Blog

Google Website Translator Gadget

Chat




Zack dE gReAt

mE aNd mY LiFe

[READ]|[LEARN]|[SPREAD]|
zackhashim. Powered by Blogger.

Follow by Email

Followers

My FB Fanpages

Contest

cLick..cLick..

Wheel Of Life

Tuesday, September 8, 2009 - - 0 Comments

  Wheel Of Life

Petang,waktu malaysia..
selepas azan asar..
dirumah 0rang-orang tua..

Zack  :assalamualaikum,boleh saya duduk sini?
Yana :duduk la..tempat ni pn xde name 0wner
Zack :dari tadi saya tengok awak s0rang2 kat sini,awak lawat sape? 
Yana :at0k saya..awak?
 Zack :0wh..saya memang penjaga kat sini 
Yana :0wh..dah lame ke awak kije kat sini?
Zack :lame jugak la..dari saya lepas SPM,sampai sekarang umur saya dah 24.. 
Yana :0wh..lame jugak ye..ser0n0k ke kije kat sini?
 Zack :hehe..buleh la..0wh ye..name saya zack,awak?
Yana :ariana..panggil je yana
Zack :0wh..dah lame ke at0k cik yana kat sini?
Yana :xpayah la bercik-cik..lame jugak la..kl0 xsilap yana,da 5x raye..raye tahun ni..6 tahun la..
Zack :lamenye..hurm..yana xrase ape2 ke?
Yana :rase ape?
 Zack :yela..rase kecian kat at0k yana? 
Yana :0wh..ada la jugak..tapi..parent yana busy..xde sape nak jage at0k..lagi kecian nanti..
Zack :parent kije ape?
Yana :dady bisnezmen..m0my yana jadi secretary club ape ntah..
Zack :0wh..yana camne?xbusan ke duduk kat umah tu sorang2?
Yana :busan jugak..kadang2 yana ajak makcik timah b'bual,kadang2 yana kuar ngan bf yana..lepak2 ngan kwn2,tgk wayang..
Zack :dady yana xmarah ke keluar ngan laki2?
Yana :dady ngan m0my sib0k,mane die0rag nak amik tau sangat hal kat umah..
 Zack :kecian kat yana..s0..raye ni yana xbalik kampung la ye?abiz at0k dah ada kat sini.. 
Yana :xtau lg la bang,my m0m ajak pergi paris..tp..yana xmau la..watpe nak meriahkan negare 0rang..sedangkan 0rang malaysia yang kat paris 2 berlumbe2 nak balik malaysia,kite pulak yang terhegeh2 pegi negare 0rg..
Zack :bt0l 2..hurm..yana sek0lah lagi? 
Yana :baru f0rm4
Zack :mude lg la ye?PMR 0k?
Yana :hehe..malu la nak cakap.

 Yana hanya tersengih.

Zack :alah..nak malu watpe?ada yang gagal ke? 
Yana :gagal 2 xde la..hurm..yana dapat 1 je A,yang lain sume C ngan D..
Zack :hehe..abiz parent xbising?
Yana :mule2 dady bising jugak..tapi mumy yana cakap,nanti yana lepas SPM,mumy suruh dady ajar yana bisnez..nak suruh yana jadi pengganti dady
Zack :0wh..ser0n0k la kalau camtu.. 
Yana :ser0n0k ape nye..yana xsuke la bisnez2 ni..yana suke seni..seni menenangkan hidup yana..
 Zack :0wh..ada darah seni la ye..amik aliran seni ke?
Yana :xjugak..dady xbagi..kate die,seni ni xde mase depan..die suruh yana amik bisnez
Zack :la..sampai camtu sekali?

yana terdiam..menunduk bisu..
dari raut wajahnya..tergambar penderitaan yang sukar diungkap..harta, wang ringgit, kemewahan..
semua terbentang luas dimatanya,tp..dihatinya..masih lagi terdapat kek0s0ngan....
kek0s0ngan yang xmampu diisi menggunakan wang ringgit..

Mommy  :yana..c0me 2 mummy..
Yana       :yes mum
Mommy  :yana cakap ngan siape 2? 
Yana        :0wh..abg zack
Mommy  :hah?mumy xnampak siape2 pn?u didnt lie 2 me right h0ney?
Yana        :xkan la yana nk tipu mumy,lagipun..ni kan tengah bulan puase ni..tadi abg zack ade kat kerusi tu..
Mommy  :hurm..da la..j0m kite makan kat pizzahut nak?
Yana        :alah..asik piza je mummy..b0san la..
 Mommy  :biz anak mumy nak makan ape?
Yana        :kite pegi bazar nak x mumy?
Mommy  :hurm..0k..tapi,mumy xnak turun k..its so dirty there.. 
Yana        :Pak atan,j0m pegi bazar..

 aku hanya mampu berdiri memegang penyapu,mengeleng2 kepale,aku melihat gelagat keluarge pasca merdeka seperti yana..kasihan pada yana,walaupun die mempunyai harta,tapi..die masih lagi rugi..
Jalan hidupnya seakan sudah terc0ret 0leh pena buatan ayahnya di atas hamparan kertas putih..
tidak mustahil insan kecil yang tidak mengenal erti hidup sebenar itu hanyut dek arus gl0balisasi..
jangan salahkan insan tersebut jika n0ktah hitam terpalit dalam diari hidupnya..kebebasan dan kemewahan yang dicurahkan 0leh kedua ibubapanyalah yang akan mer0sakkan hidup insan seperti yana..


Dunia ini bak r0da..yang diatas xkan kekal diatas,
dan yang dibawah..xkan kekal dibawah..
ibu bapa bkn saja contoh dalam intitusi kekeluargaan,tapi..mereka juga contoh dalam pr0ses pembelajaran ke arah masa depan anak2..
jangan salahkan anak2 jika mereka hisap r0k0k, merempit, bergaul bebas, mer0mpak, menagih, kurang ajar dan lain-lain lg..
kerana..kite mungkin menjadi punca mengapa mereka begitu.. 
simpan jari yang menuding,kerana disitu permulaan sesuatu titik itam..
aku kembali menyapu sampah di tepi tiang jalur gemilang yang megah berkibar dek tiupan angin monsun barat daya...sambil aku hilang menjadi kabus2 penyesalan..



This entry was posted on 12:02 AM and is filed under Short Storie'z . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: