Z : ish..doctor suruh aku keluarkan peluh lah..
Y : peluh lah sangat..kalau ko nak berpeluh..ko lari keliling padang laa..main bola sepak ke..
Z : aku mana pandai main semua tu..
Y : lupa lah..ko kaki bangku..haha..
Z : eh..ko..kutuk aku..kemain lagi ye..ade ape kat sekolah semalam..
Y : ada cekgu besar..cekgu muda..kerusi..meja..tiang bendera..murid-murid...
Z : sebelum aku ikat ko dengan benang layang-layang ni..baik ko serius..
Y : haha..rilek la sahabat..takde pape pun kat sekolah tu..cuma cekgu besar announce cuti sekolah minggu depan je..
Z : owh..ok lah tu..dapat jugak aku realease tension pegi bali ke..phuket ke..
Y : wah ko..double meaning lagi tu..haha..weh..ko ingat tak dulu-dulu mase kita budak-budak lagi..
Z : haha..ingat apa??cuba ko bagitau..boleh jugak aku flashback ingatan aku..
Y : alah..game yang selau kita main waktu cuti sekolah dulu..
Z : ok..aku tengah flasback ni..

Bukit kepong tahun 1800 somting-somting..
kat balai polis bukit kepong...

Z : adoiii!!..yang ko pukul aku kenapa Y?
Y : bodoh..yang ko flashback cerita "Bukit Kepung" J.Shamsudin tu kenape?
Z : owh..bukan ke??..ok..ok..aku flashback sekali lagi k..

Kg. Bay Cockle tahun somting-somting..
pukul,,sakit laa..
eh..silap..selepas Zohor sebelum Maghrib..

Z : y..ko da dapat stock peluru kita belom?
Y : dah..malam semalam,masa balik ngaji aku rembat kat kebun mak limah..
Z : bagus..tak sia-sia aku jadikan ko orang kanan aku..besok..kalau kita masih hidup..aku naik kan pangkat ko jadi sargeant..
Y : terima kasih koperal!!..
(menabik Z)
Z : prebet y..kamu tahu lokasi musuh kita??
Y : tau koperal..kat padang bola kg.dusun koperal..
Z : berapa squadron musuh kita??
Y : ber squadron-squadron koperal..saya pun tak tahu bilangannya sebab perisik kita telah mati ditembak petang semalam koperal..
Z : kan saya hantar 2 sepai?
Y : yang lagi sorang jadi tebusan koperal!!..
Z : takpa..kita serang dan selamatkan sepai kita petang ni..mana squad-squad kita yang lain??
Y : semua dah mati kena tembak oleh musuh koperal..
Z : lah..takkan nak serang musuh  berdua je?
Y : entahlah koperal..ape perancangan koperal lepas ni??
Z : kite main baling tin je laa..
Y : err..abis tu..peluru ni??
Z : buang je laa..
Y : penat woo aku curik semalam..ko boleh sesukahati suruh aku buang pulak..
Z : abis..ko nak buat ape??nak suruh aku wat masak lemak terung pipit ke??
Y : err..ye tak ye jugak..jom lah kita cari geng yang lain..
Z : mana basikal ko??
Y : tuuuu..(menuding basikal yang di-parking di bawah pokok kelapa)
Z : err..kejap lagi laa cari diorang..ko nampak tak ape yang aku nampak??
Y : hurmm..apa bende yang ko nampak tapi aku tak nampak??
Z : tu lah..kelapa muda tu..aku dah haus ni..
Y : err..aku kena panjat ke??
Z : yelah..ko lah panjat..tak kan aku kena panjat..aku kan boss!!..
Y : aku lagi kena..(dalam hati sambil memanjat)

selang beberapa minit...

Z : sedap tak y?..bijak kan bos ko ni..
Y : sedap..ko kan memang bijak..(dalam hati : mau nya tak sedap..aku yang penat-penat panjat..dah la banyak semut kat atas tu..bukan nya nak terima kasih ke ape ke..)
Z : ko kutuk aku ke y??
Y : eh..mana ada..lepas ni kita nak lepak mana??
Z : main baling tin laa..aku rasa..budak2 ni mesti godak kat parit tunggal ujung kampung sana..
Y : jom la pegi tengok..
Z : jom..

kat parit..

Z : wahai rakyat-rakyat ku sekalian..(memekik sambil mengangkat kedua belah tangan seperti menyeru)..jom main baling tin!!..(cakap laju..sambil mengenyit mata)
splassshhhh...
Z : woi..ape ni..main baling-baling lumpur!!..aku tak ready lagi laa..jaga korang..aku kalau dah turun..nahas korang semua..(sambil...BOGEL..)
A : weh..mana boleh main masuk je..ko team B laa..Y team aku..
Z : sukati korang laaa..watchaaa..(membuat terjunan E-Bom)

Selepas mandi-manda..

Z ; ko main tipu laa..mana boleh baling dekat-dekat..tengok..kan dah masuk mata..(sambil menunjuk matanya yang merah)
A : haha..abis..ko nak ngadu kat ayah ko laa..pegi lah ngadu..
B : ntah..sikit-sikit ngadu..sikit-sikit ngadu..
C : weh z..lepas ni nak main ape??
Z : ntah..tadi rase macam nk main baling tin..tapi..aku rase macam tak cukup team laa..(sambil mengira ahli pasukan)
Y : abis..nak main ape??
Z : hurm..kita main belon acah je lah..amacam??
All : ok..set!!..(semua menunjukkan isyarat bagus)

Kt dewan bahasa dan pustaka..eh..silap lagi..dewan badminton laa..

Z : y..kire kaki..
Y : ok..(dalam hati : aku lagiiii..)
Z : y..ko mngumpat aku ke??
Y : mana ada.."polis sentri..hantu jaga..polis mati..pencuri jaga.."
Y : ok..ko team A..
A :  ok..
Y : "polis sentri..hantu jaga..polis mati..pencuri jaga.."..ok ko team B
B : ok..

petang dah nak dekat maghrib kot..

A : weyh..penat laa..b..pegi beli air kosong..
B : beli je..pakai apa??daun pokok mangga??
A : hehe..tontong laa..nah..aku ada RM1 ni..sape ade..mintak laa..
Z : nah..aku ade doposen..
Y : aku ade 5posen..
2 minit lepas  B bawak balik air kosong...
A : weyh z..malam karang sambung men kejar-kejar pakai basikal x??
Z : mesti laa..malam ni..malam penentuan laa..kalau team aku menag malam ni..yang kena tangkap,lepas balik laa..
A : haha..ko nak menang malam ni..xdapat kot..tinggal bape kerat je geng ko..3 orang je kot..
Y : xda hal la tu..kite tunggu je malam ni k..
A : ok..aku akan pastikan..sebelum imam tu bace doa..korang suma dah kena tangkap..
Z : haha..jangan cakap je..tunggu dan lihat je k..

malam selepas azan maghrib..
lokasi..depan surau laa...

A : ok z..aku kira samapai 10..1..2...
Z,Y, ngan C terus ilang dari pandangan..
A : 10!!....ok geng..jom kejar..(dia tak kira abis pon..kalau kira abis pun..dia kira 1-10 senafas)

imam : allahumma sollialah muhamad..
A : hahaha..kan aku dah cakap..korang mesti kena tangkap jugak malam ni..
Z : yela..yelaa..weh..jumpe sok pagi k..port biasa..tempat biasa..
B : ok..weh z..kerja sekolah ko dah siap belom??
Z : alah..rilek lah..cuti 2 minggu pe..awal lagi ni..jom Y..
Y : jom..jom..kang bapak ko membebel plak..

Masa sekarang..
Kat Padang sekolah tengku rakhang..

Y : haha..bila ingat balik zaman tu..rasa macam nak jadik budak2 balik kan??
Z : haha..ha'ah..prebet..berapa musuh yang dapat kita tembak hari ni?
Y : 2 setengah orang koperal!!..
Z : aik..apesal ada setengah??
Y : setengah sebab lepas saya tembak..dia lari balik rumah koperal..
Z ; hahaha..dah laa..jom balik..imam dah nak azan tu..
Y : haha..jom..jom..


*Based On true story..(tp..tempat,lokasi,mase..perbuatan,perbualan telah diubah..)

iyelah kot..kepada readers yang mengenali jalan story ni dan juga owner belog,mereka mesti tau punye..haha..



Cekguku Sayang..

- - 0 Comments


Babak 8 Perang!

“weh ash..xboleh jadi ni..kite kna gak balas dendam..”..ujar ali sambil tangannya menyuap mee rebus..
“ko ingat,aku nak diam ke..silap orang la geng..haha..”..balas abu sambil menyekeh kepala ali..
“abis..ko dah ada plan ke ash?”..sambung ucop..
“hey..ni ash laa..anak Dato Rahim..setakat zati tu..macam kuman je aku tengok!!”..abu mengenggam penumbuk nya..
“Alah..time dia rekod gambar kite mase tu..ko diam jugak..”..balas ali smbil memicit kepala nya..
“woi mangkok..dia ada black belt bodoh!!..tapi..korang jangan risau..hebat dia pada tangan je..aku ada full power dalam sekolah ni..dia tak kan terlepas dari tangan aku..hee..”..balas abu sambil tersenyum..
“maksud ko..??”..ucop masih lagi kebingungan..
“tak lama lagi..trial kal SPM kan..so..get ready je la..”
“giler ko..aku mana ada masa nak baca buku-buku math ke sains ke..konpem fail..”..sambung ali..
“eh…apesal lah aku ade kawan yang banghal macam ko ni hah setan..dah la..ko makan je la..kang tak pasal-pasal ko makan guna hidung!!”..
“so..ape plan ko ash??”
“camni cop..aku akan buat dia brenti dari jajahan takluk aku ni!!..”
“nazmi..zati..knapa awak nak jumpa saya?”..sayup kedengaran suara cekgu isma melalui gegendang telinga mimi dan zati..
“err..kami nak minta tolong sikit dari cekgu..”suara zati perlahan..
“kamu perlukan bantuan apa?”
“err..saya mintak maaf kalau sebelum-sebelum ni saya buat masalah kat cekgu..”
“lah..pasal tu ke??..saya tak ambil hati pun..ape masalah korang..dan..akma..betul ke dia dengan cekgu sham ada hubungan..?”
“itu kami pun xpasti cekgu..sebenarnya..kami ingat..kami nak study semula dengan cekgu..memandangkan trial dah nak dekat..”
“lah..kan saya memang mengajar kat kelas kamu?”
“bukan macam tu cekgu..maksud kiteorang..kiteorang nak catch up balik subject yang lepas-lepas..”
“owh..awak nak mula lagi sekali lah ye..tapi..macam mana saya nak ajar awak??..saya pun ada komitment lain..job saya..”
“tu tak jadi masalah cekgu..kteorg boleh daatang rumah cekgu..itupun kalau cekgu tak keberatan laa..”
“sungguh ke kamu ni nak tuisyen dengan saya??”
“sungguh cekgu..”..sambung zati dan mimi serentak..
“baiklah..lusa saya inform kat awak k..saya kena tanya housemate saya dulu..”
“baik cekgu..tapi..hurm..err..t..ko lah cakap..”..mimi menguis2 tangan zati..
“errr..kalo kami bawak kema sekali..buleh tak cekgu..”
“boleh..tapi..bukan ke dia dah brenti??”
“err..dia apply calon persendirian cekgu..kat sekolah menengah kerajaan..”
“owh..baguslah..hurm..ok lah..cekgu ade kelas ni..nanti ape2 cekgu inform kt korg k..”..ujar cekgu isma sambil merenung jam tangan nya..
“terima kasih cekgu”..ujar mimi sambil melemparkan senyuman kepada nya
Cekgu isma cuma tersenyum..